Hem NyheterVinnyhet Winefinder kommenterar Patent- och marknadsdomstolens beslut

Winefinder kommenterar Patent- och marknadsdomstolens beslut

av Livets Goda

Nedanstående artikel är Winefinders kommentarer kring Patent- och marknadsdomstolens beslut

“Idag beslutade Patent- och marknadsdomstolen gällande Systembolagets stämning av Winefinder. Dessvärre valde de i stora delar att gå på Systembolagets linje och ifrågasatte främst diskussionen kring frakten och verksamhetens svenska anknytning.

Vi är givetvis bestörta över detta oväntade besked, samtidigt som vi inte ser detta som det slutgiltiga avgörandet. Vi kommer att överklaga domen och kommer fram till dess att fortsätta vår verksamhet precis som vanligt.

Den e-handel som Winefinder har bedrivit sedan 2007 lutar sig starkt på den så kallade Rosengrendomen i vilken EU-domstolen slog fast att svenska privatpersoner har rätt att köpa vin från ett annat EU-land, utan inblandning från Systembolaget. Domen innebar de facto att näthandel med vin blev tillåten i Sverige. Sedan dess har det vuxit fram flera etablerade e-handelsföretag för kvalitetsvin som vänder sig till svenskar.

Vi driver denna verksamhet eftersom vi har ett djupt personligt intresse för kvalitetsviner. Vinernas koppling till den natur och omgivning där de odlas. Den kärlek som vinodlarna lägger in i slutprodukten, precis som ofta flera familjegenerationer före dem har gjort. Vinets smakrikedom och källa till intryck och upplevelser. Vinets relation till god mat och trevligt umgänge. Det vill nu detta beslut stoppa.

Winefinder har sedan starten fokuserat på kvalitetsviner från topproducenter, äldre och mogna årgångar samt små allokeringar för samlaren. Vi har hängt med i vinvärldens trender för att vara relevanta för vinintresserade konsumenter. Vi tillgängliggör viner från små utvalda producenter som sällan får chansen att komma in på den svenska marknaden. Därför är vi ett komplement för den intresserade och kvalitetsmedvetne konsumenten, inte ett hot mot det svenska monopolet.

Vi har kommenterat domen enligt följande och känner att det är viktigt att ni som kunder till oss möts av samma information;

Winefinder kommenterar Patent- och marknadsdomstolens beslut
Det är både förvånande och tråkigt att Patent- och marknadsdomstolen med sitt beslut idag riskerar att inskränka svenskars rätt att handla kvalitetsvin från andra EU-länder.
Winefinder kommer att överklaga beslutet för prövning i nästa instans, Patent- och marknadsöverdomstolen.
Under tiden fortsätter Winefinder sin verksamhet. Alla kunder kan besöka hemsidan och handla kvalitetsviner som vanligt.
”Vi är övertygade om att vår verksamhet, som har pågått sedan 2007, har stöd i såväl svensk lag som EU-rätt. Vi hoppas att detta också kommer att vara slutsatsen när frågan prövas i nästa instans. Därför fortsätter vi även framöver att leverera kvalitetsvin till vinintresserade och kvalitetsmedvetna privatpersoner”, säger Alex Tengvall, styrelseordförande i Winefinder”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING