VM-köket i Åre ska mätta både skidstjärnor, kungar och kameramän

Livets Goda 22 Oct, 2018
Mat och Restaurang Under alpina VM i Åre kommer det krävas bra mat för många, för att hålla alla som arbetar med evenemanget igång under långa dagar på fjället. På arenan kommer därför att byggas upp ett fullskaligt restaurangkök, i en lokal som normalt är gym för den svenska skideliten. Ett team på 100 personer kommer att laga mat till både kungligheter, sponsorer, parkeringsvakter och journalister, totalt ungefär 54 000 måltider under tre veckor.

Foto: Erik Westberg

I januari kommer gymmet i den Alpina Nationalarenan i Åre, där den svenska skideliten tränar och testar sin fysiska kapacitet, att göra plats för något helt annat. Här flyttar ett fullskaligt restaurangkök in, som under cirka en månad kring alpina VM kommer vara arbetsplats för ett 100 man starkt köksteam. Ledda av kökschef Neil Ponsonby kommer de tillsammans laga många tusen mål mat som ska ge energi åt både alla de som jobbar med tävlingarna, och de 1000 VIP-gäster som dagligen besöker tävlingarna. Just nu planeras allt från de olika menyerna, hur man bäst får tag i de råvaror som krävs från så lokala producenter som möjligt, till hur köket ska bemannas på bästa sätt.  

- Utmaningen är att vi både ska laga väldigt mycket mat under kort tid, och vi ska samtidigt bjuda förväntansfulla gäster på fine dining-upplevelser med de bästa jämtländska smakerna, säger Neil Ponsonby. Neil kommer ursprungligen från Tasmanien och har mångårig erfarenhet av att leda stora kök. Tillsammans med Food & Beverage Manager Bengt Mårtensson, som har haft liknande roll under stora event som Eurovision på Malmö Arena och på Friends Arena, leder han köket, långt innan det ens är byggt. 

Alpina VM siktar högt inom området hållbarhet, och genomgår en revision för att ISO-certifieras. I det arbetet har maten identifierats som ett av de viktigaste områdena att minska avtrycket från. Att detaljplanera inköpen för ett så litet svinn som möjligt är ett sätt. Närproducerade råvaror används så långt det går för att minska transporterna och varje dag erbjuds vegetariska alternativ. Överbliven mat ska kunna återvinnas nästa dag och inköpen kunna justeras under vägen. Att bygga och driva ett eget kök under en begränsad tid är även det ett sätt att kunna kontrollera och mäta vad som görs hela vägen. Köket drivs helt av fossilfri el, precis som övrig eldriven utrustning gör på arenan. 

Utöver det som lagas i det egna köket kommer mat till all publik, som beräknas till 120 000 personer under de två veckor tävlingarna pågår. Varm mat och dryck kommer serveras i arenans foodcourt och foodtrucks på och runt arenan, och förstås på Åres rika restaurangscen som är öppen som vanligt under alpina VM. 

Maten vid alpina VM i siffror 
54 000 portioner mat under 21 dagar 
12 000 VIP-måltider 
2 800 hungriga volontärer och media 
100 kockar och kökspersonal 
100 km till närmaste grossist 
1 kök 


Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018

Winefinders vinterlansering

Vin "Missa inte vinterns hetaste viner. Idag släpper vi en massa…
19 Nov, 2018

Lär känna Bonarda – druvan som egentligen är något annat

Vin Regionen Mendoza i Argentina har gjort sig ett namn världen…
19 Nov, 2018

Conaxess Trade är stolta att presentera nytt samarbete med Kavli

Övrigt Svenska Kavli och Conaxess Trade Sweden har tecknat nytt samarbetsavtal.…
19 Nov, 2018

Buustamons Fjällgård återigen på prispallen på Världens största Skidgala

Mat och Restaurang För andra året i rad vann Buustamons Fjällgård pris som…
19 Nov, 2018

Ett julbord i tiden från Middagsfrid

Mat och Restaurang Lite grönare, enklare, trendigare, billigare – och gjorda för att…
19 Nov, 2018

Lansering av Dry Island i dag klockan 10:00

Whisky och Bourbon I dag klockan tio lanseras Dry Island Gin på den…
19 Nov, 2018

Dagens släpp av Ornellaia + kommande från Opus One

Vin Den 6 december tillgängliggörs en mycket begränsad kvantitet från Opus…
16 Nov, 2018
Artikelarkivet