Hem Whisky & Bourbon Whiskyn & Maten: Dalmore och Tellicherri pepper-korv och oxbringa med BBQ- & chilisås

Whiskyn & Maten: Dalmore och Tellicherri pepper-korv och oxbringa med BBQ- & chilisås

av Livets Goda


The Dalmore Vintage 2006
Spartanskt uttryckt är The Dalmore Vintage 2006 en riktigt bra whisky, och som det brukar uttryckas: värt varenda liten peng. Ståtlig, sofistikerad kraft med sin rika, njutningsfulla, fylliga och inbjudande arom från generös fruktstruktur, omgärdad av en finlemmad sötma och elegant kryddighet liksom inslag av djupt och lätt rostat karamelliserade körsbär.

I gom får körsbären en snyggt stram söt honungshintad ton som förgylls av tobak/cigarr och lädersoffa, som ger whiskyn en ”vuxen” ryggrad med en ungdomlig fräsch pondus. Faten är balanserat integrerade och ger en bra krydda och avslutet handlar om precision och finkänslighet. Allt är mycket snyggt, elegant och välkomponerat. En till dimension hittar vi när vi även bjuder in mat i kombinationen, som här.

Den honungshintade ryggraden som finns i whiskyn gifter sig ljuvligt med briskans rökiga honungston och korvens kryddighet omgärdas av Dalmores fruktrikedom, med ett rejält och underbart kryddbett i efterspelet. Söker ni en mildare kryddupplevelse kan ni för all del välja att enbart ha briskan. Eller så tar ni helt enkelt den gyllene medelvägen och blandar korv/briska för en smakrik, explosiv upplevelse med rondör och sötma, vilket avslutas torrt tack vare whiskyns egenskaper. Whiskyn hanterar rättens alla kryddor och smaker och det hela blir till ett annorlunda och gott möte.

The Dalmore Vintage 2006
Highlands / Skottland / Dalmore / Nr 501 / 449 kr

The Dalmore hittar du på Systembolaget här

Receptet (för 4 personer)

OXBRINGA
500 g ”brisket” oxbringa
1 msk Tellicherri Black Pepper
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk cayenne
Salt

4 st tellichery pepper-korvar från Scan

BBQ- & CHILISÅS
2 msk rapsolja
3 klyftor vitlök, fint hackade
5 röda chilli, fint hackade
2 cm ingefära, riven
2 dl msk valfri BBQ-sås
1-2 tsk liquid smoke
2 dl flytande honung

1 rödlök, skivad

Salt
Peppar

TILLBEHÖR
Sallad: Roman- eller Cosmopolitan
Bröd

Så gör du:

BBQ- & CHILISÅS
Värm oljan och svetta försiktigt vitlök, chili och ingefära i 1-2 minuter. Blanda ner rödlöken, BBQ-sås, liquid smoke och honung och blanda väl. Ställ åt sidan men håll varm.

OXBRINGA
Gnid ordentligt in köttet med Tellicherri Peppar, paprikapulver, cayenne och salt slå in den i folie. Tillaga den i ugnen ca 6 timmar eller över natten på 140 graders värme. Ta ut låt svalna en aning innan du tar sönder köttet i strimlor med händerna.
Blanda ihop oxbringan med BBQ- och chilisåsen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

KORV OCH RÖDLÖK
Snitta ett rutmönster på korvarna och stek dom tillsammans med den skivade rödlöken i en klick smör. Korvarna är färdiga när de är genomvarma och har fått en fin grillad yta.

SERVERING
Gör ett upplägg med en korv per tallrik och lägg på bringan och servera med ett lant- eller med ett hamburgebröd och eventuellt några salladsblad.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING