Vinnarna i Matbloggspriset 2018

Livets Goda 9 Nov, 2018
Mat och Restaurang Vinnarna i årets Matbloggspris prisades i dag på matmässan Sthlm Food & Wine. Vinnare av Det Stora Matbloggspriset blev bloggen Kitchen of Anna som drivs av Anna Demirian. Folkets val gick till My Kitchen Stories som drivs av Camilla Hamid. Matbloggsprisets Hedersutmärkelse förärades bloggen Call Me Cupcake med Linda Lomelino.

Priserna delades ut idag, 9 november, på Sthlm Food & Wine-scenen på Stockholmsmässan. Nedan presenteras vinnarna i alla sju kategorier samt motiveringarna.

Kategori och vinnare
Det stora Matbloggspriset: Kitchen of Anna med Anna Demirian
Folkets val: My Kitchen Stories med Camilla Hamid
Matbloggsprisets Hedersutmärkelse: Call Me Cupcake med Lina Lomelino 
Bästa Dryckesblogg: Café Rotsunda med Michel Jamais
Bästa Bak- & Dessertblogg: Amélie Almén
Bästa Foto: Frk. Kräsen med Linn Grubbström
Bästa rörliga: Jävligt Gott med Gustav Johansson

Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005.

Motiveringar

Stora Matbloggspriset
Vinnare: Det stora Matbloggspriset, Kitchen of Anna med Anna Demirian
Kategoriansvarig: Monika Ahlberg och Ylva Vitorovic

”Med trädgården och skogen som inspirationskälla skapas läckra recept, omsorgsfullt komponerade och vackert fotograferade. I hennes kök möts svenska och armeniska smaker och genom hennes genuina passion för mat och råvaror har hon öppenhjärtat tagit tills sig av våra svenska mattraditioner, gift dem med sitt armeniska ursprung och skapat något unikt och eget.”

Folkets val
Vinnare: My Kitchen Stories med Camilla Hamid
Kategoriansvarig: Ylva Vitorovic

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse
Vinnare: Call Me Cupcake med Linda Lomelino

”Linda har legat i framkant vad gäller att driva bakbloggsbranschen framåt, men även bloggbranschen i stort på ett sätt som få andra har gjort. Förutom att hon bloggat länge och uppdaterat frekvent över tid är hennes arbete något av det bästa vi sett i branschen. Hon har gjort matbloggandet inte bara till ett yrke utan till vad som nästan måste anses som en konstform. Hon håller workshops och inspirerar oss andra att se utanför de vanliga ramarna för vad som är matfotografering. Det innebär att hon också lyfter branschen och påverkar perspektivet vad man kan se som möjliga karriärvägar och uttryckssätt kring matfotografi. Stort grattis!”
Kategoriansvarig: Maria Strömberg Bååth

Bästa Dryckesblogg
Vinnare: Café Rotsunda med Michel Jamais

”Michel Jamais är en Sveriges mest kända vinpersonligheter. Han har skrivit flera böcker om vin och mat, han skriver för några av Sveriges mest lästa tidningar samt utbildar och inspirerar på restaurangakademin. Vid sidan av detta driver han bloggen Café Rotsunda, sedan 2008. I tidningar och andra genom andra plattformar har han delat med sig av sina professionella kunskaper, i bloggen Café Rotsunda får vi istället följa hans egna preferenser samt mat- och vineskapader. Här ges en inblick i smak, förlustelser och smaklig dekadens på ett sätt som är mer ögonblicksfokuserat. Café Rotsunda är en hedonismens högborg där det goda ställs i centrum och där caféägaren såväl entusiasmerar som inspirerar sina läsare.”
Kategoriansvariga: Fredrik Schelin och Magnus Reuterdahl

Bästa Bak- och dessertblogg
Vinnare: Amélie Almén med Amélie Almén

”Det är så enkelt att följa Amélies recept, allt är väldigt tydligt presenterat, utförligt och hjälpsamt. Ett plus är även att det inte är så jätteavancerade bakverk - vilket innebär att alla kan ta del av hennes värld. Här bjuds vi på fina, inspirerade och stilrena bilder - alltid med fokus på själva bakverket. Ofta får vi känslan att nästan kunna ta på bakelserna. Bloggen bullar upp med varierande typer av bakverk, är lättnavigerad med bra översikt och inspirerar oss att vilja börja baka på direkten.” 
Kategoriansvarig: Sébastien Boudet

Bästa Rörliga
Vinnare: Jävligt Gott med Gustav Johansson

”Jävligt Gott har under många år varit en ständig källa till inspiration för sveriges veganer. När man lagar mat med begränsat utbud av råvaror så kräver det extra mycket kreativitet, något som Gustaf, utom rimligt tvivel besitter. Den här kanalen förtjänar en eloge för sitt kvalitativt pedagogiska och personliga matlagande. Hans korta och koncisa leveranser med vegancontent bygger närmast mallen på hur en matkanal kan vara din bästa vän i köket. Inget bull, inget kött, bara jävligt gott.” 
Kategoriansvarig: Georg Herlitz

Bästa Foto: 
Vinnare: Frk. Kräsen av Linn Gubbström

”Det är alltid svårt att välja vinnare för denna kategori - det finns så många duktiga fotograferande matbloggare men vi är glada att kunna utnämna Frk. Kräsen till 2018-års vinnare av Matbloggsprisets Bästa Foto. Frk. Kräsen har en helt egen stil som står ut från mängden och hennes visuella språk är generöst och inbjudande med en trevlig blandning av receptbilder och bilder från hennes liv som matkreatör.”
Kategoriansvarig: Ilva Beretta 


Arlandas bästa caféer

Övrigt Varje år konsumeras cirka 500 miljarder koppar kaffe världen över…
21 Nov, 2018

Den 1 december lanseras La Farra Prosecco Superiore Rive di Solago

Vin Vinet är producerat endast av druvor från ”Rive dei Nardi”…
21 Nov, 2018

Baileys och Chokladfabriken tolkar den klassiska pralinasken till jul

Övrigt Enda sedan 1940-talet är den klassiska pralinasken en viktig jultradition…
21 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Lansering av Roodeberg Grythyttan Edition

Vin I maj tävlade 33 sommelierstudenter på Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan…
21 Nov, 2018

Italiens mest ansedda utmärkelse till Speri Amarone

Vin Speri Amarone Della Valpolicella Classico 2013 har fått 94 poäng,…
21 Nov, 2018

En trio exklusiva viner från Domaine Marquis d´Angerville

Vin Domaine Marquis de Angerville anses vara en av de främre…
21 Nov, 2018

Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018
Artikelarkivet