Hem Vinvärlden Weingut Robert Weil – 2016 från rieslingmästaren i Rheingau

Weingut Robert Weil – 2016 från rieslingmästaren i Rheingau

av Livets Goda


Nederbörden var dock ihärdig och reservoarerna rikliga vilket kunde innebära ett problem om det även blev en fuktig växtsäsong. Vilket det såklart delvis blev när juni månad upplevde lika mycket nederbörd som var normalt under tre månader och mjöldaggen kom på besök. Och inte blev det lättare av att det myckna regnandet gjorde det vanskligt att komma åt sluttande lägen i och med det hala underlaget.

Starten på säsongen innebar extra mycket arbete för vinbönderna men de med i grunden hälsosamma rankor lyckades ändå mota olle i grind och såväl sensommaren som hösten bjöd tacksamt nog på den önskade värmen. I samband med att skörden runtomkring i regionen startade i oktober så gick väderapparna varma – alla vinbönder har laddat ner samtliga tillgängliga applikationer för att vara på den säkra sidan – och man kunde få in druvor med strålande mognad, bibehållen syra och perfekt mustvikt.

Om 2015 var en kamp mot värmen och ett säkerställande av bibehållen syra i druvorna så var 2016 initialt en kamp för att säkra mjöldaggen inte reducerade den potentiella skörden. Resultatet är strålande och trots hyllningarna av den rika och tämligen maffiga 2015-årgången så är det sannolikt 2016 som får rieslingvännen på fall. Vinerna är överlag mer aromatiska, svalare i sin framtoning och mineraliteten får säga sitt. Dessutom är syran precis sådär elektrisk som bara riesling kan bli. Med andra ord; riesling, Rheingau och 2016 är en hit.

Någon som skickligt demonstrerar detta är anrika familjefirman Weingut Robert Weil i Kiedrich. Idag är det fjärde generationen med Wilhelm Weil som styr egendomen där enkom riesling odlas på de närmre 100 hektaren. Familjefirman är ansluten till VDP, en inofficiell klassificering som syftar till att lyfta fram växtlägets betydelse än mer än den tyska vinlagstiftningen inbjuder till. En majoritet av Tysklands främsta egendomar är anslutna till organisationen som sedan 2012 har en ny indelning av de olika klassificeringarna där Gutswein är instegsvinet, Ortswein är mer som franskans Village, Erste Lage kan liknas vid Bourgognes Premier Cru och Grosse Lage är Grand Cru. De lägen som får ange en högre beteckning på etiketten har även tuffare krav på sig. Idag är runt 200 producenter anslutna till Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP) och som konsument kan du se det på logotypen man märker ut vid flaskhalsen, en örn med en druvklase i mitten.

Livets Goda provade två Robert Weil-viner som via importören Jakobsson & Söderström säljs i Sverige. De går främst ut till restaurang men bägge är möjliga att få hem via Systembolagets privatimporttjänst.

2016 Riesling Trocken, Gutswein, Robert Weil, Rheingau

Ett så kallat Gutswein men vilket instegsvin det är! Här blandar Wilhelm Weil riesling från olika växtlägen, bland annat från parceller som har Erste Lage-status. Resultatet är en torr riesling med täthet och precisionssyra som sjunger årgångens lov. Bouqueten är stenrökigt mineralig som efter en stund i glaset även adderar modellera. Stenfrukter, främst päron, samsas med citrusfrukter, en örtbukett, vit blommighet och allt vävs ihop i ett harmoniskt, svalt och relativt djupt doftintryck. Smaken har zing, syran är elektrisk, och fruktigheten är svalt stenfruktig med endast en antydan till vit persika. Limeskal, våta stenar och citruspigga nyanser lirar fint med den torra smaken och avslutet är klingande rent. Jodå, här finns sju gram restsocker per liter men det märks överhuvudtaget inte då syran maskerar det väl. Dessutom behöver riesling av detta snitt gärna de få grammen sötma. Gott idag, utvecklas under flera år.

Livets Goda-redaktionens intryck: 91 LGP

2016 Kiedrich Turmberg Riesling Trocken, Erste Lage, Robert Weil, Rheingau

Ett vin som gör skäl för sin klassificering med råge. Här finns ett djup i näsan som får oss att associera till återhållsamma tropiska nyanser, främst ananas, lime och kokos, men även stenfrukterna får säga sitt. Mineraliteten har ett större spektrum än förra vinet och det är allt från stenkross till modellera och somrig grusväg. På toppen av allt, ett stänk syrenbuske. Smaken är tät och med stort djup i den så rena och svala fruktigheten. Limeskal, våta stenar, tropiska toner, päron, persika och en färsk örtbukett. Avslutet är skönt kvardröjande. Har flera års utveckling i sig men rieslingvänner bör njuta av den även i sin ungdom, för att uppleva precisionen i den så närvarande och oefterhärmliga syran.

Livets Goda-redaktionens intryck: 93 LGP

Instegsvinet kostar 249 kronor för en flaska medan Erste Lage-vinet Kiedrich Turmberg kostar 406 kronor. Om du inte provat på att privatimportera från Systembolaget så är det enkelt och du läser mer om det här.

Importör i Sverige av Weingut Robert Weil: Jakobsson & Söderström

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING