Hem Whisky & Bourbon Whisky & Bourbon provar Jura

Whisky & Bourbon provar Jura

av Livets Goda

Jura 10 Years, 91p
NR 80415, 40%, 399 KR
(10 års lagring på bourbonfat med en slutfinish på oloroso sherryfat)
Juras 10-åring står sig stabil som en oxe i kohagen. Balanserad, välstrukturerad, snygga dimensioner och elegans i inslagen som bjuder in sin husbonde på örthonung, tjärade rep, citrus och lätt smekta, kanderade körsbärstoner. Till denna delikata blandform integreras päron, en diskret och återhållsam torvighet och en läcker fathållning med runda, mjuka kanter och försiktiga vanilj- och lakritstoner. Sötman öppnar nobelt och markerar revir och när det är gjort harmoniserar den in i bandets stämma och stramar upp snyggt mot slutet där viss krydda ger edge och bra riktning. Den här whiskyn vet vad den vill och ska bjuda på och den gör det med stor finess och känsla. En 10-åring med mogen elegans.


Jura 12 Years, 92p

NR 82869, 40%, 499 KR
(12 års lagring på bourbonfat med en slutfinish på oloroso sherryfat)
Fint djup och komplexitet där den nyanserade vaniljhinten från 10-åringen har bytts ut mot läder och tobak. Här får vi även honungsspetsad ljung, citrus, maritim lakritshintad sälta och båttampar med torv i trådarna. I mellanspelet yppar sig även mogna äpplen, körsbär och choklad i den silkiga grunden. Överlag fyllig skärpa med fräscht bett och balanserat i alla delmoment liksom tänjande avslut med bibehållen fruktighet. En riktigt elegant 12-åring är det!


Jura Seven Wood, 93p

NR 83231, 42%, 699 KR
(Whiskyn har lagrats på sju olika fat; first-fill ex-bourbon American White Oak, Limousin, Troncais, Allier, Vosges, Jupilles och Les Bertrangesfat.)
Man kan ju ärligt fråga sig om denna mix av olika fat mer är en kul lek i ”lagerhuset” eller om vi i ärlighetens namn kan plocka ut de exakta och olika egenskaper dessa 7 olika fat ger whiskyn i buteljerad och skeppad form? Å andra sidan, vem bryr sig egentligen när slutresultatet är vad det är: Maritim sälta och en underfundig vegetal känning i kombination med torv, tjära- och gamla rep lägger grogrunden och berikas med en elegant legerad hybrid av körsbär, päron, honungsslungad ljung, syrlig citrus, äpple, blommighet, sälta, lakrits och krydda. Efterhand kryper det på med tobak, humidor, lädersoffa liksom en viss  lavendelblommighet och sötman är oblyg men väl harmoniserande. En god, elegant och hänsynsfull druid inledningsvis men det dröjer inte lång stund innan vi också inser att det döljer sig sköna hästkrafter under huven och som accelererar mjukt, balanserat och visar sin pondus i avslutet utan att rycka sönder eller skaka om föraren. Det suger tag men mjukt och snyggt. Se där, många olika smakreferenser, vinklingar,
filbyten och trappsteg i denna recension av whiskyn, och kanske är det just där grejen med faten visar sig. Komplexiteten och alla infallsvinklar som dyker upp i våra whiskyskallar när vi intar detta. Vilket som, Seven Wood är en mycket angenäm whisky!

Jura 18 Years, 95p
NR 82096, 44%, 899 KR
(18 års lagring på bourbonfat med en slutfinish på rödvinsfat)
Jura i sin kanske mest klassiska och ursprungstypiska identitet? Ja, om inte annat ett formidabelt elegant uppträdande. Finlemmad sälta i rökigheten med ljung och maritimt grönskad. Strukturen är ytterst behaglig
och orkestralt välstämd och samspelad i tonerna av lädersoffa, tobak, lakrits, pepparkrydda, ceder, humidor, cigarr, örtfärgad honung och körsbär. Sötman lirar med en imponerande precision och det är distinkt och pondusfyllt i alla infallsvinklar. I avslutet växer ett smakfullt, sensuellt, silkigt bett fram och whiskyns alla olika delmoment sammanetsats och går i mål i en gemensam skål. En riktigt läcker och elegant 18-åring med en bra skärpa, lyster och kraft i åldern.

Jura 21 Years, 96p
NR 302, 44%, 1 199 KR
Jura 21 YO är en fortsättning på Juras jubileumsutgåva när destilleriet firade 200 år 2010. Whiskyn har avslutat sin lagring i sherry- och bourbonfat.
Det är en ytterst vinös och vacker skapelse. Syrliga körsbär med citustoner och en lätt lakritssälta av maritimt slag liksom läderfåtölj och tobak lägger startskottet i nosspelet. Gomspelet inleder vackert och transparent sensitivt där doftinslagens skiftningar bekläs med en finlemmad sötma och ett växande, torrt, silkigt kryddbett i avslutet ger kraft, stadga och längd med ett sugande fat, läder och torkad humidor hintad tobaksförnimmelse. Som vi inledde: en vinöst elegant och vacker skapelse med en närapå feminin finess i
utspelet. Sådant ger höga score…

Jura Tastival – Juras egna festival
”Feis Isle” är en veckas lång festival på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas sin dag där de öppnar sina dörrar för att välkomna besökare från hela världen för att visa sitt utbud, bjuda på whisky och inspirera till nya sätt att njuta av whisky – både för nybörjare såväl som whiskyexperter. Varje år under denna festival lanserar Jura Whisky en ny exklusiv och limiterad flaska vilken har döpts till Jura Tastival.
Sveriges whiskyälskande befolkning har haft turen att komma över några buteljer, även om tilldelningen av naturliga skäl har varit av den mindre sorten. Här följer Whisky & Bourbons utslag om de fyra utgåvorna som hittills lanserats.

Jura Tastival 2014, 95p
SLUTSÅLD (FÖRSÄLJNINGSPRIS 899 KR)
Whiskyn är en blend på fat som är mellan 25-34 år gamla, ingen kylfiltrering och en alkoholstyrka på 44 procent.
Den inbjudande doften balanserar en lätt torvighet tillsammans med sherrykola. Whiskyn är kryddig och söt på samma gång, uppbackad av lätta tanniner från faten. I gom spelar kanderat muscovadosocker och bränd toffée snyggt tillsammans med en lätt peaty ton och spritindränkt persika på ett elegant och fylligt vis där sötman lever kvar men ges bra balans av ett försiktigt saltstänk. I det långa avslutet kryper det fram cigarrtoner och balansen mellan kraft och rondör är i fin harmoni. Ingen ursprungstypisk Jura i den bemärkelsen vi kanske oftast har vant oss vid, men ett snyggt bevis på den komplexitet och mångfald detta destilleri besitter.

The Jura Tastival 2015, 94p
Jura Tastival är en 18-åring (destillerad 1997) som har legat på vinfat från Loiredalen, som innehållit mousserande vin från Bouvet Ladubay.
I glaset så tar Tastival plats med en mogen, fyllig och rik arombild som ger toner av päron-/äppelfrukt, toffee,
citrus och fat med ett inslag av sälta och torv. Smakintrot är distinkt och fortsätter på inslaget spår, med ett efterföljande mellanspel där lätt karamelliserad kola, lakrits, cigarr och syrlig citrus gör sig påmind. Det finns en rik sötma i flaskan samtidigt som den är torrt balanserad. Tastival är komplex och smakgenerös med snygg rondör i kraften och där ett mineraliskt stenstänk och torv lurandes i bakvattnet ger längd och kraft i avslutet.

Vill du fördjupa dig mer om Jura?
Ladda ner Whisky & Bourbons special om Jura och Bushmills >>

Jura Tastival Exclusive 2016, Triple Sherry Finish, 95p
NR 20248, 51%, 1 195 KR
Detta årets upplaga var en blend, den där yngsta whiskyn är minst 14 år gammal. Whiskyn lagrades på tre typer av sherryfat – Palomino Fino, Amoroso och Apostoles.
Arombilden som sjuder från glasen avger en fin sötma och diskret rökighet. Oblyga fat tar plats men slår inte över utan är exemplariskt legerade med den silkigt, fuktiga och rena spriten. Whiskyn känns omedelbart balanserad och i smak ändras inte detta faktum. Den finstämda sötman klär sig vackert tillsammans med läder, en syrlig, vit blomfruktighet, äpple, vanilj, hasselnötter, cigarr, barrtoner och lakrits. Blint känner vi att whiskyn har en viss ålder, men det är en spänstig mognad som ger både fyllighet och rondör, samtidigt som den är skarp i kanterna. Det här är en distinkt, rak och ytterst god whisky som bjuder på mycket och länge.

Jura Tastival 2017, 94p
NR 40451, 51%, 1 185 KR
2017 års utgåva var i sedvanlig ordning ofiltrerad och cask strength, och dess sprit har förädlats i både nya fat av amerikansk vitek, samt äldre bourbonfat och handplockade Port-pipes från Dourodalen och producenten Graham´s.
Alla utgåvor har varit bra, men Tastival 2017, den fjärde i ordningen, vill vi nog påstå känns som den mest komplexa och homogena så här långt. Den finstämda aromen av ljung och skog, tillsammans med hintar av honung, cigarrhumidor och lädersoffa som letar sig upp i våra små söta näsor framkallar sinnligt behag. I gom fylls det på med toner av körsbär, toffée och diskret torv med en salmiak-viol stringens, toppat av florala vindar och en läcker sälta från havet. En snygg och kryddig sötma sällar sig till sällskapet och läckert silkiga tanniner och fattoner som känns sådär mogna med lite ålder lägger en snygg matta. Det här är en expressiv whisky med distinkt elegans. Helt enkelt en gentleman med finess och känsla.

Jura – One for the Road – Hyllningswhiskyn
Den första september 2016 så lanserade Jura Whisky ”One For The Road”, vilket var en begränsad utgåva som
företagets manager Willy Cochrane fick som hyllning innan han gick i pension efter 39 år i branschen. 140 flaskor av denna butelj kom till Sverige.

Jura 22 YO, pinot noir finish, 95p
SLUTSÅLD (FÖRSÄLJNINGSPRIS 1595 KR)
Distinkt väldoftande toner från rika körsbär, tillsammans med ljung i en komplex, mjuk men edgie stil. I gomseglet fäster samspelta toner av kola, choklad, syrliga körsbär, nougat, båtolja, tjära, lakrits, rökighet och gummi. Det vilar en graciös, djup nästan vinös mognad med lädersoffa och cigarr över whiskyn, som  uppenbarligen har fått en väl avvägd och lång lagringstid i faten. Men kraften finns, temperamentet är vibrerande men behärskat och den silkiga finishen ger whiskyn både längd och finess. Willies avskedspresent bjuder på balanserade ytterligheter i en flora av smaker. Det är tufft och ödmjukt i samma andetag. One For the Road lämnar oss med de bästa av avtryck, precis som Willie själv. Respekt!

Whisky & Bourbons egna specialbuteljeringar från Jura
Första utgåvan av Whisky & Bourbon´s egna specialbuteljering
Jura Cask no 21, Ex sherry butt with peaty Jura whisky
DISTILLED 1999, 55,5%
Whisky & Bourbons chefredaktör Anders Enquist och Anders Gjörling åkte för flertalet år sedan till Jura för att välja ut ett fat som sedermera kom att buteljeras enbart för Whisky & Bourbons läsare. På Jura mötte de upp Willie Cochrane som, tillsammans med Whyte & MacKays Masterblender Richard Paterson, hade plockat ut ett antal fat av olika typer som W&B skulle prova. Ett antal fat provades och det var inte en enkel resa att välja ut det bästa fatet, om det inte var för fatet med stort F, whiskyn med stort W. Ett 500 liters sherryfat, cask nr 21 med whisky ifrån 1999. I detta fat hade man lagrat sin rökiga variant, vilket slog knockout på redaktionen. Här kunde man fortfarande urskilja Juras destillerikaraktär, med citrus och päron, men sen tillkom plötsligt en rejält torvig ton och det är mycket sällan som vi sett rökighet i whisky blanda sig så fint med lätta frukt- och citrustoner. Upplagan hamnade på endast 280 buteljer, vilka gick åt på några minuter.

– A powerfully peaty, yet elegant whisky with a tantalising aroma of citrus and pear. Initial tastes of fruity peardrop and sherry notes dominate the palate before building an exciting peaty finish. 

Andra utgåvan av Whisky & Bourbon´s egna specialbuteljering
Jura Cask no 88, First Fill sherry butt with peaty Jura whisky
DISTILLED 1999, 56,9%
Whisky & Bourbon´s lyckade specialbuteljering från Jura – Cask No 21 – följdes upp av en andra version två år senare, med ett nytt handplockat fat av Juras destillerichef Willie Cochrane, chefredaktör Anders Enquist och Whisky & Bourbon´s skribent Anders Gjörling, vilken även den såldes exklusivt till Whisky & Bourbons- och Livets Godas medlemsklubb. Willie hade länge letat i magasinen och hittat sju fat som alla var speciella, som duon Anders & Anders skulle få prova på deras återbesök. Vinnaren blev fat nr 88, som var ett ”first fill” sherry fat från 1999, med toner av körsbär, lite mineraliskt jordig i doften och med en härligt silkig sötma med både inslag av choklad och en aning rök.

Beautiful cherry and silky minerality, gentle notes of chocolate and a small hint of peat. The finish is long with beautiful peaty sweetness.

Jura på Systembolaget finner ni här >>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING