The Dalmore 12 år 40% Whyte & Mackay: 9 år bourbon + 3 år sherry SB-NR 87510, 499 KR Enastående 12-åring som vi inte sett den tidigare. Full av karaktär. Lite primitiv sherry-nos, på djupet stingslig starkvinsodör med likörskärpa, ovan sirlig tobaksrök. Sherry-rund mun med apelsinkrokant i starten, spricker upp i spännande citruslikör samtidigt som torr ek stramar ihop med mörk choklad. Krämig exit med fascinerande ekröka. Jodå, denna Dalmore är rökig! Lång eterisk ek i avslutet, sotig sötma med krusande mineraler, stannar i tobak/aska. Man häpnar, rent fascinerande. The Dalmore 15 år 40% W&M: 12 år bourbon + 3 år sherry SB-NR 87746, 699 KR Lugnare och långsammare än 12-åringen. Ljuvlig arom. Druvigt vinös mitt med praliner runtom, komplex och levande. På djupet ädelröta lit ett gammalt sauternes-vin, mastiga gammelestrar som roar sig. På avstånd imaginär torvrök! Rik sherry-mun, oloroso och fikonmarmelad, tänder till halvvägs, läskande citrus, mot slutet skitiga toner typ vindsloft. Tung ekhäfta stänger ner eftersmaken rätt snart. Ändå balanserat, söt ren sherry bär, lagerblad stannar i torra fenoler. The Dalmore Cigar Malt 44% W&M: bourbon, därpå sherry, finish 18 mån cabernet sauvignon SB-NR 85875, 996 KR Nedtonad välsvarvad cigarrmalt. Nosen reserverat återhållsam. Smakar sött med malt och äpple som byts mot rund sherry med en släng syltig syra. Vänder mot slutet i rök/sot som ska förstärka cigarrens egen rök. Återhållsam eftersmak, jämn chokladkrämig med söt torkad frukt, torrare tobaksrök efterhand, värme förlänger. Designad att släppa fram cigarraromerna, lowkey med vilje. Spännande vändning halvvägs då torrare ek balanserar och släpper av rök. The Dalmore 10 år Vintage 2004 46% 2014: 1st/refill bb, fin 1st bb Mest spännande Dalmore jag fått? Lagom undfallande snok säger inget om munnens densitet och kryddtumult. 10-åringen har en mild doft av crème caramel med rent maltigt backbone och en släng parfym. Komplex kryddstinn mun med massor av ek. Äppelkaka och dova estrar först, pepprig höjning med fruktsyrup, mot slutet oljiga parfymtoner och kanelpulver. Långa efterdyningar, evigt efterspel… Kryddigt drivande, stänk av enbärsdricka, mörk choklad/pralin tilltar, värme hettar, oljig ek avger parfymdunster. The Dalmore 18 år 43% Whyte & Mackay: 14 år bourbon + 4 år sherry SB-NR 85157, 1 499 KR Det är smaken som talar i den här whiskyn, framförallt den underliggande bourbon-eken. Doften är förvisso onödigt sherry-dominant. Dämpat medelstor röd frukt med lagom syra men centralt en obekväm odör av potatiskällare samt i kanten terpentin/gran. Munnen har en komplex fruktighet som växer storartat och breddas, från syltad röd frukt till torkad och förstås tårdrypande sherryslingor. Den vanliga eken tillför en spännande furu-aromatisk ton. Eftersmaken är lång och lagom fyllig, bourboneken balanserar den rika sherryfrukten snyggt och bygger in en pirrande värme plus lite ljus lychee-frukt. The Dalmore 21 år 43% W&M: 10 år bourbon + 11 år sherry Massor av ljuvlig oloroso! Inte tung utan elegant flyktig med respekt för destillat och bourbon-ek. Gräsig doft dekorerad av konfekt och oloroso. Centralt candy bar och fruktkaramell åt apelsin-hållet. Smaken är balanserad och rund, sådär Dalmore-perfekt som är blender Richard Patersons signum. Det smakar apelsinpralin och vit choklad, en mastig sötma som mynnar i rikligt med ljus oloroso. Efterklangen är lång och mjukt smekande med halvtorra oloroso-toner, frukten glider efterhand in i sprakande aromatisk ek, mycket fet krämig munkänsla när eken vinner. En kvalitetsmalt som trots sina 42 procent blir ännu bättre av att vattnas, försiktigt. Tropiska fruktvirvlar i näsan, mango och aprikos, under gammelestrar och demarasocker. Smaken blir underbart komplex, pralin varvas med oloroso och dadlar, aromatisk ek lyfter. Lång mer resonerande eftersmak med oloroso och gammelestrar, eken blir eterisk/örtig. Större kropp och mer värme, gott! The Dalmore 25 år 42% W&M: bourbon, flyttas till fino sherry/bourbon, finish portvinsfat Gjuten 25-åring, undvik vatten. En sherryocean i doften, glimt av hallonkräm/ jordgubbssylt, står stadigt i mörka praliner/ oloroso, i kanten tandkräm och lite lagård. Intrikat smak. Först russin och blommor, därpå apelsinfromage och parfym, mot slutet starkvin/oloroso och lite krydda. Lång oloroso-finish med lätt parfymtouch, kommer ut som ljus/frisk apelsinlikör! Under stillsam ekbeska, allt fetare. The Dalmore 30 år 45% W&M: oloroso sherry Tung rik sherry-åldrig arom med skiktade gammelestrar, dämpande läderfåtölj och likör. Jämn sötmastig smak av chokladdryck och likörindränkt savaräng, mörk-tung oloroso/körsbär fyller på, fet oljig ren exit. Halvlång-lång epilog, savande tung eksötma, oloroso vinner sakta, kliande eterisk ek förlänger. Det blir för mycket ek helt enkelt. Doften ljusnar med vattendroppe, luktar konfektlåda/orgeat, en aning apelsintryffel. Smaken får ännu större lyft. Blommig start, släng av criollo-choklad, stegar vidare över rosor och småcitrus med apelsinblommig accent. Olorosotyngd exit med sälta, eken är tillbaka och slukar eftermälet. The Dalmore King Alexander III 40% W&M: Finish madeira/marsala/cab.sauv/port/ small-batch bourbon SB-NR 85053, 1 899 KR Många motstridiga viljor i denna delikata blend. Strömlinjeformad lyxdricka, ingen omph liksom. Obeslutsam nos, timid och beskedlig, ändå stor och rund. Pendlar mellan halvsöt fruktkaka med tangerine/ aprikosnektar och polerad ek/jordkällare. Krämig smak av torkad frukt och fruktsuryp, mitt i syrlig släng av sötat rödvin som slätas över av fyllig sherry. Blir blommigt lättare mot slutet (lite spännande) och samtidigt fetare choklad-ekig. Slingrande fruktkaka i refrängen, sultanarussin varvas med fet oljig ek, lagom bitter – fin symbios som bäddar för lugn sorti. Dalmore 40 YO 1971 43.9% cask 2: 1971 40y refill bb-2012 Vilken balansakt, eken är närvarande hela tiden utan att helt ta över och dräpa whiskyn. Sötsimmig fruktkole-arom, neutralt ren, det luktar äppelträd med gröna toner. Lång äppelskalsfrisk fruktsmak, så sveper eken in med tvål/oljig kokos. Fet tjock äppelsåsig eftersmak, krämigt tung med lite värme. Vatten spelar vidare på samma tema. Sötsimmiga gröna toner i näsan, druva och äppelskal, ett uns tvålflaga. Mastig äppelsåsig smak, anfallande polerad ek och fet tvålarom, mot slutet lite dynga och fruktkaramell. Lång äppelmustig avslutning, väldigt fet och smörig, tjock värme hettar. Slutsatsen måste vara att Dalmore tagen ur sliten ek desperat behöver sherry för att bli poppigt säljande! Men just detta fat är fantastiskt bra. £16 219
Whisky & Bourbon provar Dalmore
1,1K