Hem Whisky & Bourbon WB-tipset: Evan Williams Extra Aged klarar testet väl

WB-tipset: Evan Williams Extra Aged klarar testet väl

av Livets Goda

Om Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Evan Williams kommer från USA’s största familjeägda whiskeyproducent och man är idag världens näst mest sålda bourbonmärke, och även näst störst i USA. Kentuckys första lagliga destilleri grundades av Evan Williams på stranden av Ohio River 1783 och ägs idag av Heaven Hill, som tillverkar den på Bernheim Distillery i Louisville, Kentucky. Det enorma destilleriet i Louisville, som används än idag, byggdes i slutet av 1800-talet och förvärvades av Heaven Hill 1999. Ansvariga för kvaliteten är Parker och Craig Beam, andra och tredje generationen Master Distillers hos Evan Williams och sjätte och sjunde generationen i en familj som lever och andas bourbon – Jim Beam’s ättlingar. I veckans WB-Tips har vi blindprovat Systembolagsnyheten Evan Williams Extra Aged. Det är en äkta ”Kentucky Straight Bourbon” gjord med en sour mash. De har under många år laborerat för att få till receptet, eller en så kallad mash-bill, vilken består av 75% majs, 13% råg och 12% malt. Allt för att fungera med den extra lagringstiden på nya kolade ekfat.

Whisky & Bourbon om Evan Williams Extra Aged

I vårt sökande och provade av drycker, i alla dess olika former och prisklasser, så har vi denna gång hamnat vid en bourbon i det lägre prissegmentet som klarat sig igenom vårt finmaskiga smaknät på Whisky & Bourbon redaktionen och som vi därmed rekommenderar. Evan Williams Extra Age är en Kentucky bourbon som är god sådär utan konstigheter. Här letar vi inte efter den djupaste upplevelsen, utan bra kvalitet och mångsidig funktion i en låg prisklass. Och som sagt, det hittar vi här. Initialt finner vi toner av vitek med en småvegetal frukt ingraverad av citrus, honungssötma, råg och vindar av vanilj. I mellansteget sammanförs och integreras detta med en fin frukt av äpple, mandelblom, kolakaramell och apelsinchoklad, som i slutstegets historia mynnar ut torrt med en kryddspets och en liten slutpunsh. Servera i ett brett klassiskt bourbonglas med en STOR isbit i och det resulterar i den där perfekta fördrinken till middagen, eller som kompis vid grillen eller köttstekandet vid spisen. Eller, som en shot med en kall ljus lager vid sidan om och med en hamburgare inom behörigt avstånd. Som sagt, kvalitet, smak och funktionsduglighet till ett lågt pris: Evan Williams Exra Aged klarar testet väl! 88 poäng / Whisky & Bourbon Evan Williams Extra Aged Art.nr 560-01, 700 ml 299 kr, 43%

>> Beställ här


Lansering på Systembolaget Den 1:a december lanserades vinnaren av Systembolagets stora blindprovning för bourbon, Evan Williams Extra Aged. Precis som namnet antyder så lagrar man denna whisky betydligt längre än vad regelverket säger. De 3-4 extra åren skapar adderar en extra nivå, samtidigt som det gör whiskeyn mjukare i sitt anslag, trots den högre alkoholhalten på 43%. Bourbonen finns på hyllan i 354 Systembolagsbutiker runtom i landet.


Poänggaranti: Det här är ett tips från Whisky & Bourbon i samarbete med Fine Brands Sweden AB. WB-Tipset har blindprovats, godkänts och skrivits av Whisky & Bourbon och har belönats med minst 85 LGP eller motsvarande internationell standard. Det ger dig som köpare en exklusiv smakgaranti. Vi tipsar bara om drycker vi själva tycker om.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING