Hem Vinvärlden Winkl – ett unikt dolomitiskt uttryck av sauvignon blanc

Winkl – ett unikt dolomitiskt uttryck av sauvignon blanc

av Livets Goda

I mötet mellan Alperna och Dolomiterna återfinns vinregionen Alto Adige. Här har producenterna en lång tradition av att odla sauvignon blanc och inte minst det mycket kompetenta kooperativet Cantina Terlan har sedan 1956 buteljerat en druvren version. Sauvignon blanc tar sig ett unikt uttryck i regionen och det märker vi inte minst i ett av Systembolagets mest pålitliga vitvinsköp under tvåhundringen; Winkl Sauvignon.

Förr närmast ett skällsord, idag åtnjuter många vinkooperativ en helt annan respekt. Bland de som ständigt nämns bland ”världens bästa kooperativ” hör Cantina Terlan i Alto Adige. Vi är nära Österrike och även om stilen skiljer sig åt så finns det vissa gemensamma nämnare. Kanske för att regionen varit en del av landet innan Italien och även känns igen under namnet Südtirol?

Sauvignon blanc i Alto Adige och från Winkl-läget når höjder uppåt 600 meter och medan dagarna kan bli varma så är det stor skillnad mot den fallande nattemperaturen som skänker druvorna extra skjuts i syran. Stilen är rik men saknar inte struktur, fräschör och djup och Winkl är ett vin som dricks med stor behållning ungt men också med flertalet års utveckling, inte minst 2021:an vågar vi påstå har dessa lagringsegenskaper.

Livets Godas intryck av Cantina Terlans 2021 Winkl Sauvignon från Alto Adige

2021 utmärker sig inte minst för dess skärpta syra som kopplar ett stadigt grepp om smakstrukturen. Ändå är vinet sig likt i doften där en ytterst sansad rikedom med närmast tropiska hintar backas upp av stenfruktiga nyanser där aprikos inte minst utmärker sig. Örtiga instick, fänkål och fläder kompletterar och det är redan idag fina lager i vinets doftspektrum. I gommen möts vi av en markerad syra men trots att vinet inte genomgår malolaktisk omvandling så är det aldrig en vass eller aggressiv attack utan generös och tät stenfruktighet varvat med passionsfrukt, vegetala inslag och mogna krusbär står för balansakten. Den andel av vinet som dessutom lagras i större fat bidrar även till ett extra djup. Klingande rent avslut, kvardröjande och bara så förbaskat gott och personligt – Winkl i årgång 2021 är ett mycket lyckat vin.

91 p

Drick vinet till säsongens sparris, gärna med lufttorkad skinka därtill, prova det till en carpaccio eller varför inte till grillad vit fisk i sommar.

Winkl Sauvignon blanc finns i ett drygt trettiotal Systembolagsbutiker. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 2799 och kostar 179 kronor. Finns vinet inte i din butik kan det beställas dit utan extra kostnad.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING