- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Wienercaféet presenterar våffla med rosé – det ultimata sättet att fira våffeldagen

“Den 25 mars firas Våffeldagen över hela landet, en tradition som tros ha uppkommit genom felsägningar av Vårfrudagen som äger rum samma dag. Förr i tiden var våfflan en vanlig rätt på vårkanten då det fanns större tillgång på ägg och mjölk än under vintern, på vilket man enkelt kunde laga våfflor. På Wienercaféet börjar firandet av våffeldagen redan 14 mars och varar månaden ut. – Våffeldagen är en tradition som växer men många väljer att fira med en enkel våffla, sylt och ett glas mjölk. Jag har tagit fram en våffla värdig våffeldagen med tillbehör som bland annat jordgubbsbavaroise och citronmeliss, samt en gelé fylld med rosévin. Man kan kalla det en liten vuxnare våffla, som vi gärna serverar ihop med ett glas rosévin som gifter sig bra med smakerna. Jag hoppas många kommer in och firar våffeldagen med oss, säger Per Bäckström, konditor och driftchef för Wienercaféet och Stinas bageri. – Våfflan är tillagad i ett belgiskt våffeljärn och är garnerad med jordgubbsbavaroise, röda vinbär, citronmeliss, färska bär och en rosévinsfylld geléboll. Till detta serveras ett glas Perfect Day Rosé vars smaker kompletterar och förstärker våfflans, fortsätter Per. Våfflan serveras på Wienercaféet på Biblioteksgatan i Stockholm från och med 14 mars. En våffla med ett glas Perfect Day rosévin kostar 155 kronor. För de som ändå vill fira våffeldagen hemma finns recept och våffeltips från Per Bäckström nedan. Per Bäckströms fyra tips för den perfekta våfflan 1. Köp aldrig färdigmixad våffelsmet! Smakskillnaden väger helt klart upp tiden det tar att blanda smeten. 2. Less is more, men det gäller inte för våfflor. Snåla därför inte med tillbehören – de gör en stor del av våfflan. Genom att experimentera med olika tillbehör kan man även variera sina våfflor från gång till gång. Var kreativ! 3. Använd kolsyrat vatten istället för stilla vatten. Då blir våfflorna riktigt krispiga. 4. Tänk utanför den traditionella mjölken som dryck till och servera ett glas rosévin, det ger våfflan en lyxigare känsla. Recept på Per Bäckströms våffla Våffelsmet (ca 8 våfflor): 100g normal saltat smör 4dl mjölk 2st ägg ½dl strösocker ½st urskrapade vaniljstänger 10g färsk jäst ½tsk salt 5dl vetemjöl Gör så här: 1. Smält smör och låt svalna, blanda med mjölken. 2. Tillsätt ägg och socker som du vispar luftigt. 3. Blanda samman alla torra ingredienser i en separat skål. 4. Rör ut jästen i smör och mjölk-blandningen, obs blandningen får ej vara varmare än 37 grader. 5. Blanda med de torra ingredienserna till en smet. 6. Plasta ytan och låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar. 7. Ladda ditt våffeljärn (gärna ett våffeljärn gjort för belgiska våfflor) och grädda dem Hallongelé: 250g hallonpuré 25g strösocker 1g agar-agar Gör så här: 1. Värm alla ingredienser under omrörning och koka i 3 minuter. 2. Plasta ytan och låt svalna i kyl. 3. Efter avkylning, stavmixa till slät konsistens. Gelé med Perfect Day rosévin: 2½ dl Perfect Day Rosé 10st färska hallon 4st gelatinblad 1-2msk strösocker Gör så här: 1. Lägg gelatin i kallt vatten. 2. Blanda Perfect Day Rosé med strösocker, värm till sockret löst sig. 3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner gelatinbladen. 4. Plasta insidan av en avlång form med plastfilm. 5. Lägg hallonen på botten av formen, täck med rosé blandningen och sätt in kylen tills det stelnat. Jordgubbsbavarois: 200g jordgubbspuré 50g pressad citron juice 90g strösocker 80g äggulor 2½ gelatinblad 250g grädde Gör så här: 1. Blötlägg gelatin i kallt vatten. 2. Värm under omrörning äggula, socker och puré till 83 grader eller till första bubblan, krama vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem. 3. Plasta ytan på smeten och låt svalna i kyl till ca 30 grader. 4. Vispa grädden löst och blanda med jordgubbskoket som svalnat. 5. Plasta insidan av en avlång form och fyll med smeten. 6. Sätt i frysen i minst 6 timmar, viktigt att bavaroisen är helt genomfrusen. Servera våfflan med färska hallon, jordgubbar, röda vinbär och citronmeliss. Pudra våfflorna med florsocker och servera ett glas Perfect Day Rosé till.”