Vinnarna i Matbloggspriset 2018

Livets Goda 9 Nov, 2018
Mat och Restaurang Vinnarna i årets Matbloggspris prisades i dag på matmässan Sthlm Food & Wine. Vinnare av Det Stora Matbloggspriset blev bloggen Kitchen of Anna som drivs av Anna Demirian. Folkets val gick till My Kitchen Stories som drivs av Camilla Hamid. Matbloggsprisets Hedersutmärkelse förärades bloggen Call Me Cupcake med Linda Lomelino.

Priserna delades ut idag, 9 november, på Sthlm Food & Wine-scenen på Stockholmsmässan. Nedan presenteras vinnarna i alla sju kategorier samt motiveringarna.

Kategori och vinnare
Det stora Matbloggspriset: Kitchen of Anna med Anna Demirian
Folkets val: My Kitchen Stories med Camilla Hamid
Matbloggsprisets Hedersutmärkelse: Call Me Cupcake med Lina Lomelino 
Bästa Dryckesblogg: Café Rotsunda med Michel Jamais
Bästa Bak- & Dessertblogg: Amélie Almén
Bästa Foto: Frk. Kräsen med Linn Grubbström
Bästa rörliga: Jävligt Gott med Gustav Johansson

Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005.

Motiveringar

Stora Matbloggspriset
Vinnare: Det stora Matbloggspriset, Kitchen of Anna med Anna Demirian
Kategoriansvarig: Monika Ahlberg och Ylva Vitorovic

”Med trädgården och skogen som inspirationskälla skapas läckra recept, omsorgsfullt komponerade och vackert fotograferade. I hennes kök möts svenska och armeniska smaker och genom hennes genuina passion för mat och råvaror har hon öppenhjärtat tagit tills sig av våra svenska mattraditioner, gift dem med sitt armeniska ursprung och skapat något unikt och eget.”

Folkets val
Vinnare: My Kitchen Stories med Camilla Hamid
Kategoriansvarig: Ylva Vitorovic

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse
Vinnare: Call Me Cupcake med Linda Lomelino

”Linda har legat i framkant vad gäller att driva bakbloggsbranschen framåt, men även bloggbranschen i stort på ett sätt som få andra har gjort. Förutom att hon bloggat länge och uppdaterat frekvent över tid är hennes arbete något av det bästa vi sett i branschen. Hon har gjort matbloggandet inte bara till ett yrke utan till vad som nästan måste anses som en konstform. Hon håller workshops och inspirerar oss andra att se utanför de vanliga ramarna för vad som är matfotografering. Det innebär att hon också lyfter branschen och påverkar perspektivet vad man kan se som möjliga karriärvägar och uttryckssätt kring matfotografi. Stort grattis!”
Kategoriansvarig: Maria Strömberg Bååth

Bästa Dryckesblogg
Vinnare: Café Rotsunda med Michel Jamais

”Michel Jamais är en Sveriges mest kända vinpersonligheter. Han har skrivit flera böcker om vin och mat, han skriver för några av Sveriges mest lästa tidningar samt utbildar och inspirerar på restaurangakademin. Vid sidan av detta driver han bloggen Café Rotsunda, sedan 2008. I tidningar och andra genom andra plattformar har han delat med sig av sina professionella kunskaper, i bloggen Café Rotsunda får vi istället följa hans egna preferenser samt mat- och vineskapader. Här ges en inblick i smak, förlustelser och smaklig dekadens på ett sätt som är mer ögonblicksfokuserat. Café Rotsunda är en hedonismens högborg där det goda ställs i centrum och där caféägaren såväl entusiasmerar som inspirerar sina läsare.”
Kategoriansvariga: Fredrik Schelin och Magnus Reuterdahl

Bästa Bak- och dessertblogg
Vinnare: Amélie Almén med Amélie Almén

”Det är så enkelt att följa Amélies recept, allt är väldigt tydligt presenterat, utförligt och hjälpsamt. Ett plus är även att det inte är så jätteavancerade bakverk - vilket innebär att alla kan ta del av hennes värld. Här bjuds vi på fina, inspirerade och stilrena bilder - alltid med fokus på själva bakverket. Ofta får vi känslan att nästan kunna ta på bakelserna. Bloggen bullar upp med varierande typer av bakverk, är lättnavigerad med bra översikt och inspirerar oss att vilja börja baka på direkten.” 
Kategoriansvarig: Sébastien Boudet

Bästa Rörliga
Vinnare: Jävligt Gott med Gustav Johansson

”Jävligt Gott har under många år varit en ständig källa till inspiration för sveriges veganer. När man lagar mat med begränsat utbud av råvaror så kräver det extra mycket kreativitet, något som Gustaf, utom rimligt tvivel besitter. Den här kanalen förtjänar en eloge för sitt kvalitativt pedagogiska och personliga matlagande. Hans korta och koncisa leveranser med vegancontent bygger närmast mallen på hur en matkanal kan vara din bästa vän i köket. Inget bull, inget kött, bara jävligt gott.” 
Kategoriansvarig: Georg Herlitz

Bästa Foto: 
Vinnare: Frk. Kräsen av Linn Gubbström

”Det är alltid svårt att välja vinnare för denna kategori - det finns så många duktiga fotograferande matbloggare men vi är glada att kunna utnämna Frk. Kräsen till 2018-års vinnare av Matbloggsprisets Bästa Foto. Frk. Kräsen har en helt egen stil som står ut från mängden och hennes visuella språk är generöst och inbjudande med en trevlig blandning av receptbilder och bilder från hennes liv som matkreatör.”
Kategoriansvarig: Ilva Beretta 


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet