Vinordic är igång

av Livets Goda

“Några utställare fattas på grund av det rådande flygkaoset och arrangörerna tillåter därför senare inflyttning för första gången i mässans historia. Dessutom har flera av de provningar som arrangeras under veckan fått ställas in på grund av askmolnet. Nytt för i år är att mässan har ett tema. Trend och tradition – från grogg till longdrink lyder det, vilket illustreras av en utställning i samarbete med GastroNord, matmässan som arrangeras samtidigt under samma tak. Andra nyheter är en whiskylounge och ett öltorg med syfte att slå ett slag för alla mikrobryggerier. Trots arrangörernas försök att hålla modet uppe så ekar det tomt i flera hörn av den gigantiska lokalen. Flera av de stora importörerna har i år valt att avstå Vinordic. Bland de som saknas är Pernod Ricard, Bibendum, Vinunic och Spendrups med flera. Att det kostar en förmögenhet är ett vanligt argument plus att konsumentmässan Det Goda Köket, ger mer i förlängningen. Ingen från de frånvarande importörerna som Livets Goda har pratat med, har velat uttala sig med namn, men att det kostar mer än det smakar, att det blir lite av en branschfest där många passar på att dricka och svårigheter att avvara en halv arbetsvecka från det ordinarie arbetet, är frekventa kommentarer. Vinnordic Wine Challenge som arrangeras under mässan utser enligt tävlingens juryordförande Bengt-Göran Kronstam Sveriges mest prisvärda viner. Det märkliga är att alla vinnare i tävlingen är med som utställare under mässan. Hur kan det då vara “”Sveriges mest prisvärda”” om inte alla importörer deltagit? Det två första mässdagarna, onsdag och torsdag, är vikta åt branschen men under fredagen och lördagen är även allmänheten välkomna. En av årets absoluta höjdpunkter är SM i sommelierie som går av stapeln under lördagen. Tävlingen som i år tioårsjubilerar kommer enligt rykten, gästas av samtliga tidigare vinnare vilket då inkluderar Andreas Larsson, världsmästare 2007 och Sören Polonius som gick till semifinal i VM förra veckan. För första året får mässan också ringar på vattnet ute på stan. “”Gastronomic Week”” heter projektet som innebär att det erbjuds gastronomiska höjdpunkter runt om i stan. Bland annat håller Nobiskällaren öppet med provningar och likaså Nordic Light som erbjuder smakprover från sin stora samling av kaliforniska toppviner. För mer information se www.vinordic.se”