1

Winefinders chefssommelier Anna Rönngren tipsar om prissänkt, vit Bordeaux

– Vi på Winefinder älskar vit Bordeaux och vi älskar mogen vit Bordeaux ännu mer. Det är en vintyp som vi sällan dricker i Sverige men som jag alltid gjorde det yttersta för att få med på vinlistan på stjärnkrogen Frantzén när jag jobbade som chefssommelier där, berättar Anna vidare. 

– Just nu har vi två riktiga godbitar – från 2002 och 1998 och Péssac-Léognan – i butiken. Det är viner som är mogna nu och som vi därför har extra bra pris på. Det handlar om Château Haut-Bergeys vita som görs i en mycket begränsad upplaga och välkända Château La Louvière – som man sällan har möjligheten att dricka ett 20-årigt vin från. Den aktuella årgången på Systembolaget är 2010, avslutar Anna.

Chateau La Louvière Blanc 1998
Mogen vit Bordeaux från Chateau la Louvière. Av sina sina totalt 61,5 hektar har Chateau la Louvière vigt 13,5 hektar till sina gröna druvor. Odlingarna för dessa består av 85 % sauvignon blanc och 15 % sémillon med en medelålder på rankorna på 25 år. Klasarna pressas hela och vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning. Jäsningen äger först rum i ståltankar och flyttas därefter över på ekfat. Fatlagringen sker på 45 % ny ek i 9 månader. 
Pris: Från 249 kr (ord.pris 366 kr/flaska)

Vinet finner ni här >>

Château Haut-Bergey Blanc 2002
 På Chateau Haut-Bergeys ägor har man vigt blott två hektar till gröna druvor. Vingårdarna består av 82 % sauvignon blanc och 18 % sémillon – merparten av rankorna planterades 1989. Vinerna jästes på ekfat utan malolaktisk jäsning. Därefter slutlagrades vinerna i mellan 10-12 månader på ekfat (30 % ny ek). 
Pris: 249 kr (ord.pris 366 kr)

Vinet finner ni här >>