Visionen om ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan

Livets Goda 11 Jun, 2018
Mat och Restaurang Mellan 2010 och 2017 har Hagainitiativet bidragit med en utsläppsminskning som motsvarar cirka 8 procent av Sveriges utsläppsminskning. Hela 9 av 15 av Hagainitiativets företag, däribland HKScan i Sverige, har redan nått målet om 40 procents minskning till 2020. Dessutom minskar Hagainitiativets utsläpp samtidigt som omsättningen ökar, visar Hagainitiativets årliga klimatbokslut.


“HKScan har minskat sina utsläpp med 80 procent sedan basår 2003. Vi ser det som vårt ansvar att vara en föregångare inom klimatområdet så att konsumenten ska kunna njuta och äta kött på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Därför arbetar vi aktivt med att minska vår klimatpåverkan. Exempelvis använder vi oss av grön el och förnyelsebar energi på våra anläggningar och i transporter. Vi samarbetar också med enskilda lantbrukare, bland annat ersätter vi soja i foder med åkerböna och raps som ger ett klimatsmartare, godare och saftigare kött”, säger Sofia Hyléen Toresson, vd för HKScan i Sverige.

Hagainitiativets vision är att skapa ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. Vid starten, för 8 år sedan, var målet att minska utsläppen med minst 40 procent till 2020. Hagainitiativets nya mål innebär att företagen ska nå netto noll i sina egna verksamheter till 2030, använda förnybar eller återvunnen energi samt kartlägga, identifiera och minska utsläppen i värdekedjan.

“Vi närmar oss Hagas mål om att alla företag ska minska sina utsläpp med minst 40 procent till 2020 och nu har 9 av 15 företag nått målet. Detta visar också att vår strategi med nya mål om netto noll till 2030 låg helt rätt i tiden”, säger Nina Ekelund, generalsekreterare, Hagainitiativet.

Det genomsnittliga medlemsföretaget i Hagainitiativet har minskat sina växthusgasutsläpp med 47 procent och ökat sin omsättning med 10,4 procent. Detta inkluderar företagens egna verksamheter, inköpt energi samt tjänsteresor sedan företagens respektive basår. Totalt sätt har 14 av 15 företag minskat sina absoluta utsläpp jämfört med basår.

Ta del av Hagainitiativets klimatbokslut 2017 här.


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet