“I distriktet Collio i norra Italien, på gränsen till Slovenien, är det svalt och regnigt för det mesta. Här lever och verkar producenten av “”orangea viner””. Många har härmat honom och försökt efterlikna hans helt egna stil. I dag finns ett tiotal producenter som framställer vita viner med samma massiva skalmaceration men Josko Gravner var först. Hans vita viner, på lokala druvsorter, jäser och macereras i stora leramforor. Dessa ligger sedan nedgrävda i den svala jorden. Upptakten till den speciella framställningsmetoden var att Gravner studerade vinets historia. Där fann han att vingårdarna söder om Kaukasus, fortfarande framställde vin på liknande sätt som för flera tusen år sedan, i amforor gjorda i lera. Gravner använder enbart naturlig jäst som får spontanjäsa. Druvorna krossas bara varligt och läggs sedan i amfororna där skalen får ligga kvar i 7 till 12 månader. Därefter dras vinet om till stora slovenska “”bottis”” där det får vila i ytterligare 3 år. Efter buteljering, lagras vinet ännu ett år på flaska innan det kommer ut till försäljning. Josko Gravner tillverkar endast 35.000 flaskor per år varav 1000 exporteras. Niklas och Ida Jakobson som driver Wine Trade, är därför extrem stolta över att presentera 400 av dessa för den svenska marknaden. – Jag tror att man måste älska de här vinerna för att kunna sälja dem, säger Niklas Jakobson och skrattar. Det är därför just vi har fått dem. Niklas berättar att Josko själv räknar med att endast två av tio förstår hans viner. Själv är Niklas helt såld på dem. Han tillägger också att den extremt långa skalmacerationen konserverar vinerna så att de klarar att stå öppnade i över ett halvår utan att oxidera. – Från det att Josko skaffade sin första amfora 1999, så har han inte använt något annat, fortsätter Niklas. I så pass svala distrikt som Collio så fungerar skalmacerationen till att framhäva terroiren. Dock har jag provat viner som gjorts på liknande sätt på till exempel Sicilien. Där döljer skaltonerna terroiren i stället så varma klimat är inte så lyckat. Niklas tillägger att Gravner använder lite svavel för att försäkra sig från oxidation. Filtrerar vinerna gör han dock inte så en viss fällning får du räkna med. – Jag hoppas att vinkrogarna vågar ta in det här och servera det på glas, tillägger Ida Jakobson och syftar till hur länge de kan stå öppnade. För mer information se www.winetrade.se”
1,2K