Hem Vinvärlden Vino Nobile di Montepulciano – ett av Italiens klassiska rödviner

Vino Nobile di Montepulciano – ett av Italiens klassiska rödviner

av Livets Goda

Vino Nobile di Montepulciano är ett av Toscanas klassiska röda viner. Idag måhända inte lika välkänt som exempelvis Brunello di Montalcino men det gör blott fynden desto fler. Som nyheten Marastoni Vino Nobile di Montepulciano vi nu har i glaset, en riktigt trivsam blend på sangiovese och en mindre skvätt merlot.

Vino Nobile di Montepulciano baseras på sangiovese som dock går under namnet prugnolo gentile i distriktet. Vingårdarna återfinns runt staden Montepulciano och har inget med druvan som bär samma namn att göra. Marastoni är den svenska importörens egna etikett och till denna Vino Nobile har man samarbetat med en av områdets mer ansedda namn, Tenute del Cerro. Resultatet är ett vin som domineras av prugnolo gentile och som backas upp av en mindre andel merlot. Druvorna är från del Cerros egna marker och har lagrats i producentens vineri i närmare 18 månader på fat av varierande storlek, från små barrique till stora botti.

Livets Goda om Marastoni Vino Nobile di Montepulciano 2018

En nyhet i den svenska importörens välbekanta Marastoni-serie är denna stilrena Vino Nobile di Montepulciano; en blend på sangiovese från olika lägen inom appellationen samt en mindre andel merlot. Vinet är lagrat under 18 månader i såväl stora botti som barrique och det har resulterat i ett stilrent doftintryck där det örtiga landskapet med blommande rosmarin särskilt utmärker sig. Solmogna körsbär, plommon, viol, kryddiga anslag och varm jord noteras också i den årgångstypiska doften. Smaken visar upp fin druvmognad som lindas in i silkiga tanniner, syran är harmonisk och bidrar till den transparenta gomkänslan som de rödbäriga nyanserna skänker. Örtigt och lätt kärvt avslut skvallrar också om vinets ursprung. Lättdrucket och tilltalande redan idag men vinet har samtidigt stoppning för lagring.

87 p

Marastoni Vino Nobile di Montepulciano återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 55238 och kostar 149 kronor. Beställ vinet till din föredragna butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING