1

Vinterbrygder från Fuller´s

Den 2 november var startskottet för årets julölsförsäljning och bland lanseringarna finner man klassikern Fuller’s Old Winter Ale tillsammans med Fuller’s Winter Brew. Riktiga vintervärmare enligt brittisk tradition med fyllig och maltig smak tillsammans med en lite högre sötma än den typiska alen. Livets Goda har provat!

Fuller’s Old Winter Ale
ENGLAND / STORBRITANNIEN / FULLER SMITH & TURNER / NR 11640 / 500 ML / 27:90 KR / 92
Här kastas vi till skön pubmiljö i London och det finns så mycket att gilla med Old Winter Ale. De karamelliga nyanserna, aprikosen, sirapslimpan och kryddigheten med apelsin infuserad med kryddnejlika i spetsen, ja det känns engelskt så det förslår. Den knäckiga smaken tilltalar och initialt är det en mjuk och behaglig gomkänsla, innan humlen börjar kika fram och stramar åt brygden, något som skänker det där extra djupet. Maltigheten är skönt markerad, precis som man gärna vill ha det i en julöl och den kryddiga framtoningen följer med i det torra avslutet.

Fuller’s Winter Brew
ENGLAND / STORBRITANNIEN / FULLER SMITH & TURNER / NR 10729 / 500 ML / 29:90 KR / 93
När det är kallt ute behövs en ”winter warmer”, en vintervärmare, vilket traditionellt sett var hur julölen betraktades i England. Lite mer smak, mer styrkeprocent och fylligare helt enkelt. Fuller’s Winter Brew är flasklagrad och hör definitivt till kategorin ales som är härliga att njuta av i ensamt majestät, även om det är en öl som också gör sig förträffligt till pepparkakan med ädelost på. Här möts vi av ett stort doftdjup med pomerans, sirap och bränt socker samtidigt som de orientaliska kryddorna kikar fram. Det finns en snyggt integrerad och ytterst diskret sötma i den fylliga smaken som lierar sig med humlearomatiken, kryddiga inslag som gifter sig med de torkade frukterna och så smyger sig en mörkchokladig och kafferostad ton fram. Återigen ett torrt avslut vilket är bryggeriets signum. En kontemplationsöl, när man vill ha en stund för sig själv.