WB-Tipset: Nu kliver vi in i matchen på allvar!

Livets Goda 30 Nov, 2018
Whisky och Bourbon Den 19:e oktober var det en stor dag i whiskyvärlden. Dálvve Sherry Influence hade nämligen världspremiär och för första gången någonsin lanserades en produkt under varumärket High Coast Single Malt Whisky (tidigare Box Whisky). Precis som ”brorsan” High Coast Dálvve Signature Malt så är detta en whisky som visar på vilken kunskap och känsla som finns hos destilleriet. Den här whiskyn är något mer sherrydominerad än brorsan i fathanteringen. Så…

"Dálvve konkurrerar på riktigt med sina skotska ursprungsfäder"


Chefredaktör Anders Enquist om Dálvve Sherry Influence
Låt oss direkt fastslå här: små fat, ung whisky och svenskt, ja, det är en utmaning som detta svenska destilleri har en underbar känsla för. Att ge kraft, edge, sötma, och krydda utan att det tippar över, utan håller sig på den balanserat eleganta sidan (som med denna whisky) och med bevarad fruktighet vilket är en annan egenskap gänget på destilleriet besitter. Samtidigt visar denna whisky att vi med största säkerhet har en kul och intressant resa att även i fortsättningen hänga med på.

"...nu kliver vi in i matchen på allvar!"

Denna Dálvve har en nosyttring som är fint inbjudande (växtligt)kryddig och fathållen med vindar av tändsticksplån samt snyggt spelandes sötma med inslag i sig, som försiktigt bränd karamelliserad äppelfrukt, citrus och körsbär. En lätt nyanserad peaty känsla infinner sig i det fylligt distinkta gomseglet och det vi så nöjt letade oss in i med doftinslagen följer med och får lite mer komplexitet från lakrits och toffée med en honungsslinga.

"Som whiskyälskare blir jag smått lycklig..."

I avslutet hintar nyanser av cigarrtobak och ger det unga den välbehövliga pondusen och stringenta uppstramningen och därmed också längden. Fruktigheten sitter dessutom kvar länge (väldigt länge!) i akterseglet och det är kanske det som imponerar mest med denna fint strukturerade och ungdomliga whisky akt.

Som whiskyälskare blir jag smått lycklig när jag tar mig ett (nåja…) glas Dálvve Sherry Influence. Den är som sagt inte bara jävulusiskt god och välgjord, den visar också att svensk whisky har en framtid, utan att behöva kosta skjortan i inköp för den normala whiskykonsumenten.

Dálvve Sherry Influence konkurrerar på riktigt med sina skotska ursprungsfäder. Det är slut på leken, nu kliver vi in i matchen på allvar!

92 poäng

Dálvve Sherry Influence
Nr 11848 (700 ml) 48%, 499 kr

Whiskyn finns på hyllan i ca 110 Systembolag, men kan såklart beställas till din föredragna butik om den inte finns där. Whiskyn finner ni här >>

Fathantering: 50 fat ingår i batchen

21 st. Bourbon Barrel (200 L)
12 st. Sherry Hogsheds (250 L)
17 st. Sherry Quarter casks (130L)
14,14% av ingående sprit kommer från rökmalt.
54,17% av ingående sprit kommer från sherryfat.
All rökig sprit har lagrats på sherryfat.
Äldsta fatet är 6,05 år - Yngsta fatet är 5,328 år.


Årets första frilandsodlade färskpotatis

Mat och Restaurang Årets första frilandsodlade färskpotatis skördades kl 11.00 idag. Potatisodlare Jonas…
25 Apr, 2019

Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet