WB-Tipset: En sofistikerad Islay-skapelse med skärpa och dignitet

”…Mòine har tagit klivet till att bli en mycket sofistikerad Islay-skapelse…”

Chefredaktör Anders Enquist om Bunnahabhain Mòine
Ny buteljering, nyputsad label och butelj och fortsatt förfinat innehåll. Vi ska inte här nu diskutera priser eller annat och lägga poängvärdering efter det, inte riktigt vår grej som alla vet. Men ändå, det måste sägas: 389 kronor känns ju som ett konsumenttacksamt hån mot denna whisky, ingen med god whiskysmak hade ju reagerat nämnvärt om priset varit till exempel en hundring högre plus lite till, för så pass bra är denna whisky numera.

”…det är en fullblodswhisky 
som är lätt att ta till sig…” 

Mòine´s arominslag av ren torv, aska, tjärad eka, skog och rökighet tillsammans med en havsbris låter måhända både robust och rustikt. Men i detta fall så handlar dessa inslag om ett ljust elegant Islay-skimmer med finess, finkänslighet och fingertoppkänsla. Mòine är även trogen och lojal sina läckra doftegenskaper i gom men där förstärks det sinnligt kraftfulla med blommiga inslag i yttrande citrusfrukt, salmiaksälta och tobak.
Sötman är följsam och balanserad i sin slöja av toffée och honung. Strukturen är subtil men har ett torrt kryddigt bett vilket ger liv och rörelse och skapar en laidback skärpa.

Det finns kraft och muskler – vilket inte minst det långa avslutet visar – men de behöver inte visa sig synliga för att utmärka sig, det sitter i känslan, det sitter i benmärgen. Det gör också att det är en fullblodswhisky som är lätt att ta till sig även för en novis som just ska ta av sig hatten och ödmjukt påbörja sin resa på helig mark.

Jag skulle nog vilja påstå att Bunnahabhain Mòine har tagit klivet till att bli en mycket sofistikerad Islay-skapelse… med skärpa och dignitet.

Det finns ett ursnyggt flow i denna skapelse!

92 Poäng 

Bunnahabhain Mòine

Art.nr 10106, 389 kr
700 ml, 46,3%
Islay, Skottland

Whiskyn finns på hyllan i ca 230 Systembolag, men kan såklart beställas till din föredragna butik om den inte finns där. Whisky finner du på Systembolaget här >>

Notis:
Värt att notera är att den första september sänktes priset på denna whisky till 389 kr. Samtidigt har man på ändrat designen på flaskan, som numera också kommer i det klassiska ”whiskyröret”