Mark Reynier gjorde sig ett namn inom whiskeyvärlden när han 2001 väckte liv i det gamla destilleriet Bruichladdich på Islay. Destilleriet som hade legat i malpåse i drygt sex år gjorde en snabb återkomst och uppmärksammades bland annat för sina experiment med ekologiskt och lokalodlat korn. Men när destilleriets styrelse 2012 bestämde sig för att sälja till franska Rémy Cointreau gick Marks dröm i kras. Att han själv röstade emot stoppade inte affären. Men istället för att hänga läpp över att han inte fick fullborda sina planer vände han blicken mot sydöstra Irland – där han hört att några av världens bästa kornodlingar skulle finnas – och började leta efter en lämplig plats åt ett nytt destilleri.

Mark Reynier (Waterford Distillery)
Text: Daniel Bruce Foto: Johan Fredborn Larsson
Tajmingen kunde knappast ha varit bättre.
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här