1

Vinnaren i Bocuse d’Or Sverige utsedd

Under torsdagseftermiddagen korades Sveriges nya kandidat i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or. Jimmi Eriksson tog hem segern mot Christian Siberg efter en tajt final i tävlingsköket på Restaurangakademin i Stockholm.

Foto Pelle T. Nilsson/SPA

Tävlingsrätterna bedömdes av den namnkunniga juryn bestående av bland andra Tommy Myllymäki, Jonas Dahlbom och Henrik Norström. För Jimmi Eriksson innebär vinsten att han blir Sveriges kandidat i Bocuse d’Or 2022 och 2023. De tävlande i Bocuse d’Or Sverige tillagade två rätter vardera, en vegetarisk baserad på svamp och potatis och en kötträtt med huvudråvara rapsgris. Till respektive rätt fanns förbestämda förutsättningar gällande såser och garnityr. Jimmi Eriksson tog hem segern med den totalt högsta poängen för de bägge rätterna.

Juryns motivering:
Med ett mycket välorganiserat och professionellt agerande i köket har han, med respekt för råvarorna, skapat två tekniskt och vackert utförda rätter med balanserad, intressant och mycket god smak. Första tävling för Jimmi Eriksson i nya rollen blir i den europeiska kvaltävlingen i Budapest i mars. En placering bland de 10 främsta tar honom och Team Sweden vidare till den stora världsfinalen i Lyon 2023.

– Vilken dröm, vilken final. Det här är otroligt stort. Jag kommer att dedikera all min tid till att ge mitt allra bästa och lära från alla fantastiska kockar och experter som är en del av den svenska satsningen i Bocuse d’Or, säger Jimmi Eriksson.

Jimmi Eriksson tar därmed över platsen som Sveriges representant i Bocuse d’Or efter Sebastian Gibrand som så sent som i september i år tävlade för Sverige i världsfinalen. Nu börjar ett nytt kapitel för Team Sweden och Bocuse d’Or i uppdraget att föra ut svensk gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige.

Samtidigt har organisationen bakom satsningen fått förstärkning i nya ägarna Restaurangakademien och byter därmed också namn till Bocuse d’Or Sweden från tidigare Gastronomi Sverige. Jimmi Eriksson är tidigare flerfaldigt prisbelönt tävlingskock och kan bland annat stoltsera med titeln Årets Kock 2016, guld från Nordiska Mästerskapen och guld i Global Chef Challenge. Dessutom har han flera års erfarenhet som lagkapten för kocklandslaget. Idag arbetar han som kreativ ledare hos Stadshusrestauranger i Stockholm samt driver Jimmi Eriksson Gastronomi som erbjuder catering och andra samarbeten. Drivet i kockyrket baseras på en vilja att ständigt utvecklas och förbättras som både kock och människa och i sin matlagning vill han gärna överraska i både smakkombinationer och konsistens. Jimmi är 34 år och uppvuxen i Stockholm.

Juryn i den svenska finalen i Bocuse d’Or bestod av:
Jonas Dahlbom, Tommy Myllymäki, Henrik Norström, Markus Aujalay, Desirée Jaks, Florencia Abella och Sebastian Gibrand. Tävlingsrätterna bedömdes efter kriterierna smak, presentation, teknik och organisation.