Hem Vinvärlden Wachenheimer Riesling från Dr. Bürklin-Wolf i det fasta sotimentet

Wachenheimer Riesling från Dr. Bürklin-Wolf i det fasta sotimentet

av Livets Goda

Wachenheimer Riesling 2014 Pris:155 kr Art.nr 81912 Vinet finner ni på Systembolaget här>>> Om Dr. Bürklin-Wolf Dr. Bürklin-Wolf, som håller hus i Wachenheim i Pfalz, har en lång och brokig historia, även efter en generös tysk måttstock. Egendomen etablerades så tidigt som på 1500-talet och expanderade kraftigt till dagens storlek mellan 1880-1900. I dag är Dr. Bürklin-Wolf den största familjeägda vinegendomen i hela Tyskland med 80 hektar vingårdar under produktion. Samtliga vingårdar ligger centralt placerade i Mittelhaardt, själva kärnområdet i Pfalz-regionen. Haardt-bergskedjan är en nordlig förlängning av Vogeserna, som skyddar vingårdarna i Alsace från nedbörd och vind, och det säkrar Pfalz liknande klimatiska förhållanden, relativt solrikt, varmt och torrt. Det är följaktligen enklare att producera goda torra viner i Pfalz än i andra regioner i Tyskland. Torr Pfalz är då också en förhållandevis generös vintyp med ren och saftig fruktkaraktär, markant jordmåns karaktär och bra balanserad syra. De bästa vingårdarna i den centrala delen av Pfalz – i Mittelhaardt, mellan byarna Neustadt i söder och Kallstadt i norr – finner man i och omkring byarna Haardt, Mussbach, Gimmeldingen, Königsbach, Ruppertsberg, Deidesheim, Forst och Wachenheim. Då Bettina Bürklin von Guradze och hennes dåvarande make Christian tog över ansvaret för egendomen Dr. Bürklin-Wolf 1990, var Tysklands största privatägda vingård inte i särskilt gott skick. De satte sig raskt in i de dagliga rutinerna, och det som bland annat slog dem var att vingårdarnas karaktär och egenart återspeglades för dåligt inom ramarna av den existerande tyska vinlag och vinförståelse. Vinlagen från 1971, som är uppbyggd runt druvmognad och oechslevärden, bidrog inte tillräckligt till kvalitetsutveckling och skördemängden/ha var alldeles för hög för att bidra till kvalitetsviner. De nya ägarna upptäckte också till sin förvåning att alla de viktigaste vingårdarna i regionen redan hade blivit klassificerade 1828 i den Kungliga Bavariska Vinmarksklassifikationen. Här hittades ett avancerat system identiskt med tanken bakom dem franska vinlagarna, nämligen förståelsen av ”Cru”-vingårdar. Vingårdarna i denna gamla klassifikation värderades hierarkiskt i förhållande till varandra baserat på en föreställning om potentiell kvalitet. 1995 beslöt de nya ägarna att distansera sig från dagens tyska klassifikationssystem till fördel för en ”fransk” orientering. De delade in vingårdarna i grand cru, premier cru och village. I dag produceras bara ett vin av varje vingård varje år, och det är alltid torrt, med undantag av exceptionella årgångar då även söta viner produceras. Hos Dr. Bürklin-Wolf är det slut på att samma vingård producerar ca 4-5 olika viner varje årgång, med olika predikat. Anpassningen till ett cru-koncept med torra viner har varit en stor framgång. Från en återhållsam start med bara några få utvalda vingårdar, är konceptet i dag utvidgat till alla egendomens vingårdar. Dr. Burklin-Wolf använder i dag biodynamiska metoder i produktionen. Det innebär i praktik en filosofi där man ingriper så lite som möjligt ifrån knoppning till buteljering. I vitikulturen används till exempel noga utvalda kloner från egna vingårdar och organisk gödsel. Kemiska bekämpningsmedel används inte. Vingårdarna plöjs med häst för att lufta jorden vilket bidrar till en högre mikrobiologisk aktivitet i den övre delen av jordlagret, men också för att kapa rotförbindelsen mellan vinstockarna vilket leder till ett djupare, starkare rotsystem, något som återigen säkrar ett stabilt näringsupptag. Dessa ingrepp verkställs för att varje vin skall få den mest möjliga distinkta och individuella karaktär. Snittåldern på vinstockarna ligger på ca 30 år. Allt skördas för hand och endast egna druvor används i vinerna för att ha full kvalitetskontroll.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING