Hem Whisky & Bourbon Waterford Cuvée Argot – ung whiskystjärna

Waterford Cuvée Argot – ung whiskystjärna

av Anders Enquist

Cuvée: Argot är det nya permanenta tillskottet till Waterford’s range. Argot – uttalas “ar-goo” – kommer från jamaicanska patois, vilket är den dialekt som används av de som anses avvika eller inte följer de vanliga normerna, en dialekt för de invigda.

Waterford Whisky CEO Mark Reynier: ”Vår något utmanande hållning till whisky är att vi inte ser detta som en massproducerad produkt. Waterford är en produkt av genuint jordbruk. Den kommer från den jord spannmålen odlats i och Argot är vår introduktion till att Waterford fulländar sin range. ‘Argot med denna typ av rökig torv är vår uppstudsiga filur – vår rebell – som visar vägen till ett nytt uttryck inom Cuvée-konceptet inom Waterford.”

Whiskyn lanserades den 23:e mars på beställningssortimentet.

Waterford Cuvée Argot, 47%

Irland / Nr 50403 (700 ml) / 659 kr / 94
Waterford fortsätter att imponera med sina unga whiskies. Genom att skörda, destillera och låta mogna irländskt korn – 14 olika – gård för gård, uppstår vinliknande terroiruttryck och olika lager som Head Distiller Ned Gahan sedan bygger whiskyn på (jo, huset stavar sin whisky enligt skotsk single malt term…) som en vinmakande arkitekt. Argot har fått över tre år i en mix av amerikanska first-fill och virgin ekfat, Premium franska ekfat och Vin Doux Naturel ekfat. Med facit i hand en genialisk blend som hanterat den unga whiskyn med varsam hållning. Rent logiskt borde det inte vara möjligt att framkalla denna elegans efter så kort lagringstid, men Waterford har både en utsökt grundsprit och fatkänsla inom väggarna och släpper fram frukten i uttrycket, som maritimt lakritsnotad och lätt torvrökt och honungstrimmad citrus, sultanrussin och apelsinzest med vanilj och fudge i tassande steg. I avslutet små moln av cigarrtobak. Smått genialiskt faktisk för en vinälskande whiskyfanatiker som undertecknad…

Läs gärna också; Ungdomlig whiskybriljans – Waterford The Cuvée >>

 

RELATERAD LÄSNING