Vinopia satsar på Central Coast

Livets Goda 17 Feb, 2011
Vin Nu inne på sitt andra år, har det lilla på importföretaget Vinopia, vars fokus tidigare låg på exklusiva viner från Napa Valley och Sonoma County, kompletterat sin växande portfölj med en svit intressanta producenter från Central Coast i Kalifornien.
"Vinopia drivs av Mats Westin och Zvonko Sokcic. Zvonko, i branschen mer känd som ""Svampen"", är en av Sveriges främsta kockar de senaste decennierna. Han har dock visat sig ha en lika stor känsla för och kunskap om amerikanska viner som kunskap om matlagning, matkultur och världens restauranger. Intresset för amerikanska viner har funnits där länge, och när han valde att lämna restauranggolvet var det just Kalifornien och dess viner som skulle bli hans nya liv. Premiären hösten 2009 var allt annat än blygsam – sällsynta kultviner som Screaming Eagle och Maybach kom med första leveransen, och sedan dess har en lång rad förstklassiga producenter radats upp i sortimentslistan. Silver Oak Cellars, Spring Mountain Vineyards, Buccella, WH Smith, Aubert Wines, Radio Coteau, det nya stjärnskottet Ovid och ett antal viner från den berömda vinmakerskan Heidi Peterson-Barrett är några av producenterna. Det har framför allt rört sig om exklusiva viner i högre prislägen, men det senaste halvåret har producenter från Santa Maria Valley, Edna Valley, Paso Robles, Monterey och Santa Lucia Highlands i Central Coast fyllts på och breddat utbudet. I dessa regioner är priserna helt andra än i Napa Valley och Sonoma County, flera av vinerna ligger kring måttliga 300-400 kronor, men hör ändå till de finaste i sina respektive regioner. Bland de nya producenterna märks den nyetablerade firman Wrath Winery i Monterey, från vilken framför allt en frisk och något stram Chardonnay Ex-Anima och en kryddig, intensiv Syrah 877/Noir, och Paraiso Vineyards i Santa Lucia Highlands med bland annat en fin, friskt rödfruktig och lite rökigt kryddig Pinot Noir. Den lilla hantverksfirman Stephen Ross Vineyards i Edna Valley bör också uppmärksammas, inte minst för sina sirligt rödfruktiga och eleganta pinotviner. Vill man gå på fyllighet och kraft, är det de kryddiga och djupt mörkfruktiga syrahvinerna från Piedrasassi som torde passa bäst. Inom disciplinen Rhônedruvor, framstår emellertid Edward Sellers som de allra mest intressanta producenten. Under de senaste två åren har jag besökt över 140 vinerier i Central Coast, och Edward Sellers är en av de firmor som har imponerat allra mest. Edward Sellers är äventyrare, seglare och pilot som på bara några år har lyckats navigera till det allra högsta kvalitetstoppen i det glödheta distriktet Paso Robles. Det är dock inte genom av Parker hyllad superkraft han har byggt sitt rykte (även om Parker hyllar hans viner). Vinerna kännetecknas av en fantastiskt fin balans mellan rikedom och elegans, de har alltid en god druvtypicitet, fin kryddighet i förekommande fall, och måttlig ekfatsbehandling – och detta till priser som i Sverige landar på cirka drygt 300 till 350 kronor, vilket är synnerligen konkurrenskraftigt! I den första vändan i februari har tre viner kommit. Det vita 2008 Estate Blanc är en cuvée av framför allt Grenache Blanc och Roussanne med lite Marsanne, som bjuder på en ren och lite kryddig, gulfruktig och något fet kropp med en liten släng av blommighet. Med luft växer det också fram en något animalisk ton, och det är helt klart en seriös vit rhôneblend. På röda sidan imponerar en underbart rödfruktigt, lite köttig och kryddig 2007 Vertigo, en cuvée av cirka 70 procent Grenache och resten Mourvèdre och Syrah. Likheten med lite rikare viner från Châteauneuf-du-Pape är uppenbar, särskilt efter en ordenlig luftning. En lite mer sötkryddigt fruktig tappning är 2007 Cognito, denna en blandning av Mourvèdre, Zinfandel och lite Grenache och Syrah. Inom kort dyker också en liten laddning av de närmast kultförklarade vinerna från den före detta sommelieren Paul Lato upp. Strikt hantverksmässigt framställda viner från några av de svalaste och mest åtråvärda vingårdarna i framför allt Santa Maria Valley görs av den nitiskt noggranna Paul Lato. I den stora vinanläggningen Central Coast Wine Services, där han gör sina viner, är han av det andra femtiotalet där verksamma vinmakarna omtalad som den allra hårdast arbetande vinmakaren. Resultatet är inte helt överraskande förbluffande! Att vinerna ens dyker upp i Sverige är överraskande, amerikanska topprestauranger står i kö för att köpa viner av den med all riktighet haussade Paul Lato. Eftersom Systembolaget var sig kan något om den moderna amerikanska vinkulturen eller begriper hur stort intresset för exklusiva och väl valda amerikanska viner är bland svenska konsumenter, säljs vinerna än så länge bara till restaurang (och även genom privatimport). Importör är Vinopia, www.vinopia.se"

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet