VM-köket i Åre ska mätta både skidstjärnor, kungar och kameramän

Livets Goda 22 Oct, 2018
Mat och Restaurang Under alpina VM i Åre kommer det krävas bra mat för många, för att hålla alla som arbetar med evenemanget igång under långa dagar på fjället. På arenan kommer därför att byggas upp ett fullskaligt restaurangkök, i en lokal som normalt är gym för den svenska skideliten. Ett team på 100 personer kommer att laga mat till både kungligheter, sponsorer, parkeringsvakter och journalister, totalt ungefär 54 000 måltider under tre veckor.

Foto: Erik Westberg

I januari kommer gymmet i den Alpina Nationalarenan i Åre, där den svenska skideliten tränar och testar sin fysiska kapacitet, att göra plats för något helt annat. Här flyttar ett fullskaligt restaurangkök in, som under cirka en månad kring alpina VM kommer vara arbetsplats för ett 100 man starkt köksteam. Ledda av kökschef Neil Ponsonby kommer de tillsammans laga många tusen mål mat som ska ge energi åt både alla de som jobbar med tävlingarna, och de 1000 VIP-gäster som dagligen besöker tävlingarna. Just nu planeras allt från de olika menyerna, hur man bäst får tag i de råvaror som krävs från så lokala producenter som möjligt, till hur köket ska bemannas på bästa sätt.  

- Utmaningen är att vi både ska laga väldigt mycket mat under kort tid, och vi ska samtidigt bjuda förväntansfulla gäster på fine dining-upplevelser med de bästa jämtländska smakerna, säger Neil Ponsonby. Neil kommer ursprungligen från Tasmanien och har mångårig erfarenhet av att leda stora kök. Tillsammans med Food & Beverage Manager Bengt Mårtensson, som har haft liknande roll under stora event som Eurovision på Malmö Arena och på Friends Arena, leder han köket, långt innan det ens är byggt. 

Alpina VM siktar högt inom området hållbarhet, och genomgår en revision för att ISO-certifieras. I det arbetet har maten identifierats som ett av de viktigaste områdena att minska avtrycket från. Att detaljplanera inköpen för ett så litet svinn som möjligt är ett sätt. Närproducerade råvaror används så långt det går för att minska transporterna och varje dag erbjuds vegetariska alternativ. Överbliven mat ska kunna återvinnas nästa dag och inköpen kunna justeras under vägen. Att bygga och driva ett eget kök under en begränsad tid är även det ett sätt att kunna kontrollera och mäta vad som görs hela vägen. Köket drivs helt av fossilfri el, precis som övrig eldriven utrustning gör på arenan. 

Utöver det som lagas i det egna köket kommer mat till all publik, som beräknas till 120 000 personer under de två veckor tävlingarna pågår. Varm mat och dryck kommer serveras i arenans foodcourt och foodtrucks på och runt arenan, och förstås på Åres rika restaurangscen som är öppen som vanligt under alpina VM. 

Maten vid alpina VM i siffror 
54 000 portioner mat under 21 dagar 
12 000 VIP-måltider 
2 800 hungriga volontärer och media 
100 kockar och kökspersonal 
100 km till närmaste grossist 
1 kök 


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet