Hem Mat & Restaurang Vit Bordeaux och chilipasta i magiskt möte

Vit Bordeaux och chilipasta i magiskt möte

av Livets Goda

Vit Bordeaux är en kameleont när det kommer till matchningar i matväg och att det inte dricks mer av denna eminenta dryck till maträtter av olika slag kan vi fundera på i evigheter. Här har vi valt att laga en uttrycksfull chilipasta till klassikern Château Bonnet Blanc 2023 från Lurton.

Vit Bordeaux

Vit Bordeaux från Lurton 

Ingredienser för fyra till sex personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Château Bonnet Blanc 2023
Bordeaux, Frankrike, nr 4151 (750 ml) 109 kr, 89+
För denna årgång har André Lurton fortsatt minska den dominerande andelen sauvignon blanc till 80% och resterande del semillion, vilket ger ett mineralisk draget och friskt vin med fin viskositet och silkigt lena tanniner. De tropiskt nyanserade fruktvindarna skänker noter av fläder, ananas, passionsfrukt, nektariner, persika och aprikos med en finstämd genomgående tråd från citrus- och grapefrukt. De örtigt florala insticken ligger balanserat smekande i drivet och vi konstaterar en ny, fin årgång av detta klassiska vin.

Kombinationen
Man undrar ju varför det inte dricks mer vit Bordeaux till pasta? Särskilt när den här elegant kryddas med chilli-oljan och backas upp av kokosgrädde som direkt letar sig in till vinet och flirtar med fathanteringen. Château Bonnet Blancs tropiska sida är fenomenal till paprikan och den läckra umami-känslan som räkorna ger. En lekfull kombination att ta fram runt om i stugorna nu när sommaren är här.

Vinet hittar du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING