Vinproducenten Tahbilk firar i år 150-årsjubileum.

Livets Goda 19 Mar, 2010
Vin Tahbilk har en lång historia, det grundades 1860 och är en av Australiens vackraste och mest historiska vingårdar.
Tahbilk har en lång historia, det grundades 1860 och är en av Australiens vackraste och mest historiska vingårdar. Den ligger i Nagambie Lake-regionen i centrala Victoria (120 km norr om Melbourne). Nagambie Lakes är den enda regionen i Australien och 1 av 6 i världen där det lokala klimatet dramatiskt påverkas av den totala vattenmängden i sjöar, floder och vattenhål. Totalytan är 1214 hektar. Själva vinodlingarna är 200 hektar av gamla Rhonedruvor (Marsanne, Viognier, Roussanne, Shiraz och Mourvedre) blandat med mer traditionella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Riesling. I vingården finns Shirazplantor från 1860 från före phylloxera (vinlusen) härjade i området. Det finns även Shiraz plantor från 1933, Cabernet Sauvignon från 1949 och Marsanne från 1927. Skörden börjar tidigt i mars och pågår under 5 – 6 veckor under vilka ca 1600 ton druvor skördas och behandlas. Total produktion är över 100 000 lådor av vilka ca 20 % går på export. Historia Den första vägen mellan Sydney och Melbourne gick 1836 genom området Tahbilk. 1860 (samma år som vinlusens förekom) startade några affärsmän från Melbourne ett företag för att skapa en vingård vid Goulburn River med målet att plantera 1 miljon plantor. Som jämförelse kan nämnas att man idag har 360 000 plantor. Man valde platsen som av aboriginerna kallades Tahbilk, Tahbilk, vilket betyder platsen med många vattenhål. Tahbilk har haft en mängd ägare med franskt/schweiziskt påbrå. Den första av dem var Ludovic Marie som planterade 25 hektar som 1861 resulterade i den första skörden. 1875 byggdes den nya källaren (”New Cellar”). Bygget gjordes med hjälp av häst och vagn och en av dessa vagnar kan idag ses i ett av husen. Väggarna och valvet är 1 meter tjocka och valvets konstruktion är självbärande och hela konstruktionen täcktes med jord. Tornet som delvis finns kvar idag har 4 våningar, den andra användes som lagerutrymme för havre till hästarna, den tredje var ett observationsdäck så att man kunde hålla ögonen på hela vingården och den översta var enbart till för att tornet skulle vara vackert. 1925 köptes vingården av Reginald Purbrick som senare blev den enda australiensare som har varit medlem av den engelska parlamentet (1929 – 1945). Hans son Eric tog över 1931 och spelade en avgörande roll för Tahbilks kommande framgång. Tahbilks vin serverades till den engelska drottningen Elizabeths kröning och senare också under hennes besök till Australien. Erics son John tog över 1955 och 1960 firade Tahbilk 100 årsjubileum och dess fina rykte som vinproducent hade återuppväckts. Erics barnbarn Alister Purbrick, som tog över 1979, är idag både ägare och vinmakare. Tahbilks röda viner är komplexa, fruktdrivna, välstrukturerade och sofistikerade. 70 år efter att Eric började etikettera sina egna viner så har man åter börjat tillverka viner under namnet ESP (Eric Stevens Purbrick) och två finns i vårt sortiment idag, Shiraz och Cabernet Sauvignon. Tahbilk Wines var mycket framgångsrika i 2009 London Wine Fair och International Wine Challenge. I denna tävling deltar över 9500 viner från 41 länder. I denna prestigefyllda tävling fick Tahbilk Marsanne 2007 en guldmedalj, Tahbilk Marsanne 2008 och Tahbilk Shiraz 2004 fick båda en silvermedalj. I Decanters World Wine Awards där över 10 000 viner från 2 200 förtag delltog, fick Tahbilk Marsanne 2008, TahbilkShiraz 2004 oh Tahbilk Cabernet Sauvignon 2004 alla var sin bronsmedalj. . Läs mer om Tahbilk Winery på www.tahbilk.com

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet