Hem NyheterVinnyhet Vitàurea by Settesoli – Orange vin

Vitàurea by Settesoli – Orange vin

av Livets Goda

Vitàurea by Settesoli: Vità-serien har tagits fram för att efterlikna det vin som tillverkades i Georgien och Persien flera årtusenden innan vinet vandrade österut. Man tror sig veta att de första vinerna producerades där 8 000 år före Kristus. Från början gjordes vinerna i lerkärl som förseglades med lera eller bivax innan de begravdes under jord för att skyddas från höga temperaturer och solsken. Vid arkeologiska utgrävningar har man funnit 7 400 år gamla vinfragment i amforor och lerkärl.

Vitàurea by Settesoli

Vitàurea by Settesoli

Orange vin är mycket trendigt och förknippas ofta med naturvinsrörelsen. Det är också populärt bland sommelierer som utnyttjar vinets mångsidighet och matvänlighet. I regel görs orange vin enligt mer eller mindre ålderdomliga metoder som vildjäsning och oxidation i källare eller under marken. Det som ger vinet sin färg är den långa macerationen där de gröna druvskalen får macerera under fritt syretillträde i flera dagar. Den långa macerationen gör att vinet får en speciell färg från mörkt gul till orange.

Med Vitàurea vill Settesolis vinmakare Mimmo de Gregorio skapa en egen stil av orange vin genom att lyfta fram mineraler, friskhet och som han beskriver det: ”fånga kraften i solen som bränner över sydvästra Sicilien”. Till Vitàurea har hela druvklasar krossats och har därefter fått macerera under fem dagar vid en temperatur som inte överstiger tio grader. Jäsningen har sedan skett vid 20 grader i rostfria ståltankar.

– Settesoli är kooperativet på Siciliens sydvästkust som förenar det småskaliga familjejordbruket med modern teknik och hög innovationsgrad. Settesoli har stora ekologiska areal och de är sedan flera år certifierat hållbara. Att Settesoli skulle komma till marknaden med orangevinet Vitàurea är därför logiskt. Som alltid med vinerna från Settesoli så bjuder även Vitàurea på mycket smak och ett strålande prisvärde, säger Patrik Mannheimer, Wine Director på Nigab.

Vitàurea by Settesoli 2020
Artikelnummer: 57509
Pris: 109 kronor
Alkoholhalt: 13%
Kategori: Orange vin, ekologiskt
Tillgängligt på Systembolaget from 16 augusti i beställningssortimentet

Kort om Settesoli

RELATERAD LÄSNING