Hem Whisky & Bourbon Whiskyklubben i fokus: Gefle Whiskysällskap

Whiskyklubben i fokus: Gefle Whiskysällskap

av Livets Goda

När grundades ni och vad låg bakom det? – GWS grundades av Ingemar Giös, som tidigare hade erfarenhet att vara en av grundarna av Telge Whisky Sällskap (Södertälje). Eftersom Ingemar ursprungligen var Gävlebo och alltid tillbringat somrarna i Furuvik, fann han efter diskussioner med Gävlebor i ett antal olika föreningar att whiskyintresset definitivt var stort. Var håller ni hus? – GWS insåg efter en tid att restaurant Kvarnen i Gävle var den lämpligaste platsen för provningar och möten. Hur många provningar har ni per år och finns det någon specifik inriktning på provningarna? – Generellt brukar GWS ha ca 6 provningar per år med bl.a. externa provningsledare. Eftersom Ingemar hade lång erfarenhet av olika dryckesprovningar, han är också Munskänk samt medlem i Svenska Sabreringssällskapet, så har han speciellt initialt varit provningsledare ett stort antal gånger. Under årens lopp har GWS haft provningar av andra ädla drycker som t.ex. tequila, calvados, cognac, rom, champagne och starkvin. Den återkommande snapsprovningen med julbord har alltid varit mycket populär. Temaafton med musik, kulturella inslag och bilder samt speciell måltid har GWS haft i samband med provningar av japansk whisky, tequila och irländsk whiskey. Provningar där man kombinerat whisky och rom med olika procentsatser av choklad samt även kombinerat whisky och mat samt en hedonistisk provning har verkligen resulterat i andra smaksensationer. Efter provningen är det alltid en måltid, då deltagarna ytterligare kan diskutera den aktuella provningen. Enligt skotsk tradition firas varje år i januari Burns Supper med haggis och säckpipemusik. I höst kommer det att bli ett 10 årsjubileum med en speciell högtidsmiddag. – GWS har också sökt sina rötter i Skottland tre gånger och nu planeras en resa 2014. Mackmyra har självklart besökts, eftersom destilleriet ligger strax intill Gävle. Varje år har GWS även deltagit i Svenska Whiskyförbindets (SWF) Convention på Nacka Strand. År 2011 införde GWS en 1-betygskurs för att öka kunskapen och kännedomen om livets vatten med praktiska och teoretiska prov med diplom för godkänd kurs. Året därpå nappade SWF på idén och införde på samma sätt en 1-betygskurs. Vad är det bästa med en egen whiskyklubb? – Att lära känna personer med intresse framför allt av whisky men även andra ädla drycker under gemytliga formar. GWS medlemmarna föreslår också olika typer av provningar och resor, vilket gör att de tycker det är roligare att delta i olika aktiviteter i GWS regi. Har ni någon målsättning storleksmässigt i klubben? Är alla som vill välkomna att gå med i er klubb? – Ju fler registrerade GWS medlemmar och som sedan kommer på provningarna, desto större möjlighet att få utländska provningsledare till provningarna, eftersom man i dessa fall kräver minst 50 deltagare eller fler vid dessa speciella besök. I stadgarna står att medlem skall ha uppnått 20 års ålder. Har ni några tips och råd till de som går i tankarna på att starta en egen klubb? – Var finns en lokal som har alkoholutskänkningstillstånd? Gärna att någon medlem t.ex. har en juridisk bakgrund (stadgarna i klubben), IT- erfarenhet (hemsidan), ekonom (kassörsfunktionen), erfarenhet att hålla provningar (gäller initialt i klubben) etc. Kanske finns Munskänkarna på hemorten och där kan man få ytterligare tips. För att gå med i SWF gäller vissa krav att man visar ett program hur aktiviten i klubben skall gå till. Bästa whiskyminnet med den egna klubben? – Enligt många GWS medlemmar då vi hade en japansk provning med kulturella inslag. Se www.geflewhiskysallskap.se eller när vi for till Skottland och bodde på skotska slott. Vilken är din personliga favoritwhisky just nu? – Caol Ila Destillers Edition Double matured in Moscatel cask Något allmänt som är av intresse att berätta? – GWS har för närvarande mer än 25 % kvinnliga medlemmar och speciellt vid de champagneprovningar som ägt rum, kom ett stort antal kvinnor och som sedan blev medlemmar. Det gäller också vid Burns Supper. Att göra en provning intressant kanske med en annorlunda dryck eller ett tema med musik och måltid kan vara en idé att locka nya medlemmar till klubben. Bilden: Ingemar Giös med en dram, och i kilt…

RELATERAD LÄSNING