Hem Whisky & Bourbon Whiskykrogen ur arkivet: Bishops Arms Örebro

Whiskykrogen ur arkivet: Bishops Arms Örebro

av Livets Goda

Text: Anders Melldén / Foto: Alex&Martin

Mitt emot Örebro slott i centrala Örebro ligger Stora Hotellet, byggt 1858 och idag en del av Elite-kedjan. I hotellbyggnaden, med egen ingång, ligger gastropuben Bishops Arms där Köpmangatan börjar. Bishops Arms är ingen ovanlig företeelse i Sverige, kedjan har ett trettiotal pubar runt om i landet, men Bishops Arms Örebro är den enda som kan stoltsera med utmärkelsen Årets Whiskykrog 2008 från Svenska Whiskyförbundet.

Trots att två år har gått sedan dess, och att förre pubchefen Pyrre Lindqvist numera jobbar med Örebro Öl & Whisky Festival, har arvet förts vidare. Idag är det Maria Rizell-Hegg som ser till att Bishops Arms gäster får spännande öl- och whiskyupplevelser – och hon gör det med den äran.

Idag finns 326 olika whiskysorter på hyllorna, 16 kranar för fatöl samt närmare 100 olika flasköl. Pubens egen kock samarbetar med hotellets köksmästare, och serverar traditionella pubrätter som fish’n chips och clubsandwich, men också mer husmansbetonat som Wallenbergare och raggmunk.

När vi möts en torsdagsmorgon i puben har en inventering precis skett, och Maria har styrt upp whiskyhyllorna. Det är som sagt en gedigen samling och hon skrattar åt hur det kändes första gången hon kom hit, som praktikant för åtta år sedan.

– Jag minns stressen när en gäst beställde en specifik whisky – hur skulle jag hitta den bland alla flaskor? Nu skulle jag snarare behöva en hylla till …

Tillsammans med krogens whiskyklubbs provningsledare Linda Johansson och Samuel Karlsson slår vi oss ned i de sköna fåtöljerna på det som kallas Gubbhyllan. Maria berättar att hennes eget whiskyintresse vaknade när hon gick bartenderskola och tjusades av snygga whiskyflaskor. Innehållet blev hon bekant med efterhand, och som tur var gillade hon det också. Istället för färgglada drinkar blev specialiteten whisky och inkörsporten var Bowmore.

– Jag hade lite svårt för annan starksprit, men en rökig whisky har liksom en smak som går att definiera. Och idag är det inte bara rökigt som gäller längre, säger hon.

Maria bodde ett antal år i Göteborg och arbetade där på Bishops Arms på Avenyn, innan hon fick en pubchefstjänst på Bishops Arms på Järntorget. När hon i år skulle flytta tillbaka till födelsestaden, kunde tidpunkten inte varit bättre vald. Pyrre Lindqvist skulle ha tjänstledigt och Bishops Arms Örebro sökte en vikarie.

– Jag var helt klart tveksam. Pyrre hade drivit puben i 16 år och är en välkänd profil i Örebro … Ett tufft jobb, men någon måste ju göra det, säger Maria och skrattar.

Lite klädsam ödmjukhet, men det är tydligt att hon vet vad hon talar om, och hon har inte några problem att sätta egen prägel på utbudet. Från den första tjusningen under bartenderutbildningen har Maria utvecklat en smak som hon står för. Hon har vidareutbildat sig och bland annat gått Symposions Master of Whisky där hon sänkte medelåldern ett antal år.

– Jag lärde mig jättemycket, både av provningarna och av att möta personerna bakom destillerierna.

När vi pratar favoriter räds hon inte att säga att hon älskar whisky som legat i udda fat.

– Sådan whisky som det inte talas så gott om bland kännare …

Och hon plockar gärna fram en blended Black Bull som ny favorit, samtidigt som hon älskar Ardmore 1992 eller Springbank och deras olika experiment med fatlagringar.

– Självklart påverkar min personliga smak whiskysortimentet, men jobbar man med att sälja whisky måste man också vara medveten om att alla inte gillar det jag gillar.

Ni är en del av en kedja. Hur självständigt kan ni jobba med sortimentet?

– Whiskysortimentet är i stort sett inte styrt alls. Jag letar kul produkter och samarbetar med några importörer som ger bra service och har bra sortiment. Sedan har vi centralt exempelvis samarbete med Pernod Ricard som levererar Månadens malt. När det gäller ölen är två kranar helt egna, där vi själva bestämmer. Sedan har vi samarbete med den lokala importören TOMP på en kran, och ett stående samarbete med Närke Kulturbryggeri.

Just nu är de svenska småbryggerierna väldigt populära bland gästerna, som gärna väljer öl från Dugges, Skebo Bruksbryggeri och, framförallt, Närke Kulturbryggeri som ju är det lokala, och mycket omskrivna, bryggeriet.

– Idag säljer vi lika mycket Örebro Bitter från dem, som något av de stora märkena.

Om intresset för svenska bryggerier är stort så är också intresset för whisky aldrig sinande – något Maria tagit fasta på när hon nu återlanserar pubens whiskyklubb. Bishops Arms har whiskyklubbar över hela landet, och i Örebro ska det nu bli mer aktivitet med hjälp av de två nya provningsledarna.

­– Som pubchef är det svårt att lägga det engagemang som behövs i en whiskyklubb, därför ville jag ha hjälp utifrån.


Maria Rizell-Hegg och krogens whiskyklubbs provningsledare, Linda Johansson och Samuel Karlsson.

Linda Johansson och Samuel Karlsson kommer att hålla i programmet med start 2011. Linda var en så pass whiskyintresserad gäst att hon till slut ”fick ett förkläde” och jobbar extra på Bishops Arms sedan ett och ett halvt år. Samuel är även han stamgäst, och startade upp en egen whiskyklubb när han började studera på Musikhögskolan. Nu har de som målsättning att både få in nya nyfikna medlemmar, och erbjuda dem med lite mer erfarenhet spännande specialteman.

– Vi har märkt att många vill lära sig grunderna, hur man provar, vilka skillnader som finns – att man helt enkelt tar ner whiskyn på jorden. Det finns så många historier och myter runt whiskyn, säger Samuel.

Så det blir sex grundläggande provningar under nästa år, samt specialprovningar inom exempelvis amerikansk whiskey, en särskild skotsk region eller ett destilleri.

– Vi hoppas också kunna göra studiebesök hos Grythyttan Whisky, tunnbinderiet Thorslundkagge i Dyltabruk och olika gårdsmejerier, säger Maria.

Många av gästerna på Bishops Arms Örebro är helt klart intresserade av mat och dryck. Men det finns också de som inte kan rabbla svåra buteljeringar och udda ales.

– Vi har alla typer av gäster. Från 23-åriga studenter som vill prova nya öl, till damgäng som ses över en middag och, förstås, många hotellgäster. Snittåldern är nog något högre än på andra pubar i stan, säger Linda.

Maria beskriver stämningen som ett vardagsrum där man ska kunna sitta ner och prata, äta gott och dricka gott. Därför har man inte trubadurer och hög musik, istället satsar man på aktiviteter kring drycken och maten.

Märker ni av gästernas förväntningar efter att ni fick utmärkelsen Årets Whiskykrog 2008?

– Ja, dels förväntar de sig ett visst sortiment, men också att vi som jobbar här har god kunskap om produkterna, säger Maria.

Hur får man alla i personalen att hålla sådan nivå?

– Det handlar nog främst om eget intresse. Vi är tre tjejer här som har extra starkt whiskyintresse, men alla har samma möjligheter att gå på provningar och lära sig mer. Och man lär sig mycket av att lyssna på varandras rekommendationer.

Hur lyder den vanligaste dryckesbeställningen?

– En Örebro Bitter och en rökig whisky … Men folk köper allt möjligt och ställer många frågor. Det är klart att det finns storsäljare, men många vill prova något nytt. En ganska vanlig beställning är också en whisky från gästens födelseår.

Stamgäster finns det en handfull, och den man som fick ge namn åt Gubbhyllan har också varit med och påverkat menyn.

– Ja, han fick lämna förslag på rätter när vi skulle byta meny, och några av dem kom med, säger Maria.

Vad gör du om en gäst beställer in en riktigt schysst whisky och ber att få den blandad med cola och en citronskiva?

– Ha ha, jag skulle nog rekommendera gästen att prova whiskyn utan cola först. Men annars dricker man sin whisky som man själv vill, det har jag insett under åren.

Hon gillar att hjälpa gästerna och rekommendera smakupplevelser. Vid ett tillfälle fick hon rosor av en gäst på grund av en bra whiskyrekommendation.

– Att jobba på restaurang kan vara ganska slitigt, men att ha möjligheten att prata om öl och whisky med gästerna som gör att de kommer tillbaka och beställer samma sak – det är sånt som gör arbetet roligt!

 

Bishops Arms Örebro
Adress: Drottninggatan 1, Örebro.
Telefon: 019-156920.
Öppettider: Måndag-tisdag 17.00-24.00, onsdag-torsdag 17.00-01.00, fredag 15.00-02.00, lördag 13.00-02.00, söndag 17.00-23.00.
Hemsida: www.bishopsarms.com/Orebro
Antal whisky: 326.
Antal öl i flaska: Knappt 100.
Antal öl på fat: 16.
Vik. pubchef: Maria Rizell-Hegg.

Ur ölsortimentet (med reservation för ändringar)
Samuel Adams Boston Lager, 62 kr (amerikansk pint).
Staropramen Granat, 65 kr (pint).
Närke Slättöl, 62 kr (40 cl).
Spitfire, 65 kr (pint).
Dugges Celebration, 62 kr (30 cl) 

Ur whiskysortimentet (med reservation för ändringar)
Kilchoman Spring Release, 39 kr/cl.
Macallan 12 years fine oak, 27 kr/cl.
Caol Ila 12 years, 22 kr/cl.
Longrow 10 years, 45 kr/cl.
GlenGrant 22 years, 54 kr/cl.
Strathisla 25 years, 49 kr/cl.
Banff 1976 Connaiseurs Choice, 87 kr/cl.
Ardmore 1992 Symposion, 38 kr/cl.
Springbank Wood Expression Marsala, 40 kr/cl.
Black Bull, 32 kr/cl.
GlenDronach 15 years The Single Malts of Scotland, 52 kr/cl.
Amrut Peated Indian, 33 kr/cl.
Nikka Yoichi, 69 kr/cl.
Glenfarclas 40 years, 230 kr/cl.
Laphroaig 40 years, 300 kr/cl.

Ur vintermenyn
S.O.S. (Strömming och tre olika sorters sill med färskpotatis, kumminost, knäckebröd och gräddfil.) 95 kr.
Grillad rumpstek med bearnaise, 185 kr.
Skaldjurssoppa, 115 kr.
Viltwallenbergare med lingongräddsås, 195 kr.
Bishop´s burgare, 134 kr.
Fish´n chips, 117 kr.
Blåbärsbrulée med chokladsorbet, 79 kr.
Osttallrik med svenska ostar från Granhammar bymejeri, 104 kr.

Fakta om whiskyklubben
Bishops Arms Whiskyklubb har idag ca 1650 medlemmar över hela landet. Provningar hålls i Bishops Arms pubar och sker generellt ett par gånger i månaden. Årsavgiften är 200 kronor per kalenderår. Bishops Arms Örebro kommer under 2011 både arrangera grundläggande provningar samt djupdykningar i olika ursprung och destillerier. Mer information får du om du mejlar: bishop.orebro@elite.se. 

Fakta om Bishops Arms
Den första Bishops Arms öppnade 1993 på Elite Stadshotellet i Västerås. Namnet på kedjan kommer från närheten till domkyrkan, som ligger i kvarteret intill. Idag finns det 31 Bishops Arms från Luleå i norr till Malmö i söder. Kedjan ägs och drivs av Elite Hotels of Sweden som till 100 % ägs av Bicky Chakraborty.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING