Hem Vinvärlden Weingut Günther Steinmetz – Moseldoldis som producerar några av Tysklands mest spännande riesling

Weingut Günther Steinmetz – Moseldoldis som producerar några av Tysklands mest spännande riesling

av Livets Goda

Drygt nio hektar förfogar han över idag, Stefan Steinmetz och allt är inte totalt helt obekant. Brauneberger Juffer exempelvis, är ljuv musik för rieslingvänner, Piesporter Goldtröpfchen likaså. Men däremellan klingar det inte automatiskt lika bekant. Veldenzer Grafschafter Sonnenlay, Mülheimer Sonnenlay, Kestener Paulinshofberg och Wintricher Geierslay exempelvis.

Stefan Steinmetz har sedan han övertog egendomen köpt mindre parceller här och där i mellan-Mosel. Inga uppseendeväckande storlekar, ibland mindre än en hektar, men alla har gemensamt att de ligger i sluttande lägen och ofta har de haft ett synnerligen gott anseende historiskt sett, innan man småtröttnade på det mödosamma jobbet som dessa vingårdar innebar. Dessutom har han valt lägen som passar extra bra in i firmans filosofi med allt från en hållbar odling till ett arbete som påverkar vinet så lite som möjligt. Och många av de branta skiffersluttningarna har varit odlade sedan hundratals år, något Stefan respekterar och vill bevara – traditionen och respekten för Moseluttrycket är nämligen starkt här.

Det finns en renhet och skärpa i Stefan Steinmetz viner som få i Moseldalen kan konkurrera med. Kanske rentutav i Tyskland. Och det ligger oerhört hårt jobb bakom orsaken till detta. Ofta gamla rankor, vissa till och med rotäkta, de flesta växandes i skiffertät mark, ibland med inblandning av kvarts, ibland med sand och grus. Allt odlas ekologiskt och så har man gjort i tre decennier men markerna är inte certifierade. Stefan ser ingen anledning till det för det ändrar inte hans arbetssätt eller vinernas kvalitet utan det är mer en marknadsföringsgrej i hans värld. Allt skördas för hand och druvorna sorteras även efteråt. I källaren är det ingen inblandning av kultiverad jäst eller enzymer som ska justera eller anpassa vinet. Vinet är ett resultat av växtsäsongen och ofta innebär Stefans metoder att vinerna inte jäser ut allt socker.

Naturlig jäst äter sällan upp vilket innebär att det kvarstår en viss restsötma. I fallet Steinmetz så innebär det att det vi känner igen som ’lieblich’ och som förr dominerade tyska viner, älskvärt, styr stilen. Men inte som många kanske är vana vid utan Stefans uttryck är på en helt annan nivå. Det blir aldrig klistrigt, aldrig jolmigt, aldrig konstlat utan istället så har hans ofta markerade syra i vinerna funnit ett samspel med den blott lilla kvarstående sötman som är helt fenomenal. Och så naturligtvis renheten i vinerna kombinerat med en relativt slank stil gör sitt till. Kalla det en modern tolkning av en traditionell stil.

Livets Goda fick sig en längre pratstund med Stefan Steinmetz, om hans synsätt, metoder och viner. Fram växte en bild av en lågmäld, tänkande vinmakare som gärna pratar men först när han gett svaret han tänker presentera en extra runda i skallen. Men mest av allt framstår han som en ödmjuk människa med fötterna på jorden och med mylla under naglarna, en riktig vinmakare. Hans fascination för historien, vad som en gång varit i Mosel, styr en hel del av tillvägagångssättet och det har även medfört att Stefan börjat fokusera på röda viner också. Regionen var ju ändå främst ett tillhåll för blå druvor om man går ett par hundra år tillbaka i tiden.

Stefan producerar dels pinot noir under egen etikett och från olika lägen men har även startat ett samarbete med Christian Hermann vid Weingut Dr. Hermann i Erden. Christian, något av en sötvinsspecialist, och Stefan lärde känna varandra vid Prowein och beslöt sig för att göra vi tillsammans. Det startade med riesling då Christian satt på några riktigt gamla rankor i Ürzig som de producerade ett torrt vin av, ja Stefan Steinmetz-torrt då med kanske 10 gram restsötma. Därifrån gick man även vidare till pinot noir och trots att samarbetet precis kickat igång så är det ytterst lovande viner.

Steinmetz producerar viner med skärpa och härlig nerv i syran, kanske inte så som många förväntar sig riesling även om stilen sannolikt är mer trogen såväl växtläge, säsongsuttryck som druvan. Men när väl den ögonblickliga överraskningen lagt sig så är det svårt att inte börja fundera; hur får han till det fantastiskt rena uttrycket, hur lyckas Stefan trycka in så mycket smak i sina viner trots den ofta låga alkoholhalten och varför är det så få som ännu upptäckt honom? Nedan följer ett urval viner som provats tillsammans med Stefan Steinmetz, de flesta från årgång 2016. Ett år som få kanske initialt hade förväntat sig något underverk från med tanke på den usla start våren gav med ihållande regn i veckor och som resulterade i sjukdomsangrepp. Sen blomning och ojämn sådan ökade inte förutsättningarna men en bit in i juli vände allt och sommaren blev torr och varm. Till och med för varm emellanåt men de som jobbat hårt med vingårdarna, främst de ekologiska och de med äldre rankor, skördade druvor under perfekta förhållanden. Vinerna har inte fylligheten som 2015 men har en elektrisk syra som är nervpirrande och en slankhet som får rieslingvänner på fall.

Weingut Günther Steinmetz i Brauneberg drivs i dag av Stefan Steinmetz tillsammans med sin hustru Sammie. Producenten representeras i Sverige av Terroir Vin. För priser och privatimport (PI) av vinerna, kontakta importören.

Nedan ett urval viner provade av Livets Goda tillsammans med Stefan Steinmetz.

2016 – Vitt

2016 1 liter Riesling (129 kr ex moms, för PI-pris kontakta importör) Tyskarna har förstått det, den perfekta storleken är en liter, särskilt när vinerna håller en låg alkohol. Här är det skönt juicy, stenfruktig riesling med ett stänk örter, stenkross och citrus i en charmerande doft. Smaken är slank, aningen reduktiv men med läckra blommiga drag som för tankarna till syren, citrusskal, gröna äpplen, salvia och så avslutas allt saliverande med skönt syrafräs i gommen. 90 LGP

2016 Brauneberger Juffer Kabinett Feinherb (ingen prisuppgift) Inte torrt, inte för sött utan någonstans där mittemellan, det är Feinherb. Inbjudande bouquet med en skön mix av gröna äpplen, hostmedicin, saffran och rökig mineralitet. Smaken är livlig med klingande ren stenfrukt, attackerande syra och blott en liten sötma som skänker nödvändig balans. Stenkross och torkade örter kompletterar . Läckert vin. 92 LGP

2016 Veldenzer Grafschafter Sonnenlay Alte Reben (169 ex moms, för PI-pris kontakta importör) En vingård få känner till och det dessutom långa namnet gör att Stefan väljer enkom att skriva Alte Reben och riesling på etikettens försida. Men denna väljer man inte bort för det är ett av egendomens främsta viner med stort djup och imponerande struktur. Från 65 år gamla rotäkta rankor och en liten parcell högst upp på sluttningen bakom byn Brauneberg, men vänt i sydöstriktning kommer denna mineralstinna riesling med svag tropisk frukt, persika, citrus, örtighet och ett djup som är fenomenalt. Smaken är tät och samspelet mellan sötma och syra är ren harmoni och det är lätt att undrar vart Stefan trollat bort de 20 gram restsötma som finns i vinet. Renhet i sitt esse. 94 LGP

2016 Wintricher Geierslay GW (159 kr ex moms, för PI-pris kontakta importör) Precis som många andra lägen som Stefan har i portföljen så är det här brant – och för de flesta, ett mindre känt läge även om det historiskt sett åtnjöt ett gott renommé. Precis innan kröken mot byn Piesport, på samma sida av floden hittar man Wintricher Geierslay. Lite mindre än två hektar äger Stefan i sydsluttning och det är rotäkta rieslingrankor med en snittålder på 60 år. Jordmånen är skiffer med en hel del kvartsinblandning. Läget mognar långsammare än övriga parceller i Wintrich och det passar extra bra i årgång 2016. Jisses, vilket vin. Stefan berättar att den kvartsrika jordmånen skänker vinet en intensiv mineralitet som snudd på gör ont i sin ungdom och jodå, här fräser det till ordentligt. Men likväl, balansen är strålande och renheten slående. I nuläget en ungdomlig riesling med rökig mineralitet, aprikos och stenfrukt men även ett stänk grönt äpple. Örtighet kompletterar och det finns även ett drag av hostmedicin. Men mest av allt är det ett samspel mellan en försiktig sötma och fenomenal syra. Den här tackar men inte nej till att återse om sisådär fem år. 93 LGP

2016 – rött

2016 Pinot Noir, Steinmetz & Hermann (eventuell PI) Här möts man av en transparent, rubinskimrande ljust röd färg. Bouqueten är floral, sådär skönt ungdomligt blommig och det finns en fin örtstjälkig nyans, röda körsbär och mosade jordgubbar som backas upp av en svagt rökig mineralitet. I gommen ett saftigt, rent vin med inbjudande syrlighet, transparent röd bärfruktighet, blomsteräng och en ganska tät smak och struktur. Avslutet är klingande rent, lätt kryddigt från snygga dyra fat och ytterst lovande. Säkerligen än bättre om ett år eller två. 92 LGP

2016 Mülheimer Sonnenlay Unfiltriert (Eventuell PI) Ett helt annat djur än föregående men icke mindre intressant. Här bjuds det på körsbär av det lite mörkare slaget, jordighet, mer stjälkighet, ett stänk örter och diskret blommighet. Pinosity absolut men mer tysk kanske. Smakmässigt ett fint syrligt vin med ännu lite knutna toner. Stjälkigt, blommigt och svala toner av jordgubbar och körsbär. Saknar finessen från den förra men har en härlig fräschör och läcker, försiktig strävhet. Ett vin som kräver lite tålamod men som har komponenterna på plats. 91  LGP

En trilogi blandade årgångar – vitt

2012 Piesporter Goldtröpfchen (Ingen prisuppgift) Att läget hör till de främsta i hela Mosel är inte svårt att förstå när man har denna i glaset. Blickandes mot byn Piesport, på andra sidan floden, breder sig lägena ut och i denna 2012:a från Stefan så är det ännu ungdomliga drag även om vissa nyanser av mognad börjar kika fram. Frukten har blivit lite fetare, saffran pustar förbi och så finns det ett limeaktigt drag samt ett stänk mandel som kompletterar mineraliteten. I gommen ett intensivt vin med saftig, saliverande syra, solmogen men sval frukt, torkade örter, saffran och imponerande längd. En lite mer krallig riesling från egendomen men aldrig på bekostnad av finess. 94  LGP

2015 Piesporter Goldtröpfchen GP (209 kr ex moms, för PI-pris kontakta importör) Andas storhet, precis som 2012 men här finns ett kanske än större djup plus ett stänk honung och tropisk frukt som ger en lite annan stil. Likväl är det Steinmetz-signerat, örtigt, saffranskryddigt och med otrolig skärpa. Stor smak med precis syra, lika delar gul frukt som stenfrukt, salvia, mynta och en stenkrossmineralitet som bidrar till djupet. Ännu ungt men ack så lovande. Den som har förstånd och viljestyrka håller fingrarna väck från denna några år. 94 LGP

2014 Brauneberger Juffer HL (Ingen prisuppgift) De där förkortningarna som Stefan skriver på etiketterna har faktiskt någon betydelse; som här där HL står för Hasenläufer. Ett läge precis bredvid Juffer Sonnenuhr och som Stefan Steinmetz förr använde till sin Juffer Feinherb. Tills han insåg hur annorlunda uttryck det fanns i marken som istället för att vara skiffer blandat med kvarts istället hade skiffer med grus och sand i jordmånen. Så numer buteljeras Hasenläufer som en egen etikett  och jodå, den sticker ut. Mineraliteten får ett annat uttryck och drar mer åt modellera, örtigheten tonas ned och istället blir det även mer gul frukt. Saffranstonen är dock där och denna 2014 har redan börjat visa viss mognad. I gommen en omfamnande smak med härlig kittlande syra, persika, citrusfrukter, mineralitet och integrerad sötma. 93 LGP

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING