“Länk till senaste avsnittet av A Wine Life Laurent Habrard är en naturlig vinmakare och han tror på att framställa terroir-drivna viner där man respekterar de förutsättningar som ens mark ger: jordsammansättning, solexponering, årgångs egenskaper et cetera – allt påverkar vinet och sätter sin prägel. Många tar denna filosofi ett steg längre – och ger vinet egenskaper som kanske inte alltid stämmer men i Laurent Habrards fall så är det inte bara ”talk the talk” utan även ”walk the walk” som ni kan se i de webbepisoder som spelats in. I det senaste numret av A Wine Life så träffar Laurent Habrard sin vän Pascal Bouchet som är professor i matkunskap vid Lycée Hotelier del Hermitage. Tillsammans analyserar de det intrikata sambandet mellan jordmånens specifika egenskaper och hur dessa inverkar på druvornas karaktär. Avsnittet växlar mellan Habrards olika områden, ett laboratorium i Tain-l´Hermitage samt att de provar de vins om området sedan har producerat. Vid nästa avsnitt är vi framme vid årets höjdpunkt – skörden! Den senaste episoden finner ni på Vinias hemsida eller via denna länk Domaine Habrard Crozes-Hermitage finns på Systembolagets fasta sortiment med artikelnummer 2861 och priset 116 kr. För er som inte känner till producenten så finns mer information här nedan: För Laurent Habrard, den femte generationens vinmakare för deras egendom, är det inte bara en fråga om vinframställning utan även en fråga om ekologisk hållbarhet och miljöhänsyn. År 2008 påbörjades en konvertering till ekologisk vinframställning. Året därpå övergick Domaine Habrard till att endast köpa energi från vind och solenergi. Samt byggde ett återvinningssystem för att bevara regnvatten. Efter att ha studerat i Beaune var Laurent uppdaterad på den senaste tekniken men har med tiden tagit sin kunskap och gått tillbaka till grunderna. Idag brukar Laurent jorden på samma sätt som hans förfäder gjorde för 200 år sedan. Sedan ett par månader tillbaka filmar Laurent också sitt arbete i vingården. Episoderna heter A Wine life och är på franska men med svenska undertexter.”
771