Visionen om ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan

Livets Goda 11 Jun, 2018
Mat och Restaurang Mellan 2010 och 2017 har Hagainitiativet bidragit med en utsläppsminskning som motsvarar cirka 8 procent av Sveriges utsläppsminskning. Hela 9 av 15 av Hagainitiativets företag, däribland HKScan i Sverige, har redan nått målet om 40 procents minskning till 2020. Dessutom minskar Hagainitiativets utsläpp samtidigt som omsättningen ökar, visar Hagainitiativets årliga klimatbokslut.


“HKScan har minskat sina utsläpp med 80 procent sedan basår 2003. Vi ser det som vårt ansvar att vara en föregångare inom klimatområdet så att konsumenten ska kunna njuta och äta kött på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Därför arbetar vi aktivt med att minska vår klimatpåverkan. Exempelvis använder vi oss av grön el och förnyelsebar energi på våra anläggningar och i transporter. Vi samarbetar också med enskilda lantbrukare, bland annat ersätter vi soja i foder med åkerböna och raps som ger ett klimatsmartare, godare och saftigare kött”, säger Sofia Hyléen Toresson, vd för HKScan i Sverige.

Hagainitiativets vision är att skapa ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. Vid starten, för 8 år sedan, var målet att minska utsläppen med minst 40 procent till 2020. Hagainitiativets nya mål innebär att företagen ska nå netto noll i sina egna verksamheter till 2030, använda förnybar eller återvunnen energi samt kartlägga, identifiera och minska utsläppen i värdekedjan.

“Vi närmar oss Hagas mål om att alla företag ska minska sina utsläpp med minst 40 procent till 2020 och nu har 9 av 15 företag nått målet. Detta visar också att vår strategi med nya mål om netto noll till 2030 låg helt rätt i tiden”, säger Nina Ekelund, generalsekreterare, Hagainitiativet.

Det genomsnittliga medlemsföretaget i Hagainitiativet har minskat sina växthusgasutsläpp med 47 procent och ökat sin omsättning med 10,4 procent. Detta inkluderar företagens egna verksamheter, inköpt energi samt tjänsteresor sedan företagens respektive basår. Totalt sätt har 14 av 15 företag minskat sina absoluta utsläpp jämfört med basår.

Ta del av Hagainitiativets klimatbokslut 2017 här.


Parlansering från Sandhi Wines idag

Vin Månadens andra lansering av Små Partier på Systembolaget släpptes idag…
17 Aug, 2018

Succéölet Radio The Mothership Imperial IPA från Collective Arts får ny illustration av konstnär från London

Whisky och Bourbon Radio The Mothership från kanadensiska Collective Arts släpptes i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Innis & Gunn Gunnpowder IPA nu i systembolagets fasta sortment

Whisky och Bourbon I våras släppte Innis & Gunn Gunnpowder IPA i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Sapporo Premium Lager släpps i systembolagets fasta sortiment

Whisky och Bourbon Sapporo Premium Lager är den ikoniska ölen från det japanska…
17 Aug, 2018

Frukten av nytänkande

Vin Deep Roots Riesling 2017 har producerats av tre vinmakare som…
16 Aug, 2018

ZUBR Premium - Prisbelönt tjeck med traditioner lanseras på Systembolaget 1 september

Whisky och Bourbon ZUBR Premium är en klassisk tjeckisk lager från den lilla…
16 Aug, 2018

Brobergs på turné

Whisky och Bourbon Välkommen till cigarrmiddag hos PM & Vänner i Växjö den…
16 Aug, 2018

Frukost från ett hantverksbageri blir nästa destination på Brunkebergstorg

Mat och Restaurang Under sommaren har stockholmare vallfärdat till Brunkebergstorg och framförallt takparken…
16 Aug, 2018

Mathias Dahlgren lanserar nytt lunchkoncept på Rutabaga

Mat och Restaurang Under hösten 2018 kommer Mathias Dahlgren att sälja take away-luncher…
16 Aug, 2018

MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018
Artikelarkivet