Vinovativa lanserar en helt unik druvsort på Systembolaget samt lanserar en prestigerioja

Livets Goda 14 Sep, 2010
Vin En unik druvsort gör sin debut på Systembolaget i november genom vinet Il Rustico del Pozzo Buono Lacrima 2009 , och under samma månads nyhetssortiment släpps prestigevinet från en Riojas moderna stjärnproducent Bodegas Baigorri.
Il Rustico del Pozzo Buono Lacrima 2009 Lacrima är en anrik druvsort som endast återfinns i den pittoreska byn Morro d'Alba på italienska östkusten. Familjefirman Vicari, som drivs av far- och sonteamet Nazzareno och Vico, fokuserar på denna anrika kvalitetsdruva och deras versioner hyllas för sin individualitet. Vicari mottog nyligen både en guld och en silvermedalj för sina viner på London International Wine Challenge 2010. Lacrima har fått sitt namn efter de tårformade druvklasarna och även om druvan kan spåras tillbaka till antiken är den fortfarande tämligen okänd utanför vinregionen Marche. Vinerna karaktäriseras av en läckert violblommig profil med fragila inslag av mörka körsbär och kryddor. De generellt lätta men likväl karaktärsfulla vinerna som Lacrima genererar bör hanteras med försiktighet i vinkällaren och därför använder Vicari äldre, neutrala ekfat eller ståltankar för mognadslagringen. Detta ger ohindrat spelrum för Lacrimadruvans unika smaker att glänsa i glaset! Tack vare närheten till havet och den viktiga hamnstaden Ancona serveras dessa eleganta rödviner gärna till fullfjädrade fiskrätter baserade på lokala råvaror. En annan klassisk kombination är Lacrima och ”Coniglio in Porchetta” dvs Porchettainlindad kanin. Baigorri de Garage 2005 Vinovativa lanserar i november månads nyhetssortiment prestigevinet från en Riojas moderna stjärnproducent Bodegas Baigorri. Baigorri de Garage 2005 (96861, 385 kr, 360 flaskor) är en hyllning till den franska Garagiströrelsen som initierades av Jean-Luc Thunevin från Vinovativaproducenten Chateau Valandraud i Bordeaux. Baigorri grundades 1997 av Jesús Baigorri med visionen att producera högkvalitativa Riojaviner som är moderna men samtidigt typiska för sin unika plats. Simon Arina som är ansvarig för vinmakningen har som tydligt ambition att göra viner som är naturligt koncentrerade och eleganta på samma gång. Den välrenommérade arkitekten Iñaki Aspirazu har haft som ambition att integrera vinanläggningen med den omgivande miljön genom att till stor del dölja den under marken. Syftet var att konstruera en vinanläggning som ger minimal påverkan på både druva och natur. Genom att utnyttja gravitationen fullt ut har man lyckats ersätta allt maskinellt arbete som kan skada druvorna. Baigorri de Garage 2005 kommer enbart från rankor äldre än 45 år och de utvalda vingårdarna ligger 600 meter över havet i distriktet Rioja Alavesa. Altituden tillsammans med den kalkrika jordmånen ger vinet dess finstämda elegans. Musten jäser i rostfria ståltankar under lång tid vid relativt låg temperatur. Vinet lagras 18 månader i nya, franska Barriquer och buteljeras utan föregående klarning eller filtrering. Lagringspotentialen för årgång 2005 är minst 10 år.

Dafgårds lanserar tre nya rätter tillsammans med TV-kocken Wichudaporn Chaiyasaeng

Mat och Restaurang Nu lanserar Dafgårds ett samarbete med TV-kocken Wichudaporn som var…
19 Sep, 2019

Les Chétillons 2012 lanseras 20 sept

Vin Pierre Péters prestigechampagne Les Chétillons är något alldeles extra. De…
19 Sep, 2019

Korvfestivalen och Poppels inleder samarbete

Whisky och Bourbon Den 11 – 12 oktober arrangeras Korvfestivalen för första gången…
19 Sep, 2019

Öppet Hus på Kiviks Musteri under Äppelmarknaden

Whisky och Bourbon Det är mitt i skördetid och traditionsenligt är det Äppelmarknad…
19 Sep, 2019

Årets konditor koras på Bak- & Chokladfestivalen

Mat och Restaurang En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen, 10-13 oktober på…
19 Sep, 2019

McDonald's i Sverige får ny VD

Mat och Restaurang Den 1 oktober tillträder Joachim Knudsen som VD för McDonald’s…
19 Sep, 2019

Kiviks Musteri lanserar Björn Ranelid Paradismust

Whisky och Bourbon Ett unikt samarbete mellan Björn Ranelid och Kiviks Musteri, där…
19 Sep, 2019

Arla lanserar världens första klimatneutrala mejerisortiment

Mat och Restaurang Nu går de ekologiska Arlabönderna före och inför ytterligare höjda…
19 Sep, 2019

Fanta lanserar sin "läskigaste" nyhet någonsin

Övrigt För att göra Halloween ännu "läskigare" lanserar Fanta Dark Mystery…
18 Sep, 2019

Lättillgängliga viner ställer höga krav på tekniken

Övrigt Aldrig någonsin har väl den tekniska utvecklingen gått i en…
18 Sep, 2019

Gillar du romproducenten Diplomático? Ta chansen att medverka på en provning i romens tecken

Whisky och Bourbon Den 24:e september kan du lära dig mer om Diplomático…
18 Sep, 2019

Malaco Vattenmeloner

Övrigt Malaco Vattenmeloner är ett syrligt gelégodis med vattenmelonsmak som tilltalar…
18 Sep, 2019

Satsa matsvinnet på börsen och tjäna 200 000 kronor på 20 år

Mat och Restaurang Mat står för 25 procent av svenskars klimatpåverkan och varje…
18 Sep, 2019

Kinas ambassadör studerade svensk livsmedelsproduktion i Skåne

Mat och Restaurang Kinas ambassadör Gui Congyou besökte igår flera lantbruk och produktionsanläggningar…
18 Sep, 2019

Hennessy VS i nytt samarbete med Felipe Pantone

Whisky och Bourbon I augusti lanseras Hennessy VS med en design som tagits…
17 Sep, 2019

Findus lanserar Pease Bowls: veganska färdigrätter gjorda på ärtprotein

Mat och Restaurang Under 2018 lanserade Findus sitt nya produktsortiment Pease – Bra…
17 Sep, 2019

Portvinsfat i Mackmyras nya säsongsutgåva

Whisky och Bourbon Mackmyra har tillsammans med den portugisiska portvinsproducenten Quinta Do Vallado…
17 Sep, 2019

Nordens bästa vinlistor utses på söndag

Vin Den 22 september utses Nordens bästa vinlistor av vinguiden Star…
17 Sep, 2019

Rekordsvag krona och elbrist hotar framtiden för svensk livsmedelsindustri

Mat och Restaurang För den svenska livsmedelsindustrin bjöd årets andra kvartal på ökade…
17 Sep, 2019

Höstens nyhet från Oumph! rullar in

Mat och Restaurang Från och med vecka 38 släpps nu Oumph!’s nyhet för…
17 Sep, 2019
Artikelarkivet