Det är med stor glädje och stolthet Altia nu tar över producenten Weingut Robert Weil på den svenska marknaden. Nu lanserar man fyra viner i beställningssortimentet, och vinälskande konsumenter kan se fram emot många attraktiva lanseringar framöver.
Företaget drivs nu av den fjärde generation Weil
Vinegendomen som grundades 1867 har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag är ansvarig tillhör den fjärde generationen.
Dr Robert Weil arbetade i Paris som professor i tyska på universitet i Sorbonne, men händelser som föregick det tysk-franska kriget (1870-1871) gjorde att han lämnade landet 1867. Han köpte då en egendom i Kiedrich, den vackra byn som har anor sen år 905. 1875 utökade han vinegendomen genom att köpa de finaste vingårdarna på byns bergsluttningar, och idag har egendomen 90 hektar vinodlingar som till 100% är planterad med Riesling.
Hyllade för sin kvalitet både då och nu
Robert Weils kompromisslösa och kvalitetsinriktade filosofier gav snabbt resultat. Deras Riesling Auslese blev snart ett av de mest populära vinerna bland de europeiska kungahusen. Med årgången 1893 Gräfenberg Riesling Auslese spreds deras ryktbarhet över hela världen.
Det österrikiska kungahuset köpte 800 flaskor av vinet för det då sensationella priset av 16 Goldmark per flaska. Om vi beger oss fram till nutid så är vinerna lika hyllade nu som de var då. Med årgången 2019 som vi nu tar in till Sverige har man blivit unisont hyllade i den internationella vinpressen. I tidningen Wine&Spirits kom man med på den prestigefulla listan 2020 Top 100 Wineries där endast 4 tyska producenter kvalificerade sig och Weingut Robert Weil var de enda från Rheingau.
Den kända engelska vinkritikern Jancis Robinson gav 2019 Kiedrich Gräfenberg GG som nu går att beställa på Systembolaget 19 poäng (av 20 möjliga) och genomsnittet för producentens viner hos the Wine Advocate var hela 93 poäng.
Hängivna specialister på druvan Riesling
Någon gång under 1300-talet, på en skifferrik sluttning i det tyska vinområdet Rheingau, växte två knotiga vinstockar tätt tillsammans. De stod stadigt med rötter som gick långt ner i marken för att nå näring och vatten i den karga och skifferrika jorden. De sög åt sig det livsgivande solljuset som reflekterades i den vindlande floden Rhen. Den ena rankan bar på hösten gröna druvor av sorten Gouais Blanc medan den andra var av okänt ursprung. De två delade både vardagen och livets umbäranden och en försommar uppstod ljuv musik. Frukten av deras kärlek blev druvsorten Riesling.
Men om vi skall vara ärliga har nog inte vinrankor den minsta känsla för romantik. Det europeiska vinrankesläktet Vitis Vinifiera som används till nästan allt vin är självpollinerande och behöver sålunda varken bin eller en partner för att befrukta sig. När det sker spontana korsbefruktningar i naturen är det dock en förutsättning att de olika druvsorterna växer tätt tillsammans.
Weingut Robert Weil har helt fokuserat på Riesling och denna nobla druva bemästrar man mästerligt. Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter.
Hängivna specialister på druvan Riesling
Någon gång under 1300-talet, på en skifferrik sluttning i det tyska vinområdet Rheingau, växte två knotiga vinstockar tätt tillsammans. De stod stadigt med rötter som gick långt ner i marken för att nå näring och vatten i den karga och skifferrika jorden. De sög åt sig det livsgivande solljuset som reflekterades i den vindlande floden Rhen. Den ena rankan bar på hösten gröna druvor av sorten Gouais Blanc medan den andra var av okänt ursprung. De två delade både vardagen och livets umbäranden och en försommar uppstod ljuv musik. Frukten av deras kärlek blev druvsorten Riesling.
Men om vi skall vara ärliga har nog inte vinrankor den minsta känsla för romantik. Det europeiska vinrankesläktet Vitis Vinifiera som används till nästan allt vin är självpollinerande och behöver sålunda varken bin eller en partner för att befrukta sig. När det sker spontana korsbefruktningar i naturen är det dock en förutsättning att de olika druvsorterna växer tätt tillsammans.
Weingut Robert Weil har helt fokuserat på Riesling och denna nobla druva bemästrar man mästerligt. Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter.
Minutiöst skötta vingårdar enligt ekologiska principer
Egendomens vingårdar ligger högt upp i de branta bergsluttningarna och stockarna är upp till 50 år gamla. Naturlig gödsel används vid behov och inga syntetiska bekämpningsmedel används. Vingårdarna sköts enligt ekologiska principer och på ett hållbart sätt för att behålla den biologiska mångfalden.
Skördeuttagen är mycket låga och all skörd sker för hand med en strikt selektion både i vingården och i vineriet. När druvorna kommer till vinanläggningen pressas de försiktigt och musten klaras på ett naturligt sätt genom sedimentering. Vinerna vinifieras och lagras i rostfria ståltankar eller stora ekståndare.
Vinerna som vilar i ek får en längre kontakt med jästfällningen för att tillföra ytterligare komplexitet och textur.
Fyra attraktiva viner där en lanseras som folk o folk selection
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken folk o folk Selection
Systembolagsnummer: 5124201
169,00 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett
Systembolagsnummer: 51260
219,00 kr
Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken
Systembolagsnummer: 51243
299,00 kr
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken
Systembolagsnummer: 51245
469,00 kr