Vinnarna i Matbloggspriset 2018

Livets Goda 9 Nov, 2018
Mat och Restaurang Vinnarna i årets Matbloggspris prisades i dag på matmässan Sthlm Food & Wine. Vinnare av Det Stora Matbloggspriset blev bloggen Kitchen of Anna som drivs av Anna Demirian. Folkets val gick till My Kitchen Stories som drivs av Camilla Hamid. Matbloggsprisets Hedersutmärkelse förärades bloggen Call Me Cupcake med Linda Lomelino.

Priserna delades ut idag, 9 november, på Sthlm Food & Wine-scenen på Stockholmsmässan. Nedan presenteras vinnarna i alla sju kategorier samt motiveringarna.

Kategori och vinnare
Det stora Matbloggspriset: Kitchen of Anna med Anna Demirian
Folkets val: My Kitchen Stories med Camilla Hamid
Matbloggsprisets Hedersutmärkelse: Call Me Cupcake med Lina Lomelino 
Bästa Dryckesblogg: Café Rotsunda med Michel Jamais
Bästa Bak- & Dessertblogg: Amélie Almén
Bästa Foto: Frk. Kräsen med Linn Grubbström
Bästa rörliga: Jävligt Gott med Gustav Johansson

Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005.

Motiveringar

Stora Matbloggspriset
Vinnare: Det stora Matbloggspriset, Kitchen of Anna med Anna Demirian
Kategoriansvarig: Monika Ahlberg och Ylva Vitorovic

”Med trädgården och skogen som inspirationskälla skapas läckra recept, omsorgsfullt komponerade och vackert fotograferade. I hennes kök möts svenska och armeniska smaker och genom hennes genuina passion för mat och råvaror har hon öppenhjärtat tagit tills sig av våra svenska mattraditioner, gift dem med sitt armeniska ursprung och skapat något unikt och eget.”

Folkets val
Vinnare: My Kitchen Stories med Camilla Hamid
Kategoriansvarig: Ylva Vitorovic

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse
Vinnare: Call Me Cupcake med Linda Lomelino

”Linda har legat i framkant vad gäller att driva bakbloggsbranschen framåt, men även bloggbranschen i stort på ett sätt som få andra har gjort. Förutom att hon bloggat länge och uppdaterat frekvent över tid är hennes arbete något av det bästa vi sett i branschen. Hon har gjort matbloggandet inte bara till ett yrke utan till vad som nästan måste anses som en konstform. Hon håller workshops och inspirerar oss andra att se utanför de vanliga ramarna för vad som är matfotografering. Det innebär att hon också lyfter branschen och påverkar perspektivet vad man kan se som möjliga karriärvägar och uttryckssätt kring matfotografi. Stort grattis!”
Kategoriansvarig: Maria Strömberg Bååth

Bästa Dryckesblogg
Vinnare: Café Rotsunda med Michel Jamais

”Michel Jamais är en Sveriges mest kända vinpersonligheter. Han har skrivit flera böcker om vin och mat, han skriver för några av Sveriges mest lästa tidningar samt utbildar och inspirerar på restaurangakademin. Vid sidan av detta driver han bloggen Café Rotsunda, sedan 2008. I tidningar och andra genom andra plattformar har han delat med sig av sina professionella kunskaper, i bloggen Café Rotsunda får vi istället följa hans egna preferenser samt mat- och vineskapader. Här ges en inblick i smak, förlustelser och smaklig dekadens på ett sätt som är mer ögonblicksfokuserat. Café Rotsunda är en hedonismens högborg där det goda ställs i centrum och där caféägaren såväl entusiasmerar som inspirerar sina läsare.”
Kategoriansvariga: Fredrik Schelin och Magnus Reuterdahl

Bästa Bak- och dessertblogg
Vinnare: Amélie Almén med Amélie Almén

”Det är så enkelt att följa Amélies recept, allt är väldigt tydligt presenterat, utförligt och hjälpsamt. Ett plus är även att det inte är så jätteavancerade bakverk - vilket innebär att alla kan ta del av hennes värld. Här bjuds vi på fina, inspirerade och stilrena bilder - alltid med fokus på själva bakverket. Ofta får vi känslan att nästan kunna ta på bakelserna. Bloggen bullar upp med varierande typer av bakverk, är lättnavigerad med bra översikt och inspirerar oss att vilja börja baka på direkten.” 
Kategoriansvarig: Sébastien Boudet

Bästa Rörliga
Vinnare: Jävligt Gott med Gustav Johansson

”Jävligt Gott har under många år varit en ständig källa till inspiration för sveriges veganer. När man lagar mat med begränsat utbud av råvaror så kräver det extra mycket kreativitet, något som Gustaf, utom rimligt tvivel besitter. Den här kanalen förtjänar en eloge för sitt kvalitativt pedagogiska och personliga matlagande. Hans korta och koncisa leveranser med vegancontent bygger närmast mallen på hur en matkanal kan vara din bästa vän i köket. Inget bull, inget kött, bara jävligt gott.” 
Kategoriansvarig: Georg Herlitz

Bästa Foto: 
Vinnare: Frk. Kräsen av Linn Gubbström

”Det är alltid svårt att välja vinnare för denna kategori - det finns så många duktiga fotograferande matbloggare men vi är glada att kunna utnämna Frk. Kräsen till 2018-års vinnare av Matbloggsprisets Bästa Foto. Frk. Kräsen har en helt egen stil som står ut från mängden och hennes visuella språk är generöst och inbjudande med en trevlig blandning av receptbilder och bilder från hennes liv som matkreatör.”
Kategoriansvarig: Ilva Beretta 


Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019

En natt att minnas på Casino Cosmopol

Övrigt Här kan man njuta av en kväll full av nöjen…
24 Apr, 2019

8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019

Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller 3 år

Mat och Restaurang Nu firar ursprungsmärkningen Från Sverige 3 år. Med rekordhögt förtroende…
23 Apr, 2019

Nya Noblesse – en blandning av sött och salt

Övrigt Svenskarnas favorit sedan 1964 kommer nu i en modern tappning…
23 Apr, 2019

En bok om svenskt vin

Vin Sommelier Mattias Säfwenberg, med erfarenhet och kunskap om svenskt vin,…
23 Apr, 2019

Nyhet i glasshyllan: italienska Babasucco och snackingglassen Re:FUEL

Mat och Restaurang GB har under april lanserat en ny lila frysbox, Freezing…
23 Apr, 2019

Nu kan man smaksätta som proffskockarna - Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Mat och Restaurang Greenfood lanserar nu Daily Greens fältodlade kryddörter. Till skillnad från…
23 Apr, 2019

Roliga nyheter och fler programpunkter på Göteborg Vin & Deli

Mat och Restaurang Göteborg Vin & Deli arrangeras för femte året i rad…
23 Apr, 2019

Nu kommer Eriks nya Tryffelaioli & Caesarsås

Mat och Restaurang Inför vårens alla helger lanserar Eriks® såser två nyheter –…
23 Apr, 2019

Throwback Tuesday – Rallarsnus återlanseras

Övrigt Från och med i dag kommer Rallarsnus att börja säljas…
23 Apr, 2019

Ny godhet från Kilchoman i begränsad upplaga - Kilchoman STR Cask Matured

Whisky och Bourbon Den nionde maj lanseras en ny limiterade butelj från det…
23 Apr, 2019

Viltmix ny smak på Raw for Paw Hundgodis

Övrigt Nu kommer det svenska varumärket Raw for Paw med en…
23 Apr, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Umeå får världens nordligaste cykelrestaurang

Mat och Restaurang Sigr, Umeåföretaget som designar funktionella cykelkläder, samarbetar med Tapas Bar…
21 Apr, 2019

Göteborg lär hela Sverige att minska matsvinnet

Mat och Restaurang Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd…
21 Apr, 2019
Artikelarkivet