Vinuniversitet lanserar världens grönaste vingård och bryggeri

Hela anläggningen ryms inom University of California i Davis, som med projektet vill riva upp vetenskapliga gåtor och lösa praktiska problem relaterade till livsmedel, drycker och hälsa. 138 miljoner kronor kommer det 34.000 kvadrater stora undervisnings- och forskningskomplexet att ha kostat när allt är klart. Anläggningen ska vara helt självförsörjande på energi och vatten. – Vår vision är att fungera som en katalysator för hållbar ekonomisk utveckling och sociala framsteg, säger Neal Van Alfen som är chef för universitetets jordbruks- och miljövetenskapsenhet. Van Alfen hoppas också att projektet kommer att tjäna som modell för industrier världen över som är engagerade i miljökrav och produktionseffektivitet. Hela anläggningen har finansierats av privata donationer. Inga statliga medel har använts i varken design eller konstruktion. Bredvid anläggningen med forskningslaboratorier, bryggeri och vineri ligger en fem hektar stor vingård avsedd för forskning och undervisning. Den nya anläggningen har många inovativa lösningar såsom solceller på taken och ambition att tillvarata allt regnvatten för bevattning och hushåll. Vingården har dessutom utformats för att fånga in koldioxid som är en naturlig biprodukt av vin- och öljäsning. Koldioxiden ska samlas in och lagras så att den inte bidrar till den globala uppvärmningen. Själva vineriet kommer också att vara världens mest högteknologiska med massor av finesser för maximal kontroll. University of California i Davis har forskat på druvor och vinframställning i 130 år vilket bidragit till vetenskaplig kunskap och praktiska färdigheter till den kaliforniska vinindustrin.