Visionen om ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan

Livets Goda 11 Jun, 2018
Mat och Restaurang Mellan 2010 och 2017 har Hagainitiativet bidragit med en utsläppsminskning som motsvarar cirka 8 procent av Sveriges utsläppsminskning. Hela 9 av 15 av Hagainitiativets företag, däribland HKScan i Sverige, har redan nått målet om 40 procents minskning till 2020. Dessutom minskar Hagainitiativets utsläpp samtidigt som omsättningen ökar, visar Hagainitiativets årliga klimatbokslut.


“HKScan har minskat sina utsläpp med 80 procent sedan basår 2003. Vi ser det som vårt ansvar att vara en föregångare inom klimatområdet så att konsumenten ska kunna njuta och äta kött på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Därför arbetar vi aktivt med att minska vår klimatpåverkan. Exempelvis använder vi oss av grön el och förnyelsebar energi på våra anläggningar och i transporter. Vi samarbetar också med enskilda lantbrukare, bland annat ersätter vi soja i foder med åkerböna och raps som ger ett klimatsmartare, godare och saftigare kött”, säger Sofia Hyléen Toresson, vd för HKScan i Sverige.

Hagainitiativets vision är att skapa ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. Vid starten, för 8 år sedan, var målet att minska utsläppen med minst 40 procent till 2020. Hagainitiativets nya mål innebär att företagen ska nå netto noll i sina egna verksamheter till 2030, använda förnybar eller återvunnen energi samt kartlägga, identifiera och minska utsläppen i värdekedjan.

“Vi närmar oss Hagas mål om att alla företag ska minska sina utsläpp med minst 40 procent till 2020 och nu har 9 av 15 företag nått målet. Detta visar också att vår strategi med nya mål om netto noll till 2030 låg helt rätt i tiden”, säger Nina Ekelund, generalsekreterare, Hagainitiativet.

Det genomsnittliga medlemsföretaget i Hagainitiativet har minskat sina växthusgasutsläpp med 47 procent och ökat sin omsättning med 10,4 procent. Detta inkluderar företagens egna verksamheter, inköpt energi samt tjänsteresor sedan företagens respektive basår. Totalt sätt har 14 av 15 företag minskat sina absoluta utsläpp jämfört med basår.

Ta del av Hagainitiativets klimatbokslut 2017 här.


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet