Hem Whisky & Bourbon Whisky & Bourbon provar BenRiach x 4

Whisky & Bourbon provar BenRiach x 4

av Anders Enquist

Den skotska whiskyindustrin upplevde en våldsam expansion under 1890-talet och en mängd nya destillerier startades. Denna snabba expansion följdes dock snart av en lika snabb nedgång och mängder av destillerier fick stänga. Bland de som drabbades var BenRiach, öppnat så sent som 1898 och stängt igen redan år 1900. Det lades då i malpåse i väntan på bättre tider, och öppnades inte igen förrän 1965. Resten är vad man säger, historia.

Vi har satt 4 tillgängliga buteljer från BenRiach under luppen, som alla finns tillgängliga på Systembolaget.

Whiskyn – BenRiach x 4

Speysidebaserade BenRiach The Original Ten 43% (Nr 85886, 700 ml, 539 kr, 90) jobbar lite i skymundan och ses lite som ”för vanlig frukt” från inrökta whiskyhipsters och en del andra, inklusive mig själv, tidigare. Men destilleriet med master blender Rachel Barrie tar det hela till bra nivåer numera och skapar attraktiv whisky med öppna sinnen och inbjudande, kvalitativ glimt. Här en 10-årig blend från tre olika fattyper och då bourbonfat, sherryfat och jungfru ek och bjuder just på det, en inbjudande vinkning. Len i fat och kryddgrepp, citrus med apelsiniga vinklingar, mogna körsbär och en nötpenslad sötma med vanilj, fudge och choklad. Snäll, social, god och kvalitativt. On the rocks i bourbonglas för den som vill men mycket trivsam sval straight.

Rökig och icke rökig sprit hittar vi i BenRiach The Smoky Ten 46% (Nr 85600, 700 ml, 579 kr, 91) som fått åren i bourbonfat, jamaicanska romfat och rostad jungfruek. Mer utpräglad tobak och ett kryddigare fatgrepp som känns men fortfarande inte gör ont i kroppen, tvärtom, det handlar om att värma själen. Maritim lakritssälta spelar i fruktens lätt blommiga citruston, och i sötman snygg vanilj, salvipuff, shortcake och choklad av ljusare slag. En fin sak.

Minst tolv år i sherry, bourbon och portfat gäller för BenRiach The Twelve 46% (Nr 85358, 700 ml, 589 kr, 91) som har en russinfruktig körsbär- och citruslaminerad fruktighet med choklad, vanilj och toffée i den lätt karamelliserade och elegant dragna sötman. Behagligt krydd- och tobaksgrepp i avslut.

Precis som tioåringen är BenRiach The Smoky Twelve 46% (Nr 81889, 700 ml, 599 kr, 92) en blend av rökig och icke rökig sprit men här lagrat i bourbon, sherry och Marsala vinfat. Det är ett snyggt giftermål med smooth rökighet, karamelliserad sötma med nöt, vanilj, lakrits och fudge som sitter bra i den körsbär och citrusmålade fruktigheten.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING