Hem Mat & Restaurang Vinnare utsedda i SM i utomhusmatlagning 2018

Vinnare utsedda i SM i utomhusmatlagning 2018

av Livets Goda

Det vinnande laget Team Family bestod av även i år av Karl-Johan Beckman, Erik Beckman och Andreas Lidenfors. På andra plats kom laget Outnorth från deltävlingen i Växjö och på tredje plats laget Saluverket som kvalificerade sig i Östersund. 

I finalen var utmaningen lite annorlunda, då inte alla råvarorna varit kända på förhand. Först på lördag kvällen fick lagen reda på sex av råvarorna. Det blev två råvaror från respektive ort som arrangerat deltävling som lagen fick tillgång till under finalen och som skulle användas. Osten Svartbränna och hjortronconfit kom från Jämtland, isterband och lingondryck från Småland och blåmusslor och mangold från Västsverige. Därtill kommer övriga frukt-, grönsaks- och mejeriråvaror som ingick under lördagens deltävlingar. 

– Det var en extra utmaning och gjorde att det blev lika förutsättningar för oss alla, säger Karl-Johan Beckman från det vinnande laget.

De tre rätterna som det vinnande laget tillagade över öppen eld under tre timmar var:

FörrättEldade Blåmusslor från Orust med emulsion på Annicas Amber och brynt smör, Havssallad på mangold och kålrot, rökt karl-johan samt friterad grönkål

Varmrätt: Isterband med grädde, eldad rödbeta, gnocchi med ovikenost, grillat brynt smör, lingon och harsyra

Dessert: Eldat äpple med barkpannkaka samt kräm på hjortron, äpplejuice och grädde

Juryns motivering löd: ” Med kämparglöd i blicken och uppfinningsrika metoder runt lågorna tar de återigen sin plats högst upp på pallen ”

– De tog utmaningen och började verkligen att använda elden, det var det som blev avgörande, säger juryn ordförande Lena Flaten strax efter att hon presenterat det vinnande laget. 

En stor publik strömmade till Sweden Outdoor Festival på Billingen där SM i utomhusmatlagning var en av helgens många aktiviteter. Under lördagens deltävling var det 5 lag som gjorde upp om två finalplatser. Lagen Melt With You och Team Family gick vidare därifrån till söndagens final. Där ställdes de mot lagen Saluverket och Mästerkockarna som kvalificerade sig i Östersund och lagen Kosta Boda och Outnorth som vann deltävlingen i Växjö.

– Hela tävlingen med de tre deltävlingarna och finalen har fungerat mycket bra i år. Vi har fått frågor från flera platser om att arrangera deltävlingar nästa år och hoppas på att tävlingen kommer att växa ytterligare, säger Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING