Hem Whisky & Bourbon Sprithörnan med Chefredaktör Enquist Webblansering idag: Håll käften rom och lite fin whiskykärlek…

Sprithörnan med Chefredaktör Enquist Webblansering idag: Håll käften rom och lite fin whiskykärlek…

av Livets Goda

Benromach Sassicaia Wood Finish 2011 45%
Speyside / Skottland / Nr 40607 / 719 kr / 93p
120 buteljer av 7 026 har landat i Sverige av denna whisky, som är alldeles förtjusande vinöst balanserad med syrlig torr fräsch struktur, krydda och torkad frukt med instick av röda bär i god vigör. Små läckra lakritshintar och viol lierar sig i sötman. Elegant whiskyakt och en whisky för den ”vinifierade” drinkaren. Destillerades 2011 och har fram till buteljeringen i år fått sex år i first fill Bourbon-fat och 24 månader i rödvinsfat från Sassicaia.

Benromach 15yo 43%
Speyside / Skottland / Nr 40601 / 899 kr / 94p
Tydlig, elegant speyside i stilen och tobaksflukturerad beska i sötman. Körsbär, lakrits, choklad och en torr murrig tropisk fruktelegans ”ligger” i glaset. En maritim sälta ligger snyggt i bakgrunden. Viss läder och fåtölj i avslut och bra krydda och kraft trots den ringa procenten. Snygg cigarrwhisky med torrt fylligt silkig munkänsla.

Lagring nio år i first fill Bourbonfat (80%) och first fill Oloroso Sherryfat (20%). Sedan flyttades all whisky till first fill Oloroso Sherryfat och fick ytterligare sex år i dessa. 660 buteljer totalt till Sverige.

Benromach Cask Strength Vintage 2008 Batch 1  57%
Speyside / Skottland / Nr 40612 / 849 kr / 94 p
Ljus i fatkänslan – 11 år i first fill Bourbon-fat och first fill Sherry-fat – med syrliga körsbärsdrag, äpplen och hintad citrusfrukt med oranga inslag. Transparent och rent driven i kraften. Trots sin ungdom så föreligger utsökta drag av tobak, humidor och läderfåtölj. Procenten känns exakt satta och sötman avyttrar en läcker lakrits i den kanderade sockertonen. Torrt kryddig, silkestanniner och en robust finish typ lätt peaty hint utan att bli rökig, mer brygga och gamla rep. Klassisk men samtidigt ung i stilen. Känns med andra ord äldre än vad den är. 444 buteljer till Sverige.

Caol Ila 2005 Hermitage Finish Connoisseurs Choice G&M  45%
Islay / Skottland / Nr 40608 / 1 153 kr / 95 p
Fyllig gomkänsla, smått oljig viskositet. Hermitagefaten ger sirligt vinösa sidor där röda bär färgar inslagen av kanderad torkad frukt med äpplen, sultanrussin och mogen citrusfrukt med viss lakrits, vanilj och choklad i sötman. Återhållsam i de rökiga inslagen som ger lätt tjärad brygga, tobak, humidor och läder. Smidig och elegant Islay med harmoniskt sansad kryddighet i avslut. Jag gillar den stringent uppsluppna stilen. Finfin rackare som destillerades 2005 och buteljerades tidigt i år.

Fatlagringen har skett i first- och refill Bourbon samt ett års finish i Hermitage fat. 120 fina buteljer till Sverige.

The Nikka 12yo  43%
Japan / Nr 40606 / 1 249 kr / 95 p
Här har det blendats maltwhisky från Miyagikyo, grainwhisky från Miyagikyo och maltwhisky från Yoichi och resultatet är en superelegant whisky i nosspelet med lätt skogiga vegetala inslag i citrus, röda unga äpplen och körsbär. Lika elegant i gomkänslan med tydlig sötma med vanilj, toffée, choklad och lakritshint men med en stram bas och kryddighet som ger transparens och balans.

Det är en ytterst smakfull, elegant och godmodigwhisky. Subtil, inbjudande men samtidigt med skärpa. Föreligger en rund edge i strukturen. Vissa tobaks-cigarraska hintar i avslut liksom läder och träsoffa. Smått vinös i det definitiva avskedet. Superb och ger mersmak. 300 buteljer landar i Sverige och det är bara att vara snabb. 

Nikka Single Malt Miyagikyo  45%
Japan / Nr 40602 / 875 kr / 94 p
Torrt kryddig i fin dans med den vaniljfudge hintade sötman. Blint i nos inte långt borta från sin skotska antagonist Speyside faktiskt. Whiskyn har i huvudsak lagrats i ex sherryfat och samt en mindre andel nya amerikanska ekfat men jag tycker den amerikanska eken tar för sig snyggt här och ger whiskyn den rätta, rena och lätt nakna ljusa edgen. I övrigt en relativt snäll och elegant akt med återhållsam fruktighet i sitt stadie även om en viss blommigt körsbärsfärgad citrusfruktighet kan skönjas. 400 buteljer till Sverige.

Nikka Yoichi Single Malt  45%
Japan / Nr 40603 / 875 kr / 94 LGP
Överlag driven, relativt direkt och distinkt. Citrusnyanser och blommiga honungstoner i sötman som är ytterst balanserad i totala intrycket. Faten ger bra, ljus ”träkänsla” och whiskyn är transparent, ren och besitter bra elegans. Ganska distinkt i gom med stram käft och oblyg krydda som planar ut snyggt i avslut där lätt cigarraska blottar sig. Sherryfaten är småblyga men ger whiskyn en syrligt juicy frukt i mellanspelet. Lagringen har skett i nya amerikanska ekfat och ex nya och använda sherryfat. 400 buteljer till Sverige. 

Komagatake Single Malt Limited Edition 2018  48%
MARS Shinshu Distillery / Japan / Nr 40610 / 1 469 kr / 96p
Läckert som fan med distinkt driven elegans och citrus, fat, tobak och läder i stommen. Det ligger en försiktig peaty hint i bakrummet och gomkänslan är fyllig men torr och med den kryddiga sötman skapas ett skönt… munspel. Fint bett i det torrt silkiga avslutet som har god smack känsla med tobak och humidor i väggarna. Härligt lång! Lagring i Bourbonfat och American White Oak. 120 buteljer till Sverige.

… och så två rom.

Foursquare Patrimino  58%
Foursquare Distillery / Barbados / Nr 40584 / 1 954 kr / 97p
Arrak, torkade körsbär, choklad, citrus, markplockade äpplen, viss nöt och marsipan, och så en släng av gammalt skepp med rep, tjära och kryddigt tobaks krull på tungan. Ja, här rymmer det mycket och det är elegant i sin kraftstruktur och sötman är förtjänstfullt torr (inget tillsatt socker här inte) i yttrandet. Bettet är njutfull smärta och då strukturen är silkigt stram och vinös skapas en behaglig och balanserad kraft i gom. Skön rom som greppar tag och vill ha 100 procent av din uppmärksamhet. 14 års lagring på Barbados i en blend av singellagrad ex Bourbon och dubbellagrad ex Bourbon + ex Sherry. 120 buteljer att slåss om.

Vale Royal 2006 Wedderburn VRW  62,5%
National Rums of Jamaica LTD / Long Pond Distillery / Trelawny, Jamaica
Nr 40611 / 1 537 kr / 97p
Arrak med lätt punsch-puff, gamla rep, visst maritimt i nosen och syrlig citrus i sötman. Jag funderar på var körsbärsfrukten egentligen kommer från i denna rom då den 12 år långa lagringen helt skett i ex bourbonfat, men så länge sitter så fint som den gör spelar det ingen roll. Annars en komplex rom med ytterst balanserad struktur i den smått råa, inledningsvis i gom explosiva kraften. Allt tunar ut fint och det är fylligt med rätta åtstramande slipsknuten efterhand snabbt, och i gom utvecklar sötman (inget tillsatt socker) lakritstoner och båtolja, supermogna äpplen, med lång tid på marken, och igen de där körsbären. I avslut tuff tobak men den strama sötman hänger med och ger en rik avslutning. Mycket långt och faktiskt behagligt avslut. En rom med rustika, sköna vibrationer. En håll käften rom helt enkelt! Japp, jag är löjligt förtjust i de här romkäftsmällarna… 120 buteljer att samsas om.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING