Hem Whisky & Bourbon Whiskyhörnan med chefredaktör Enquist

Whiskyhörnan med chefredaktör Enquist

av Christoffer Enquist

2020 har kört igång på allvar och så också börjar alla nya lanseringar komma igång. Den 30 januari´s webbsläpp kommer med hel drös med fina whiskynyheter, men redan här har vi två nyheter från Springbank Core Range som lanseras idag den 24 januari.
Av: Anders Enquist

Longrow Peated 46%
Campbeltown / Skottland / Nr 92113 (1 200 buteljer) / 598 kr / 92 p
Uppgifter om fat och ålder ges inte, men vi har här en relativt hårt rökt malt och en dubbeldestillerad whisky från Springbank med rätt skönt groove i sig. Ung är whiskyn utan tvekan, faten känns bourbonljusa och ger bra edge, det är ansenligt tryck i de 46 procenten och det ligger en maritim sälta i det vegetala fruktutspelet där citrus med småblommig hint har lätt vaniljfudge i det söta draget. Fyllig och hög viskositet i gomkänslan med en torr kryddighet i bakvattnet ger bra sting. Viss tobak och lakrits pardansar också lite snyggt i avslutets bortre korridor. Jag gillar det här!

Hazelburn 10 YO  46%
Campeltown / Skottland / Nr 40537 (600 buteljer) / 598 kr / 93 p
Här har vi en trippeldestillerad, orökt sak med 10 år i bourbonfaten som har en omedelbar dragningskraft. Underbar sötma är det första som slår mig, med de blommiga vindarna, försiktig vanilj/toffée och smått sensuellt, innan det mer dragit torrt kryddiga spänner lite muskler in i gom. Skön gång således direkt här. Efterhand ”snällar” det till sig lite men inte för mycket och det mynnar ut en delikat whisky med viss aveckänsla där cigarrtobak och skinnmöbel i vindarna skänker pondus och komplexitet. Balanserad sak ända in i kaklet. Lämnar mig med en njutfull eftertanke. Mycket bra!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING