Hem Mat & Restaurang White Lady på The Botanist & skivor av fänkålssalami fyllda med parmesankräm

White Lady på The Botanist & skivor av fänkålssalami fyllda med parmesankräm

av Livets Goda

White Lady: Skotten Harry MacElhone var en av de första på bartenderscenen och som tog cocktails till nästa nivå. Mest känd är han för sin Harry’s New York Bar i Paris där flertalet tidlösa drinkar sett dagens ljus. White Lady är en av dessa men den började faktiskt med en udda mix av crème de mente, triple sec och citron, innan Harry bytte ut myntalikören mot gin och en klassiker var född. Här toppar vi den med äggvita som vid skakningen bidrar med ett krämigt vitt skum på toppen. Till drinken lite tilltugg i form av skivor av fänkålssalami som fyllts med en parmesankräm och vikt ihop med tandpetare.

White Lady

White Lady

Drinkbas

The Botanist Islay Dry Gin
artikel 52989, 700 ml, 46%, 489 kr, 93 p
Texturen, det är det absolut första etsande och minnesfästande steget in i denna övertygande gin. Viskös i ett stenigt silkigt driv som skapar en magnifik och mycket tilltalande gomattraktion. Därefter smyger sig det kryddiga greppet på och smakernas egenskaper som fyller denna gin börja sprida sig med behag. Det föreligger stor komplexitet i The Botanist och de 22 lokala örter som här är involverade arbetar som en sammansvetsad enhet tillsammans med den basspelande grunden av citrus som lime, citron och apelsin, kryddnejlika såsom en gins själ i form av enbär. Det reflekteras även med små violblommiga anis och maritimt tjärpastill sältade vindar i den söta linjens attraherande melodi. En gin med frisk elegans och distingerad kraft i karaktären.

Så här mixar du en White Lady
4 cl The Botanist
1,5 cl Cointreau
1,5 cl färskpressad citronjuice
1 äggvita
Istärningar
Shaker

Blanda gin, likör och juice samt äggvita i en shaker och skaka ordentligt. Efter 10–15 sekunder, öppna och addera istärningar och skaka vidare. På så sätt får du en krämigt skum som stannar kvar i glaset.

Salamisnittar
Skivor av fänkålssalami, modell större
Crème fraiche
Riven parmesan
Rucola
Salt, svartpeppar, olivolja

Mixa några matskedar crème fraiche med riven parmesanost. Det ska bli till en krämig massa. Smaksätt med riven svartpeppar och lite olivolja samt ett stänk salt. Bre ut krämen på ena sidan av salamiskivorna, lägg lite rucola på och vik samman. Trä en tandpetare genom och servera.

The Botanist finner du på Systembolaget HÄR >>

RELATERAD LÄSNING