VM-köket i Åre ska mätta både skidstjärnor, kungar och kameramän

Livets Goda 22 Oct, 2018
Mat och Restaurang Under alpina VM i Åre kommer det krävas bra mat för många, för att hålla alla som arbetar med evenemanget igång under långa dagar på fjället. På arenan kommer därför att byggas upp ett fullskaligt restaurangkök, i en lokal som normalt är gym för den svenska skideliten. Ett team på 100 personer kommer att laga mat till både kungligheter, sponsorer, parkeringsvakter och journalister, totalt ungefär 54 000 måltider under tre veckor.

Foto: Erik Westberg

I januari kommer gymmet i den Alpina Nationalarenan i Åre, där den svenska skideliten tränar och testar sin fysiska kapacitet, att göra plats för något helt annat. Här flyttar ett fullskaligt restaurangkök in, som under cirka en månad kring alpina VM kommer vara arbetsplats för ett 100 man starkt köksteam. Ledda av kökschef Neil Ponsonby kommer de tillsammans laga många tusen mål mat som ska ge energi åt både alla de som jobbar med tävlingarna, och de 1000 VIP-gäster som dagligen besöker tävlingarna. Just nu planeras allt från de olika menyerna, hur man bäst får tag i de råvaror som krävs från så lokala producenter som möjligt, till hur köket ska bemannas på bästa sätt.  

- Utmaningen är att vi både ska laga väldigt mycket mat under kort tid, och vi ska samtidigt bjuda förväntansfulla gäster på fine dining-upplevelser med de bästa jämtländska smakerna, säger Neil Ponsonby. Neil kommer ursprungligen från Tasmanien och har mångårig erfarenhet av att leda stora kök. Tillsammans med Food & Beverage Manager Bengt Mårtensson, som har haft liknande roll under stora event som Eurovision på Malmö Arena och på Friends Arena, leder han köket, långt innan det ens är byggt. 

Alpina VM siktar högt inom området hållbarhet, och genomgår en revision för att ISO-certifieras. I det arbetet har maten identifierats som ett av de viktigaste områdena att minska avtrycket från. Att detaljplanera inköpen för ett så litet svinn som möjligt är ett sätt. Närproducerade råvaror används så långt det går för att minska transporterna och varje dag erbjuds vegetariska alternativ. Överbliven mat ska kunna återvinnas nästa dag och inköpen kunna justeras under vägen. Att bygga och driva ett eget kök under en begränsad tid är även det ett sätt att kunna kontrollera och mäta vad som görs hela vägen. Köket drivs helt av fossilfri el, precis som övrig eldriven utrustning gör på arenan. 

Utöver det som lagas i det egna köket kommer mat till all publik, som beräknas till 120 000 personer under de två veckor tävlingarna pågår. Varm mat och dryck kommer serveras i arenans foodcourt och foodtrucks på och runt arenan, och förstås på Åres rika restaurangscen som är öppen som vanligt under alpina VM. 

Maten vid alpina VM i siffror 
54 000 portioner mat under 21 dagar 
12 000 VIP-måltider 
2 800 hungriga volontärer och media 
100 kockar och kökspersonal 
100 km till närmaste grossist 
1 kök 


Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019

En natt att minnas på Casino Cosmopol

Övrigt Här kan man njuta av en kväll full av nöjen…
24 Apr, 2019

8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019

Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller 3 år

Mat och Restaurang Nu firar ursprungsmärkningen Från Sverige 3 år. Med rekordhögt förtroende…
23 Apr, 2019

Nya Noblesse – en blandning av sött och salt

Övrigt Svenskarnas favorit sedan 1964 kommer nu i en modern tappning…
23 Apr, 2019

En bok om svenskt vin

Vin Sommelier Mattias Säfwenberg, med erfarenhet och kunskap om svenskt vin,…
23 Apr, 2019

Nyhet i glasshyllan: italienska Babasucco och snackingglassen Re:FUEL

Mat och Restaurang GB har under april lanserat en ny lila frysbox, Freezing…
23 Apr, 2019

Nu kan man smaksätta som proffskockarna - Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Mat och Restaurang Greenfood lanserar nu Daily Greens fältodlade kryddörter. Till skillnad från…
23 Apr, 2019

Roliga nyheter och fler programpunkter på Göteborg Vin & Deli

Mat och Restaurang Göteborg Vin & Deli arrangeras för femte året i rad…
23 Apr, 2019

Nu kommer Eriks nya Tryffelaioli & Caesarsås

Mat och Restaurang Inför vårens alla helger lanserar Eriks® såser två nyheter –…
23 Apr, 2019

Throwback Tuesday – Rallarsnus återlanseras

Övrigt Från och med i dag kommer Rallarsnus att börja säljas…
23 Apr, 2019

Ny godhet från Kilchoman i begränsad upplaga - Kilchoman STR Cask Matured

Whisky och Bourbon Den nionde maj lanseras en ny limiterade butelj från det…
23 Apr, 2019

Viltmix ny smak på Raw for Paw Hundgodis

Övrigt Nu kommer det svenska varumärket Raw for Paw med en…
23 Apr, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Umeå får världens nordligaste cykelrestaurang

Mat och Restaurang Sigr, Umeåföretaget som designar funktionella cykelkläder, samarbetar med Tapas Bar…
21 Apr, 2019

Göteborg lär hela Sverige att minska matsvinnet

Mat och Restaurang Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd…
21 Apr, 2019
Artikelarkivet