Hem Whisky & Bourbon WB-Tipset: Angostura 1919

WB-Tipset: Angostura 1919

av Livets Goda

Angostura 1919 finner du på Systembolaget här >>

Whisky & Bourbon provar Angostura 1919  
Angostura 1919 i ny tappning, det vill säga ny kostym och buteljering, men fortfarande samma fina och underhållande ”rombagatell”, om man nu kan, eller får kalla en rom för det.  Dock bör vi ha i minnet, en ”rombagatell” kan vara lika vackert melodisk och fästande som ett verk signerat Lennon/McCartney.

Angostura 1919 får till både sin vers och refräng ytterst väl och melodin lämnar aldrig denna rom. Det är en konst att få till något som känns så okomplicerat och omedelbart men samtidigt så bra och komplext. Texturen är rund och fyllig med en balanserad sötma där allt ges spets med en konstant närvarande kryddighet sprungen från bourbonfaten. Doft- och smakinslagen radar upp sig snyggt; mörk choklad, toner av muscovadosocker, en touch marsipan, torkad frukt, sultanrussin, fudge, citrusfrukt, fikon och en diskret nötarom, allt mycket väl integrerat och balanserat med varandra. Den här tar vi likväl i sin ensamhet med cigarren/cigarillen inom räckhåll eller som avec till desserter och choklad.  Angostura 1919 huserar måhända i ett lågt prissegment men i dryckesupplevelsen spelar den i den högre ligan och har som alltid en självklar och rättmätig plats i romhyllan.    

91 poäng / Whisky & Bourbon    

Angostura 1919
Art.nr 504, 399 kr  
40%, 700 ml

 

Beställ här >>

Roligt vetande – Årtalet 1919
Många av Angosturas romer har ett årtal i namnet, vilka alla syftar på en tidigare historia. 1919, som fallet är med denna rom, härrör från den stora branden 1932 vilken förstörde regeringens ”Rum Bond”. Fernandes Distillers master blender, J.B Fernandes, köpte sedermera några av de förkolnade faten, för att upptäcka att de hade fyllts år 1919, vilka låg till grund för destilleriets originalrom – Fernandes 1919. Fernandes Destillers köptes senare, 1973, av Trinidad Distillers Ltd, som var en del av Angostura. Därav namnet Angostura 1919.

RELATERAD LÄSNING