Hem Vinvärlden Weingut Ansgar Clüsserath – klassisk & tidlös riesling från Mosel

Weingut Ansgar Clüsserath – klassisk & tidlös riesling från Mosel

av Livets Goda


Vissa regioner är kärlek för livet. Mosel hör till den exklusiva skara som har mitt hjärta för alltid – om de nu inte börjar få för sig att ändra på konceptet allt för mycket. För medan stora delar av de tyska vitvinsdistrikten som tidigare producerade lieblich, älskvärda viner med tydlig restsötma men i perfekt balans med den höga syran, allt mer går åt det torra hållet så står Mosel men även Saar och Ruwer litet där som trygga bastioner och håller Spätlesen ännu som kung. Eller nåja, den lever i allra högsta grad och producerar riesling som dansar fram på paletten.

Visst finns det torra exemplar i Mosel också, fantastiska sådana, men stilen som är tidlös och som aldrig får försvinna är just Kabinett-vinet eller Spätlesen. Feinherb likaså. För få platser i den vinösa världen kan framkalla samma intensitet, ursprungsnärvaro och maxade charm mellan syra och sötma i ett vin samtidigt som alkoholhalten landar på modesta sju eller åtta procent. Det är Mosels signum, något som regionen med stolthet ska bära med sig trots att konsumenten räds socker allt mer, hur naturlig den än må vara.

Eva Clüsserath-Wittmann hör till de som inte bara fortsätter traditionen, hon förfinar den också. Efternamn nummer två klingar välbekant hos rieslingfantasten och jodå, hennes make Philip står bakom det högklassiga huset Weingut Wittmann i Westhofen, i Rheinhessen. Eva själv, utbildad önolog sedan början av millenniet, tog över allt mer kring skötseln av familjeegendomen Ansgar Clüsserath i Trittenheim, i familjen sedan 1670 (!) och har på en och samma gång tagit ett steg bakåt men också blickat framåt med ett ekologiskt, mer hållbart tänk i vingårdarna. Numer jäser Clüsseraths viner med naturlig jäst, efter Evas inträde, och likaså källarens fuder, gamla tusenlitersfat, används för jäsning och lagring. Det klassiska tillvägagångssättet i Mosel. En lätt filtrering innan buteljering och svavel är all intervention vinerna får.

Eva och hennes far Ansgar sitter på några av Moseldalens främsta lägen, Piesporter Goldtröpfchen och Trittenheimer Apotheke inte minst, och just nu har den svenska importören två buteljeringar från nämnda lägen. De går ut till restaurang men kan privatimporteras om rieslingintresset finns – och det bör det för bägge kan agera prototyper över tidlös Mosel som levererar långt över sin prislapp.

2016 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Feinherb

En syrarik årgång med knivskarp precison och balans med sötman, det är 2016 det och en årgång vi föredrar framför mer voluminösa 2015. Termen feinherb är inte klassificerad men används av producenterna för att beskriva ett vin som varken är torrt eller sött, mer någonstans mitt i. I denna version har Eva landat sötman på 24 gram men å andra sidan syran på nästan 9 gram vilket gör att det upplevs relativt stramt. Goldtröpfchen-läget har sluttningar uppåt 70 procent och är i söderläge vilket ger rikligt med sol samtidigt som skiffret kan pytsa ut värme under de kallare nätterna.

I nuläget tar stenfrukterna täten, gröna äpplen och vit persika företrädesvis, men i bakgrunden backar citrus, osande rökig stenkrossmineralitet, torkade örter och blomsteräng upp förtjänstfullt. Djup, intensitet och begynnande komplexitet är ledorden. Smaken då? Jodå, stramt och med en saftig struktur där syra och sötma hittar varandra perfekt. Ingen fruktbomb utan här blir det tydligt att den söndervittrade skiffern bara portionerar ut det allra mest nödvändiga i vatten- och näringsväg – och det är precis det som är Mosels oefterhärmliga signum. Slankt, dansant och med imponerande intensitet, trots blott 10 procent styrka. Har många års utveckling i sig. 93/100 LGP

2016 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese

Ingen hade trott en, när de väl smakat vinet, att det innehöll 64 gram socker för det är så väl integrerat, sitter som en smäck tillsammans med den höga syran. Apotheke är på den högra Moselstranden. ovanför byn där Clüsserath återfinns, och det är familjens främsta signum bredvid Goldtröpfchen. Rankorna är mellan 60 och 80 år och den ‘värsta’ sluttningsdelen av vingården klockar in på 78 procent. Benmuskler någon?

Det här är Mosel i ett glas. Vackert, förförande och inbjudande med sina svagt tropiska nyanser, persika, äpplen och stenrökiga mineralitet samtidigt som det finns ett uns honungsörtighet, lime och blommighet. Smaken närmast svävar i gommen, sprängfylld med smak men ändå i en slank kostym, sötman hakar på men stramas upp av en knivskarp syra som är än vassare i just 2016-årgången. Intrycken stannar kvar länge i den klingande rena finalen. Med tanke på alkoholens smakbärande egenskaper så är det här beviset på att det går att få till det även med blott 8 procent. Om man sitter i Mosel och har gamla rankor i Apotheke….93/100 LGP

Du köper bägge viner via privatimport. Priset är 214 kronor för respektive flaska och du beställer minimum sex stycken av respektive. Ett par dricker du under höst och vinter, resten glömmer du bort några år. Importör: Moestue

RELATERAD LÄSNING