1

VM i Schack 2021 – 84% tror att Carlsen vinner över Nepomniachtchi

Onsdag den 24:e November börjar VM i Schack, en match som är förlängd från maximalt 12 partier upp till 14 partier. Utökningen av antalet partier är något som, enligt experterna, ska gynna regerande världsmästaren Magnus Carlsen. Inte bara för att han är den högst rankade med sin Elo ranking om 2847 mot Nepos 2782. Carlsen är känd för att vara långlivad och svår att besegra. I långpartier är regerande mästaren i stort sett omöjlig att besegra.

Artikeln är i samarbete med sporter.se

Vem är världsmästaren?

Schack på elitnivå spelas både i en klass enbart för damer och en ”allmän” klass där både damer och herrar spelar. En kvinnlig världsmästare i schack kallas också för världsmästare med enda skillnaden att kvinnliga stormästare har titeln WGM, Women Grand Master. Nuvarande kvinnliga världsmästaren är kinesiska Ju Wenjun.

Nuvarande världsmästare i den allmänna klassen är norske Magnus Carlsen. Redan 2013, endast 22 år gammal slog han Viswanathan Anand och har sen dess lyckats försvara titeln många gånger.

Vem vinner – vad säger siffrorna?

Förutom att spela och titta på schack tycker schackspelare om att räkna och analysera statistik. Inför VM-Matchen har en uppsjö av siffror samlats. Chess.com har tagit fram flera olika beräkningar för att bedöma vem som har störst chans att vinna.

När medlemmarna på chess.com röstar tror 84% att Carlsen kommer behålla titeln. Endast 16 % tror alltså på Ian Nepos chans att vinna.

En nygammal bekantskap

Carlsen och Nepo är födda samma år och båda har spelat schack sen barnsben. Det är inte första gånger de möter varandra i en tävling. Redan 2002 möttes de i världsmästerskapet för spelare under 12 år. Det finns ett parti dokumenterat från den tävlingen där Carlsen förlorar efter att ha offrat kvalité i 34:e draget. En satsning som inte höll hela vägen och slutade med att Carlsen gav upp 7 drag senare.

Simulering av 1000 partier

Eftersom partidata lagras från alla offentliga tävlingar och en stor del av schackspelandet online sparas i öppna arkiv kan den intresserade simulera utfallet av två stormästare som spelar mot varandra enormt många gånger.

När Chess.com gör en simulering av 1000 klassiska partier mellan Nepo och Carlsen, dvs. räknar på hur de spelat i tidigare kända partier och deras relativa spelstyrka kommer man fram till att Carlsen skulle vinna i nästan 70% av matcherna. Nepo vinner endast i cirka 16% och resterande blir remier.

Framtiden behöver inte vara som historien

Nackdelen med simulation och att dra slutsatser från data är att man bara kan se till historiken. På onsdag börjar en ny VM-match som kan bli upp till 14 partier. Har ingen av spelarna nått 7,5 poäng går matchen vidare och avgörs genom snabbschack.

Inför den här matchen har båda spelarna givetvis förberett sig minutiöst. Eftersom de båda har en bred repertoar, Carlsen är känd för att i princip kunna spela starkt från vilken öppning som helst, är det riktigt svårt att förbereda sig. Trots det kan vi med stor säkerhet säga att nya varianter som aldrig spelats förut kommer visa sig på bordet.

Om allt står rätt för Nepo och Carlsen tar ut svängarna för mycket finns fortfarande chansen att vi snart ser en ny världsmästare. Statistiken säger sitt, men vi får vänta i några dagar till innan vi börjar få klarhet i vart årets världsmästerskap tar vägen.