Hem Nyheter Whisky från Örebro – det går aldrig?

Whisky från Örebro – det går aldrig?

av Livets Goda

Sedan några år tillverkas det whisky i Örebro. Bland annat en mycket rökig sort som man kan köpa på Systembolaget. Det är Bergslagens Destilleri som ligger bakom, och för whiskyälskare är det alltid spännande med en ny inhemsk aktör.

Artikeln är i samarbete med casinotopp.net

Hantverksdestilleriet Bergslagens Destilleri i Örebro står bakom ett tjugotal produkter i Systembolagets sortiment. Här hittar man bland annat några olika sorters snaps, eller kryddat brännvin som det heter. Det finns en mycket rökig single malt, Sherry Darling Peat Ferie. Det finns en ginsort som heter Bergslagen, och det finns en vodkaserie som heter Virus, smaksatt med äpple (Malus), rabarber (Rheum) eller blåbär (Vaccinium). Här bjuds man alltså på både virus och vaccin i ett och samma glas.

Ytterligare ett rikt utbud av whiskysorter finns att beställa på destilleriets hemsida. Där hittar man både single malt och ett flertal blandade sorter,”blends”, med olika karaktär och vackra etiketter.

All vår början bliver svår

Destilleriverksamheten är idag förlagd till Örebro, men Bergslagens Destilleri startades från början i Nora. Nora kan med rätta kallas Bergslagens informella huvudstad, med gamla anor som residens- och marknadsstad och tidig järnvägsknut. Nora är även centralorten i Maria Langs mordhistorier med Christer Wijk som den oöverträffat skarpsynta detektiven, där den lilla idylliska staden kallas ”Skoga”.

Destilleriets första tid var inte oproblematisk, och 2013 begärdes företaget i konkurs. Det blev så småningom en omstart, och sedan 2014 drivs nu företaget i Scans gamla lokaler i Örebros utkant, där en gång i tiden den skinnfria korv klassikern Hot Dog uppfanns. Här utformas nu nya drycker, och här sker även lagringen av de drycker som några år senare ska tappas på flaska och säljas till kund. 

2020: världsmästare i gin

Sex år efter omstarten fick det unga svenska bryggeriet en fin fjäder i hatten vid World Gin Awards 2020. Bergslagens ”Organic Gin” utsågs till världens bästa klassiska ginsort – World’s Best Classic Gin – under ceremonin som ägde rum i Honourable Artillery Company i London. I motiveringen talas det om en hård arom och munkänsla som dock förvandlas till en delikat smak av färskt grönskuret gräs, färska citrustoner med mer när ginen späds ut med lagom delar vatten. 

Det här är dock inte första gången som svensk gin vinner priser i World Gin Awards. Även Hernö och Vinolin har tidigare vunnit utmärkelser här, och Bergslagens Oak Gin har kammat hem en silvermedalj.

Köpte whiskylager från Grythyttan Whisky

År 2016 genomförde Bergslagens Destilleri en för Sverige unik affär värd ca 14 miljoner kronor när man köpte upp hela lagret från nyligen nedlagda Grythyttans Whisky. Lagret består av fyllda whiskyfat producerade 2009–2013, och det handlade om mer än 10 000 liter whisky. Lagret har tagits om hand, och whiskyn går nu ut till kunder och privata fatägare efterhand som den blir färdiglagrad.

Bergslagen en måltidsregion i framkant

Att brygga whisky i Bergslagen har en tydlig logik. Där finns rent och gott vatten i djupa sjöar och vattendrag. Whiskyns viktigaste ingrediens. (Vattnet tas alltså inte från Svartån som flyter genom Örebro och är, ja, om inte precis svart så i alla fall brun. Det är nästan som om torven ingår i vattnet.) Men i Bergslagen finns också en mycket stark och livaktig matkultur, och den har sitt epicentrum i Grythyttan.

I Grythyttan hittar man Grythyttans Gästgivaregård, som blev väldigt populärt och riksbekant när vinsmakaren och kändisen Carl Jan Granqvist tog över ruljangsen 1972. Den här verksamheten mynnade så småningom ut i Restauranghögskolan, som formellt sorterar under Örebro universitet men rent geografiskt är belägen i andra änden av kyrkbyn från gästgiveriet sett. Restaurangskolan är inhyst i Måltidens hus, där man även hittar ett mycket välsorterat kokboksmuseum.

Det hemliga receptet

Att tillverka gyllene drycker i Örebro innebär också att man ansluter sig till en annan fin tradition. Något destilleri har inte funnits i staden sedan det gamla kronobränneriet mittemot slottet lades ner 1885, men från Örebro kommer även den kanske svenskaste av alla drycker. 

Sista veckorna varje år kliver den fram och ger giganten Coca Cola en ordentlig match på läskmarknaden. Julmusten står stadigt på det svenska julbordet sedan mer än hundra år. Och visste du att receptet på julmust ägs av familjen Roberts, en gammal bryggarfamilj i Örebro, som även har klassiska Champis i sortimentet. All sorts julmust som säljs bygger faktiskt på detta recept, och än idag är receptet superhemligt. Känt bara av tre levande personer.

När dricker man whisky

Enligt vissa kännare är omgivningen mycket viktig vid whiskyns intagande. Det ska vara murriga läderfåtöljer och heltäckande bokhyllor med tunga läderband. Kanske till och med en cigarr. Enligt många ska whiskyn vara rumstempererad och drickas utan några tillsatser, som till exempel is. Andra är mindre ortodoxa och ser inga problem med helt andra miljöer, som en vanlig gammal tevesoffa, ett gungande båtdäck eller till och med framför en datorskärm inställd på ett casino online. Vissa förespråkar att whiskyn bör spädas med lite vatten, andra vill absolut ha is i. Det är inte heller okänt att man blandar whiskyn med en söt eller bitter likör, men då som regel inte en rökig whisky. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING