Hem Vinvärlden Von Winning – När riesling blir riktigt kul

Von Winning – När riesling blir riktigt kul

av Livets Goda

Totalt sett provades 27 viner, varav några normalt aldrig kommer att få se svensk mark innan de är slutsålda. Precis som vid det första besöket så imponeras man av den unika husstilen och den goda kvalitén genom hela rangen! Enkelt sammanfattat skulle jag vilja påstå att alla viner är bra rakt igenom, du kan inte gå fel oavsett vad du dricker, det är bara en fråga om vilken nivå du ligger på i din palett och vad du vill lägga ner i pengar, men desto mer du betalar, desto större upplevelse, komplexitet, djup och ursprung kommer du finna. Och inte helt oviktigt så behöver du med denna producent inte lägga ner speciellt mycket för att börja få riesling som är riktigt kul.

Alla viner kan drickas på en gång, men alla kräver en ordentlig dekantering, speciell när du kommer till de vingårdbetecknade vinerna.

Basrange
Instegsvinerna består av Dr. Deinhard Riesling, 2012 (art.nr 79052, 95 kr) som är ny på bolaget från och med den första oktober, Von Winning Riesling 2012 (art.nr 79393, 109 kr) som ligger i det fasta sortimentet på över 40 butiker samt Von Winning WIN WIN 2012 (art.nr 79394, 139 kr) som från och med den första december prissänks till 125 kr. Alla dessa tre uppvisar en ren, fräsch frukt med integrerade mineraler, flinta och elegans. De gör sitt jobb väl och visar en del av den husstilen som känns igen hos Von Winning.

Riktigt kul
Det går inte att nämna alla flaskor men några av dom kräver lite extra uppmärksamhet.

Von Winning LANGENMORGEN GG, Deidesheim, 2011 (art.nr 79399, 289 kr) visar även i år upp sin från sin bästa sida. Generös i frukten och vinet har en sådan ren, elegant frukt, med underliggande och integrerade toner av granit, kalk och flinta. Det är tufft men elegant på samma gång, i en intensiv stil med långt efterspel. 93-94 poäng.

Von Winning KALKOFEN GG, Deidesheim 2011 (art.nr 79400, 289 kr). Förföriskt elegant med en renhet och elegans som är svår att inte bli imponerad av. Komplexiteten finns där i såväl frukten som i mineralerna, med en skön touch av sälta. 93 poäng.

Von Winning PECHSTEIN GG, Forst 2012, (privatimport) Det är blommigt och parfymerat i doften och visst känns det att vinet är ungt, men fortfarande fullt redo att intas med en viss tids dekantering. Det är klart, exakt och precist med sköna persika och melontoner, tillsammans med den typiska flinta-mineraliteten som ger ett härligt motstånd till vinet. Bara riktigt bra helt enkelt. 94 poäng.

“Jesusbarnet” – Von Winning JESUITENGARTEN GG, Forst, 2011 Skulle ni ha möjligheten att få tag på någon av de 600 flaskorna som varje år kommer från det enskilda fatet som de gör av detta vin – köp allt du kommer över. Det är så rent och krispigt, koncentrerat och delikat – samtidigt med knäckiga, smörliknande hintar som för tankarna till en bourgogne av rang, fast med tyskt ursprung. Poängen säger allt – 96!

Von Winning KIRCHENSTÜCK GG, Forst 2011 (art.nr 79401, 509 kr) Ja, det är bara så gott! 94 poäng.

Sist men inte minst måste jag lyfta upp Von Winning Sauvignon Blanc ”500” 2011 (art.nr 71280, 399 kr) som den första oktober äntligen lanseras på Systembolagets beställningssortiment. 100 procent fatlagring, som även om det är gamla fat, gör sig märkbara i såväl doft som smak. Det är fräscht, lätt lätt smörigt, nötigt tillsammans med de klassiska sauvignon blanc-tonerna, i en silkigt, härlig rondör. Ett riktigt kul och gott tillskott.

Även den billigare Von Winning Sauvignon Blanc I 2011 (art.nr 71254, 209 kr) som lanseras samma datum avger en liknande med mer nedtonad stil som för tankarna till Bordeaux.

Importör är Intermondi, på vars hemsida ni kan finna det fullständiga sortimentet av Von Winnings viner.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING