Hem Nyheter Vinprovning i Europa – drömmen som kan bli verklighet

Vinprovning i Europa – drömmen som kan bli verklighet

av Livets Goda

Nu när höstmörkret har fallit och träden tappat sina färggranna löv kan tanken på ett halvår av svensk, mörk vinter för vissa kännas ganska motbjudande. Det är lätt att tankarna då vandrar iväg till varmare breddgrader, där vinodlingarna klättrar längs de böljande kullarna.

Artikeln är i samarbete med Sverigekredit

Populära resmål för vinprovning i Europa

Nu när restriktionerna också börjar lättas och resandet börjar ta fart kan det kännas extra lockande att få åka iväg och uppleva en lokal vinprovning på någon av Europas alla vingårdar. 

Piemonte i Italien är berömt för sina utsökta viner, där du bland annat finner den imponerande vinkällaren Cantina Del Glicine, vars historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet. I samma region finns det majestätiska vinmuseet WiMu, och det välkända Barolovinet. 

I den tysk-franska provinsen Alsace odlas bland annat druvorna Muscat, Riesling och Crémant d’Alsace. Där kan du avnjuta fina viner, och strosa runt i städerna Turckheim och Colmar, som tar dig tillbaka till medeltiden. Passa också på att besöka Cave De Turckheim, ett attraktivt vinkooperativ i staden.

Frankrike och Italien må vara på topplistan, men även länder som Slovenien och England erbjuder fantastiska upplevelser när det gäller såväl smak som syn. I Sloveniens vackra landskap kan du ta en oförglömlig cykeltur, och avsluta med ett glas vin från någon av landets vingårdar. 

I engelska Cornwall finns lite yngre vingårdar, där det utöver vinprovningar erbjuds alltifrån rundvisningar till övernattningar i en ecolodge.

Kostnad och finansiering

Priset på en vinprovningsresa kan dock tyckas vara högt, och för somliga sätter det stopp för att åka. Men denna typ av upplevelse är inte något som behöver vara ett oöverstigligt berg, det finns nämligen en lösning på den ekonomiska aspekten.

Kanske har du hört talat om begreppet “mikrolån”? Det är ett enkelt lån som rör mindre summor pengar, vanligtvis mellan 500 och 10 000 kronor. Denna typ av lån pågår under en kort period, ofta en månad, men ibland upp till ett år om det gäller större belopp.

Att ta ett mikrolån går oftast på några minuter, och om du uppfyller de krav som finns brukar ansökan sällan nekas. Dessa krav är bland annat åldersgräns på 18 år, bra förmåga att betala tillbaka lån och inga betalningsanmärkningar. 

Ibland går det dock att ta ett mikrolån trots anmärkning, men för att inte orsaka en värre ekonomisk situation för dig bör du inte ta ett lån om du redan har icke avbetalda sådana.

Det är viktigt att tänka på att räntan ofta är hög när man tar ett litet lån, så du bör därför se till att du kommer kunna betala tillbaka inom bestämd tidsperiod.  

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING