Hem Vinvärlden Weemala Shiraz – ett klockrent köp i segmentet mycket bra vardagsviner

Weemala Shiraz – ett klockrent köp i segmentet mycket bra vardagsviner

av Livets Goda

Peter Logan hör till kategorin “nya Australien” om man får ta till det uttrycket; producenter som lämnar det koncentrerade och rejält ekade till förmån för aromatiska och transparenta viner som kanske har mer gemensamt med Europa. Till sin hjälp har Logan inte minst topografin där stora skillnader i temperatur mellan natt och dag säkrar fräschören, något vi inte minst de senaste åren fallit pladask för i hans Weemala Shiraz som nu lanserats i årgång 2021. 

I Orange och Mudgee som hör till regionen Central Ranges hittar vi Peter Logans odlingar. Vingårdarnas altitud i Orange är mellan 850 och 1 050 meter och i Mudgee på 500 till 600 meter vilket skänker stora skillnader i temperatur mellan natt och dag. Nätterna kan bli så kalla som ner mot fem-åtta grader och upp mot 28 grader och mer på dagen. I Mudgee är snittemperaturen cirka tre-fyra grader lägre än i Orange.

Peter Logan vill inte ha för mycket påverkan från fat och är därför återhållsam med nya sådana och jäser även i ståltank och betong. Vinerna har en alldeles egen karaktär och återspeglar såväl jordmånen som klimatet i sin svala och slanka stil även om det inte saknas mognad i druvjuicen. En utmärkt introduktion till Peter Logans viner är Weemala, en Shiraz som sedan introduktionen på Systembolaget hör till de mest klockrena köpen i segmentet bättre vardagsviner.

Livets Godas intryck av 2021 Logan Weemala Shiraz från Central Ranges, Australien

Vi har en ung, flirtig shiraz i våra glas, ett vin som bjuder på sig själv med nyanser av färska hallon, svarta vinbär, vitpeppar, animaliska toner, blommande örter och ett diskret blodcitrusuttryck. Smaken är ungdomligt energisk med fin citrusspänstig syra, rödbäriga uttryck, örter och kryddhylla samt lätt järniga toner som känns väldigt druvtypiska. Sval men ändå solvarm, läskande men ändå smakrik. Det här är ett, för det mycket modesta priset, givet köp och som dricks med fördel redan nu, gärna källarsvalt.

90 p

Weemala Shiraz finns i närmare 190 Systembolagsbutiker och till övriga kan vinet beställas. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 2522 och kostar 119 kronor.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING