“Att gå igenom allt som var värt att nämna av det urval som tagits fram blir lätt långrandigt, men några producenter stack som vanligt ut bland mängden. Den klassiska men likväl dynamiska producenten Rocche dei Manzoni med hans range av Barolo 2006 gav en välsmakande käftsmäll som man utan problem går på om och om igen. Baigorri – med Jesús Baigorris i spetsen, är en annan producent att hålla koll på. Han vision var att jämfört med regionens klassiska viner göra allting annorlunda! Det betyder egentligen inga konstigheter men skillnaderna är också påtagliga. I vingårdarna, som ligger i Rioja Alavesa, selekteras druvorna hårt och endast de bästa klasarna anländer till vineriet – som utan tvivel tillhör världens mest moderna. Prestigevinet Baigorri de garage 2005, men även Crianza 2006 är definitivt värda att prövas. Vidare så fanns utbudet från Tua Rita och Renatto Ratti där som alltid är lika angenäma att gå igenom. Utstickaren och den stora fjädern i hatten, kvällen till är var naturligtvis legendariske vinmakaren Michel Rolland med hans The Rolland Collection. Chateau Fontenil och Le Bon Pasteur behöver kanske inte någon närmare förklaring av naturliga skäl. Le Defi de Fontenil NV 2005 däremot är värd att belysas lite extra. Regn i samband med skördetid är ingen ovanlighet i Bordeax. Som ett experiment valde Michel Rolland att placera ut ett plasttäcke mellan rankorna med avsikten att leda bort eventuellt regnvatten. Marken täcktes med plast år 2000, 2001 och 2004 och resultaten visade tydligt att vinerna blev bättre jämfört med den “”vanliga”” Fontenil. Eftersom vattnet leddes bort och därför inte påverkade druvorna så bibehölls den natuliga koncentrationen. Påpekas bör dock att den del av Fontenil som de facto täcktes innehåller de äldsta rankorna så givetvis är redan grundvinet bättre. INAO, som bestämmer vad man får och inte får göra enligt gällande regler, ansåg dock att plasttäckta vingårdar inte skulle godkännas då man menade att den naturliga Terroiren satts ur spel. Av den anledningen fick Rolland deklassificera sitt vin till Vin de Table, bordsvin. Jag skulle säga att ”bordsvin” blir en ytterst ödmjuk benämning på detta alldeles superba vin! Men det finns ju en sanning i det också, som utvald producent igår sa ”Man har ju vinet på bordet””
Vinovativas 8 års jubileum
633