Hem NyheterVinnyhet Vinproducenterna i Pays d’Oc anpassar sig till klimatförändringen

Vinproducenterna i Pays d’Oc anpassar sig till klimatförändringen

av Livets Goda

Som hjälp för Pays d’Oc IGP-producenterna att bevara syran i sina viner trots varmare klimat har man infört druvsorter som normalt odlas längre söderut. I dag är 58 druvsorter med både regionalt och långväga ursprung godkända för Pays d’Oc IGP. Det ger vinproducenterna förutsättningar att anpassa sig till klimatförändringen, men även utrymme för kreativitet och möjlighet att producera ett brett och variationsrikt utbud av viner.

Druvsorterna Alvarinho och Nielluccio godkända för Pays d’Oc IGP
Under de senaste tio åren har vinproducenterna ställts inför nya utmaningar: Konsumenterna efterfrågar minskad användning av växtskyddsmedel och konsekvenserna av klimatförändringen går inte att undvika – även om vin är en välkänt värmetålig växt. Druvsorter som typiskt odlas i varmare regioner, exempelvis Alvarinho i Spanien och Nielluccio i Italien, har importerats till Pays d’Oc för att producenterna ska kunna experimentera med att använda dem för att bevara hög syra hos vinerna. Försöken har varit framgångsrika, och de två druvsorterna har godkänts för Pays d’Oc IGP.

Fem sjukdomsresistenta sorter infördes
Parallellt har ledningen för Pays d’Oc IGP inlett samarbeten med forskningsinstitutioner för att hitta druvsorter som är motståndskraftiga mot sjukdomar och därmed slippa använda kemiska bekämpningsmedel. Under 2019 godkändes fem sorter för att bekämpa mjöldagg och falsk mjöldagg: Cabernet Cortis för röda viner och roséviner, Souvignier gris och Muscari för roséviner och Soreli och Cabernet för vita viner. De motståndskraftiga sorterna har redan börjat odlas i regionen.
De nya sorterna ger Pays d’Oc IGP-producenterna möjlighet att odla mer miljövänligt och bli bättre förberedda för en mindre gynnsam framtid, men dessutom ger de förutsättningar för en större mångfald av vinstilar inom ramen för reglerna för blandningar från beteckningen. Dessa druvsorter, som är innovativa sekundära druvsorter, får utgöra upp till 15 % av cuvée-blandningen.

Kontinuerlig introduktion av nya sorter
När den skyddade geografiska ursprungsbeteckningen Pays d’Oc IGP tillkom 1987 var tanken att skapa ett marknadsanpassat urval av viner som var tilltalande för en bred internationell publik. Därför behövde de lokala druvsorterna kompletteras med sorter från andra platser.
Under årens lopp har konventionella internationellt godkända druvsorter från olika franska regioner gjort det möjligt för Pays d’Oc IGP att befästa sitt rykte som ledande ursprungsbeteckning av viner av högkvalitativa druvsorter som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon blanc. Under de senaste åren har Pays d’Oc IGP-producenterna även börjat intressera sig för mindre kända druvsorter av hög kvalitet som kan motstå sjukdomar och klara klimatförändringen bra.

En mångfald av jordmåner
Pays d’Oc IGP-regionens sydliga läge och varma och torra klimat kunde ha varit ett hinder för ambitionen med många sorter, men de geografiska och geologiska förhållandena har skapat en mångfald av jordmåner och klimatförhållanden som ger förutsättningar för odling av ett brett spektrum av sorter. Det innebär att alla nykomlingar till regionen har acklimatiserat sig väl i vinodlingarna, och med benäget bistånd från kreativa vinmakare har de kunnat uttrycka sin fulla potential, under överinseende av de ansvariga för ursprungsbeteckningen Pays d’Oc IGP.

Om Pays d’Oc IGP:
Det utmärkande för Pays d’Oc IGP är den stora mångfalden viner som kan produceras tack vare de 58 druvsorter som är tillåtna inom beteckningen.
Eftersom 90 procent av Pays d’Oc IGP-vinerna har druvsorten angiven på etiketten är det lätt för konsumenterna att veta vilken typ av vin det är fråga om och få en uppfattning om dess egenskaper. Tack vare strategin som bygger på druvsorter kan Pays d’Oc IGP komplettera AOC-viner från Languedoc-Roussillon, som i stället utgår ifrån odlingsområdet – terroir. I dag odlas Pays d’Oc IGP-viner på hälften av vinodlingarealen i regionen Languedoc-Roussillon, vilket motsvarar 120 000 av sammanlagt 240 000 hektar. Av de viner med beteckningen Pays d’Oc IGP som produceras är 45 procent röda, 25 procent vita och 30 procent roséviner. www.paysdoc-wines.com

Om IGP:
IGP, Indication Géographique Protégée, är en skyddad geografisk ursprungsbeteckning inom EU. Alla moment från skörd av druvorna till vinframställningsprocessen, vinifieringen, sker i det berörda geografiska området.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING