1

Vintervärmare enligt brittisk tradition – nu släpps julölen från Fuller’s

Den 2 november markerar startskottet för årets julölsförsäljning och bland lanseringarna finns klassikern Fuller’s Old Winter Ale tillsammans med Fuller’s Winter Brew. Riktiga vintervärmare enligt brittisk tradition med fyllig och maltig smak tillsammans med en lite högre sötma än den typiska alen.

Att dricka öl är en tradition som går flera hundra år tillbaka i Sverige. Under en lång tid var det nämligen vanligare, och tryggare, att dricka öl istället för vatten då vattnet ofta var dåligt och innehöll bakterier som kunde sprida sjukdomar. Ölen som bryggdes för vardagsbruk var ofta lättare och enklare i smaken. Förutom till julen, då byttes den enklare ölen mot en mörkare och mer kryddig öl.

I England däremot kallas den mörkare ölen för ”Winter Warmer” eller ”Old Ale” och till skillnad från den svenska öltraditionen är dessa ölstilar mer förknippat med de mörkaste årstiderna som vintern innebär. Ölen skulle vara ett värmande inslag i det kalla klimatet och bär därför en sötare och fylligare smak än den klassiska alen.

På de senaste åren har den svenska julölskonsumtionen förflyttats till att vara mer förknippad med vintermånaderna och inte bara till jul. Även om det är runt julens middagar som den största andelen julöl konsumeras.

Måndagen 2 november startar Systembolagets julölsförsäljning och bland lanseringarna finns brittiska Fuller’s Old Winter Ale och Fuller’s Winter Brew, båda i typisk brittisk vintervärmar-stil.

Fuller’s Old Winter Ale, 27,90 kr, nr 11640
Humle: Target, Challenger, Northdown
Malt: Crystal

Fuller’s Winter Brew, 29,90 kr, nr 10729 
Humle: Goldings
Malt: Amber, Chocolate, Crystal, Pale