Hem Whisky & Bourbon Whisky&Cigarr: Bourbonfatslagrad garre? Bulleit & Knob Creek vänslas med Camacho

Whisky&Cigarr: Bourbonfatslagrad garre? Bulleit & Knob Creek vänslas med Camacho

av Livets Goda


Fatlagrad tobak är den senaste trenden
i cigarrvärlden. Du läser rätt, inte fatlagrad sprit utan tobak. Och vad passar inte bättre än en tömd amerikansk viteksbarrel som innehållit bourbon whiskey. Kvardröjande alkoholångor preparerar bladen som tar med sig aromerna in i den rullade cigarren. Camacho gör precis det.

– Barrel aging är en tålamodsprövande hands-on process, förklarar marknadsdirektör Dylan Austin. Vi lagrar upp till ett ton av Corojo-inlagan, varje vecka ska bladen i faten roteras. Varje batch tar fem månader att färdigställa och kräver full uppmärksamhet för att åstadkomma konsistent kvalitet.

Inlagan är övervägande amerikansk och mixar Connecticut Broadleaf och Pennsylvania Maduro-blad odlade i staterna med Corojo från Honduras. Bladen lagras först i 6 år och läggs sedan i före detta whiskeyfat där bourbonångorna sätter sin prägel. Det är också första gången firman rullar sina cigarrer utanför Honduras, produktionen sker i Dominikanska Republiken.

Jag fingrar på en toro, 15 cm lång och djupt mahognyfärgad med svarta jordstänk och oljig känsla. Det amerikanska broadleaf-bladet luktar söt jord och vanilj. Kalldraget har ett visst motstånd på grund av stockens avsevärda längd. Sötaktig smak av bourbon-fudge och retlig peppar, liknar de där spritfyllda chokladpralinerna som förr fanns på Finlandsbåtarna. Nytänd smak av aska, jord och peppar. En stark början som går över i oljig parfym och därpå sötare fruktigare bourbontoner. Lätt med tyngd liksom, ingen beska alls. Överlag retlig och torr till stilen. Men den där bourbon-sötman i basen öppnar för lovande matchningar. Blir någon förvånad om jag föreslår bourbon?

Jag har noga valt ut tre amerikaner som håller hög nivå, utgallrade i ett blindtetst nyligen. Bulleits bourbon med klassisk vingummi-doft a la svarta vinbär. Komplex smak, häftig frukt, livlig och ljus och lätt. Lång vingummi-exit på vibrerande lätt ek. Kommer att flyta in i cigarrångorna som en kung. Mer besvärlige Knob Creek ska kontrastera glada Bulleit. Här luktar det enris i förstone, sedan choklad/kola, bra drag i aromen. Smaken är lugnare än väntat. Svarta vinbär och tobak med legerad ek-choklad. Lång läder-finish där MARS choklad-bar tar sig ut. De mörkare tonerna vilar på tilltagande sötma som lär få garren att landa fint. Två pang-bourbons på 90-92 poäng. Som sidekick kan jag inte motstå Bulleits straight rye, något helt annat är bourbon-utgåvan. Luktar initialt gravad lax med vitpepparkorn, flyter sedan ut i klisterångor. Godis-stilla mun som ramlar ner i söt laxsmak med örtig dillarom, riktigt coolt! Här finns latent frukt jag hoppas få fart på med hjälp av Camachon.

Ett bloss på cigarren, sedan en sipp Bulleit bourbon. Jordig gödsel-ton direkt innan vingummisötman tar över, hallon med blommiga övertoner. Går ut i sotig karamell, nästan torvrök-vibbar! Ett bra gifte, det här verkar lovande. Jag återvänder till cigarren som nu är lättare, pepparen är väck, istället fyllig sötare bourbon-kropp med höig eftersmak och mjölkchoklad. As-skön tvåvägskombo.

Vad kan Knob Creek göra med Camachon? Jo, cigarren blir renare, pepparen raderas ånyo ut, tobakskänsla färgas sötare av körsbär från whiskeyn. Eftersmaken är spot-on med nämnda whiskey-fyllda chokladpraliner. Knobben blir godare. Först fetare läder sedan sötare smakrikare med mer komplex värmande eftersmak, aromatisk med MARS-choklad. Rökverket sätter fart på Knob Creek som blir starkare.

Rye-whiskeyn förändras mest. Smakar geléfigurer med sötare dill och torkad aprikos. Jag hade rätt – frukten vaknar! En enkel och plain kombo som andas SEMESTER. Perfekt att dra fram till sommaren, eller över julen om du hittar ett rökrum. Cigarren som i bourbon-sällskap lättats upp blir nu fylligare med klassiska tobaksmarkörer likt söt chokladsås. Men så vänder allt i eftersmaken och lättar, enkel smak av tobaksblad med en aning bourbon-körsbär.

Felfri första runda, vi är home-free. Resten av sessionen kan ägnas åt kravlös otvungen njutning. Skaver första mötet litegrann, som det ibland gör med maltwhisky, måste man jobba sig in i matchningarna. När cigarren brinner av ändras ju balanserna vilket i sin tur kan öppna för ”rätt” klinch med en något ovillig whisky-partner. Men här går allt på räls från start. Det går nästan för lätt och jag undrar om något mer kommer att hända. Det kanske är så att dryckestypen bourbon sväljer alla piruetter cigarren hittar på och inte tar intryck, det blir bara oändligt gott.

Det ska visa sig att Bulleits bourbon är precis så där förutsägbar. Den bevarar sin integritet oavsett vad cigarren gör. En tredjedel in på garren smakar whiskyn fortfarande massor av vingummi, fräscha päron och hallon flyter ut ovanpå jordig baston. När garren brunnit vidare en stund smyger sig tuggummi in i whiskeysmaken ihop med persikonektar och mer gödsel i eftersmaken. Och nu hettar smaken till också. De här jordiga mörka tonerna adderas av cigarren, en välkommen oroande svärta som berikar bourbon-upplevelsen. Alldeles mot sluttampen av sessionen när rökverket nästan brunnit ut excellerar vingummi och päron med kärvare gröna äpplen i sortin plus en rökeffekt. Med andra ord en homogen smakresa. Camachon får en intressantare resa. Efter en tredjedel är det whiskeyn som dominerar i cigarrsmaken med söta björklöv mot slutet och en grön tuggummiton i avslutet. Längre in på stocken blir eftersmaken rent av sotig jordig med ökad beska. Men alldeles i slutet uppenbaras en klassisk ren tobaksupplevelse med lugnande läder och solvarm jord där bourbon färgar eftersmaken med rikare sötma. Lågmäld klassisk cigarrökning.

Låt oss backa en bit och ta cigarrens olika lägen. En tredjedel in blir det mer vaniljsötma med en konstant sotig ton av aska. Karamellig bourbon från lagringen i ekfat framträder tydligare. I eftersmaken mer beska som ger större djup. Ökad fruktsyra och en frisk grön tuggummiton adderar till komplexiteten. Och pepprigheten är borta. Rätt elegant sofistikerad rökning, en intressant föränderlig cigarr. Efter två tredjedelar överlag grönare och lättare. Grönt äpple blandas med lagård. Jordig bladig beska i avslutet, björklöv och äppelkart. Komocka ökar spänningen. och sent en pepprig syrlighet. Skön grön beska i torrare stil. Sista tredjedelen är mer komplex med mörka jordiga toner och lättare drag vilket ger rikare mer snabbrörliga aromer. Försmak av pepparkaka, strax lagård och mörka chokladpraliner (med lite bajs). Eftersmaken har bladbeska med en oljig paraffin-känsla. En flashback till startens mörka toner, undantaget pepprigheten som försvann tidigt, stumpen bjuder på mer angenämt rökande.

Knob Creek gör en annorlunda resa jämfört med Bulleit. En tredjedels rökande framkallar en bubblande fruktsmak hos whiskeyn, syrligt svartvinbärsaftig med lång frukteuforisk efterklang där tobakstoner flätas in. Cigarren å sin sida lättas upp, lite komocka varpå bourbon-frukt fyller ut kroppen – en härlig mjuk lagårdsmix. Två tredjedelar in förändras inte whiskeysmaken så mycket, men finishen blir tyngre med mer tobaksnärvaro, en svart tung sorti med lite pepprighet. Cigarren fortsätter på sitt asketiska spår med komocka och lagård, tuffare avskalad samtidigt som peppartonen är tillbaka, och blir hetare allteftersom. Sista tredjedelen är mest spännande. Komplex sammanflätad whiskeysmak, djup frukt och varma kryddor. Stor stark kryddig eftersmak med rik expanderande frukt. Allra bästa läget för whiskeyn när frukten återvänt och temperamentet är tillbaka. Cigarren blir i sin tur sötare efter en svart jordig start. Eftersmaken är lång, aromatisk varm bourbon bär, oljiga paraffintoner tränger fram. Mörkare och mer fyllig och härligt saliverande – en grym kombo.

Bulleit Rye som bjöd på en snäll lagom kombo i starten förändras många gånger om. En tredjedel in på Camachon smakar whiskeyn peach melba följt av tjock vaniljglass med en brytning mot sötlakrits i eftersmaken där geléhallon växer till. Var kommer det här ifrån?! Och cigarren blir också avancerad. Gröna äpplen lånar in bourbon-syra varpå gröna björklöv lättar. Bourbondriven eftersmak på jordig bas – frisk, tunn, skön, verkligen en raffinerad kombo. Efter två tredjedelar mörknar cigarren och blir jordigt stallig och saliverande. I eftersmaken flödar saliven, chokladtryffel (ej besk) får sällskap av accelererande körsbär som möts av gröna björklöv. Krävande men god. Whiskeysmaken är ännu häftigare. Peach melba igen men tätare frukt och djup tobak med saliverande fruktsoda i refrängen där svart jordig cigarr bär. I sista tredjedelen är whiskeyn fruktbombande med sotiga övertoner men eftersmaken får mer cigarrbeska, ändå en formidabel djupsinnig fruktkonsert. Cigarren blir plötsligt ren och tyst, på djupet en slumrande eterisk ton av cederträ. Allt visar sig komma i eftermälet där syrlig citrus och olivolja ger ett fragrant lyft. Überlätt men väldans bra.

De tre whiskeypavorna spelar olika roller ihop med Camacho American Barrel Aged. Bulleit bourbon är helt klart godast, den här whiskeyn älskar att gosa med en cigarr, det blir bara sött och fruktgalet gott. Knob Creek är mer ekpräglad från starten och lite tyngre, med hjälp av cigarren förlöses frukten och allt blir ett smaskigt äventyr. Mest omväxlande är Bulleits rye som byter stil flera gånger och bara blir godare och fruktsötare men med en svärta som de andra inte kommer åt. Hela gänget lirar friktionsfritt ihop, ett själfullt jammande som både roar och imponerar.

CIGARREN
Camacho American Barrel Aged
Format: Toro 20×152 mm
Pris: 190 kr
Saluförs av www.brobergs.se

 

WHISKEYN
Knob Creek Small Batch Straight Bourbon 50% (SB-nr 479, 479 kr)
Bulleit Straight Bourbon 45% (SB-nr 570, 319 kr)
Bulleit Straight Rye 45% (SB-nr 495, 349 kr)

RELATERAD LÄSNING