Hem Vinvärlden Willamette Valley får internationellt erkännande med SGB-status från EU

Willamette Valley får internationellt erkännande med SGB-status från EU

av Livets Goda

Den erkända vinregionen Willamette Valley i Oregon fick i fredags fått formellt erkännande och beskydd av EU med SGB-status (skyddad geografisk beteckning). SGB-systemet skyddar ikoniska livsmedel samt sprit- och vinsorter som har en särskild koppling till sitt geografiska ursprung, till exempel kända produkter som champagne och barolo. Endast två amerikanska vinregioner, Napa Valley och Willamette Valley, har den här märkningen.

Sunrise over Mt. Hood and a fog filled Willamette Valley from Elk Cove’s Five Mountain Vineyard near Laural and Hillsboro, Oregon. Foto: Janis Miglavs

När vinregioner får globalt erkännande för sin kvalitet hotas de ofta av externa producenter som vill dra nytta av deras goda rykte och exempelvis skapa falska viner. Erkännandet från EU bidrar till att beskydda Willamette Valleys rykte och ger producenterna rättssäkerhet i Europa och resten av världen. Samtidigt väntas den nya SGB-statusen göra vinet mer känt på den europeiska marknaden.

“För våra konsumenter är SGB en garanti för äkthet och för att varje flaska håller samma höga kvalitet”, säger Stavros Lambridinis, EU:s ambassadör i USA.

Willamette Valley Wineries Association (WVWA) har under Harry Peterson-Nedry arbetat för att få märkningen sedan 2002.

“SGB-statusen är ett erkännande av vinproducenternas prioriteringar och principer, och skyddar både hårt arbetande pionjärer och konsumenter”, säger Harry Peterson-Nedry.

WVWA arbetar för att främja, skydda och utveckla erkännandet av Willamette Valley och regionens vin. Området är redan markerat som American Viticultural Area (AVA) – ett system som erkänner geografiskt avgränsade vinområden.

“SGB-erkännandet är en stor bedrift för en relativt ung vinregion. De första vinrankorna planterades i Willamette Valley 1965 och sedan dess har generationer av vinodlare i området varit med och gjort avtryck i vinvärlden”, säger Morgen McLaughlin, verkställande direktör på WVWA.

Willamette Valley är världskänt för sina viner och en populär destination för vinentusiaster. Regionen är del av Wine Origins Alliance, en sammanslutning av vinregioner från 11 olika länder som alla arbetar för att skydda regionala namn och undanröja hinder för vinhandel.

“Den globala vinindustrin är baserad på regionala namn som Willamette Valley, och den här märkningen är ett erkännande om att plats verkligen gör skillnad när det kommer till vin.

Konsumenter världen över förtjänar trovärdiga och korrekta etiketter, och därför är det här ett stort steg framåt, inte bara för Willamette Valley, utan för hela vinindustrins arbete med att säkerställa att konsumenter inte blir vilseledda”, säger Jennifer Hall, chef för Wine Origins Alliance.

Om WVWA
WVWA är en ideell organisation för vinindustrin som arbetar för att Oregons vinregion Willamette Valley ska få globalt erkännande som en ledande Pinot noir-region. WVWA har över 230 medlemmar i Willametter Valley, däribland vingårdar, producenter och provningsställen. Organisationen är även värd för Oregon Pinot Camp och Willamette: The Pinot Noir Auction, som båda är årliga evenemang för vinindustrin med fokus på att sprida kunskap om området.

Läs mer på www.willamettewines.com

RELATERAD LÄSNING